sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Kukko vastaan emäntä

Meillä on ollut kukon kanssa hieman erimielisyyksiä, jonka seurauksena kanoille rakennetaan ulkotarha kanalan kylkeen. Välit on niin tulehtuneet, että tämä lienee paras ratkaisu. Ja mistä tässä nyt sitten on kyse...
Meille saapui tyytyväinen kukkoherra kuuden leidin kanssa viime kesäkuussa. Kanalajutut on jäänyt vähiin, mutta nyt on aika korjata tuo asia.

Kukko kanoineen sai kulkea viime kesän vapaasti pihamaalla. Yöt vietettiin kanalassa, mutta aina aamun tullen kukko otti muutaman kanan kainaloon ja lähti pihamaalle kiekumaan. Tätä maalaisunelmaa kestikin muutaman kuukauden. Samaan aikaan saatiin hurja määrä kananmunia nätisti kanalaan munittuna.

Kuinka sitten kävikään. Noh. Kanat alkoivat munimaan pihapiiriin mitä kummallisempiin paikkoihin ja samalla alkoivat suunnittelemaan hautomispuuhia. Munia tehtiin lopulta niin hankaliin paikkoihin ettei niitä enää löytynyt vaikka kuinka niitä yritinkin etsiä. Ja tästä etsimisestä se kukko suuttui. Suuttui niin valtavasti. Siinä meni sitten loppusyksy kukkoa karkuun juosten. Kukkoherran olisi voinut laittaa syksyllä pataan ja nauttia sellaisenaan Coq au vin. Koska kanat pärjäävät ilman kukkoakin. Mutta koska kukon tehtävä on viihdyttää kanoja niin tuota iloa ei viitsitty heiltä viedä. Joten ongelma yritetään ratkaista toisin. Meillä alkaa rakennustyöt. Kanalaan rakennetaan ulkokatos. Tulevana kesänä ei kenenkään tarvitse juosta kukkoa karkuun ja kanat saavat nauttia herran seurasta. Nähtäväksi jää lempenevätkö välimme vai tulehtuuko ne entisestään.

6 kommenttia:

 1. hehh.. kaikkea sitä kuulee :) Kanoja hemmotellaan kyllä, kun ette kukosta luovu. Ihania kuvia, tulee lapsuuden mummoja mieleen. Siellä oli joskus yli 200 kanaa..

  VastaaPoista
 2. Mitä olisikaan kotikanala ilman kukkoa? Ei kai mitään :)

  VastaaPoista
 3. Kyllä kanojen kelpaa. :)
  Ehkä se ulkotarha on kanoille myös turvallinen juttu. Eipähän ainakaan petolinnut ihan helposti pääse nappaamaan. Ja toivottavasti sinun ja kukon välit tästä lämpenevät...

  VastaaPoista
 4. Totta tuo ulkotarhan turvallisuus. Nuo on harmittavan helppoa saalista niin petolinnuille kuin muillekin pedoille.

  VastaaPoista
 5. Ne on ne miehet, menee se testosteroni päähän ;-)
  Hienot kanalakuvat. Tätä teidän maalaiselämää seuraa mielikseen. Ovatko muuten omien munien keltuaiset normaalia syvemmän keltaisia?

  VastaaPoista
 6. Saattaa nuo keltuaiset olla hieman syvemmän sävyiset kuin kaupan munissa. Yleisesti kananmunien ulkonäkö on melko sanoisinko luomu. On ruskeaa, valkoista, pyöreää, pitkulaista ja kaikkea siltä väliltä. Meillä ei seulota munia vaan kaikki nautitaan sellaisenaan hyvällä ruokahalulla :)

  VastaaPoista