sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Hirvihöystö

Kevät alkoi lähestymään jo kohisten, kunnes iski taas talvi. Illan ja yön aikana maisemat on muuttunut täysin. Sunnuntaille on luvassa lumihommia ja talon lämmitystä. Näistä keleistä ei selviä ilman täyteläistä lihapataa. Tällä kertaa höystöä Kotivinkin tapaan.

Mikä tässäkin ruuassa on parasta: se vain paranee lämmitettäessä ja ruokaa riittää useammallekin aterialle.







RIISTAHÖYSTÖ 8 hengelle

vajaa 1 kg hirven tai naudan kulma- tai ulkopaistia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1-2 varsisellerinvartta (toimii ilmankin)
2 rkl öljyä
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
3 dl punaviiniä
2 tlk tomaattimurskaa
suolaa ja mustapippuria
100 g voita (jonka itse unohdin enkä kyllä osannut edes kaivata)

lisäksi
mustaleimaemmentalia raasteena
keitettyä pastaa, ohrasuurimoita tai perunaa

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paloittele liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit, leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi (ja viipaloi varsiselleri).

Kuumenna öljy suuressa padassa ja ruskista lihapalat siinä. Lisää yrtit ja hienonnetut kasvikset. Jatka kuullottamalla pienemmällä lämmöllä noin viisi minuuttia.

Lisää pataan punaviini ja keitä, kunnes viini on lähes haihtunut.

Lisää tomaattimurska ja vettä niin, että raaka-aineet juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja hauduta hiljakseen kiehuen 2-4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää että se murenee koskettaessa. Höystön voi kypsentää myös 125-asteisessa uunissa.

Mausta pata suolalla ja mustapippurilla. Sekoita pataan voinokareita (jos muistat). Tarjoa esimerkiksi pastan ja juuston kanssa.

6 kommenttia:

  1. Meillä pohjanmaalla tuli talvi takaisin eilen. Lumipyrys ei nähny kun 10 metriä eteensä,joten talvipadat on tervetullut takasin :D kevään kevyet unohtu hetkessä. Nyt maistuis sun hurvihöystö!

    VastaaPoista
  2. En kyllä itsekään heti olisi voita osannut kaivata tuohon reseptiin. Ihanalta näyttää! Mistä muuten on tuo ihana kulhomainen lautanen?

    VastaaPoista
  3. Chef Jones: Hurvi tai hirvi kunhan lämmittää kehoa ja mieltä :)

    Jonna: Lautanen on Pentikin inkivääri pastalautanen :)

    VastaaPoista
  4. kivaa että käytät mustaleima emmentalia parmesanin tapaan, se onkin parhain suomalainen kypsytetty juusto jota meillä kutsutaan itkujuustoksi koska se itkee. on muutenkin liharuoka niin klassiseen tyyliin mirepoixilla että! :)

    VastaaPoista
  5. Täällä maalla kaupasta ei saa muuta kuin vakuumipakattuja parmesaanipaloja. Maukkaampi vaihtoehto on kotimainen emmental, värillä ei niin väliä :)

    VastaaPoista