maanantai 27. toukokuuta 2013

Tomaattikeittoa ja Muroleen kutunjuustoa





Muutama kuukausi sitten keittiön kirjakokoelma kasvoi yhdellä kirjalla. Nimittäin viime vuonna ilmestynyt Parasta maatiaisruokaa- kirja löysi paikkansa kirjahyllystä. Kevään mittaan kirja on ollut kumminkin enemmän esillä ja luettavana kuin paikallaan hyllyssä. Kirjan nimikin sen jo kertoo, mitä kirja pitää sisällään - Maatiaisia, kauniita kuvia ja paljon reseptejä. Yksi kirjan tekijöistä on Mikko Kautto, joka on tamperelaisen ravintola Masuunin keittiömestari. Kautto suosii ravintolassaan maatiaisraaka-aineita. Väkisinkin tie vei Masuunin ruokalistalle. Lista oli kirjan tavoin kovin kiinnostava ja sinne taidetaankin suunnata syömään lähiaikoina. Joidenkin raaka-aineiden saatavuus pakottaa hieman sovelluspuuhiin, mutta uskon että tämän kirjan parissa nautitaan useista maukkaista ruokahetkistä.

Kutunjuustoa olen syönyt aikalailla kymmenisen vuotta sitten. Niiden makupalojen jälkeen haaveissa kyti oma vuohilauma ja juustola. Nyt tuo kytemisvaihe on jokseenkin saatu sammumaan. Onneksi kumminkin täällä Hämeessä kutunjuuston saatavuus on melko hyvä. Lähin valmistaja löytyy Ruovedeltä, Muroleesta.

Parasta maatiaisruokaa- kirja korkattiin tomaattikeitolla ja kutunjuusto-tomaattisalaatilla. Reseptissä tuli vastaan myös ihan uusi tuttavuus - punainen basilika. Basilikasorbetti olisi kuulunut tähän keittoon, mutta raaka-ainetta ei ollut saatavilla niin se jäi pois kokonaan. Punainen tuskin kovin paljon eroaa vihreästä, liekö hieman miedompi tuo punainen. Keitto oli maukasta ja valmistusvaiheen tuoksut sai ruokahalun syttymään.






TOMAATTIKEITTO

50 g selleriä
50 g palsternakkaa
1 salottisipuli
1 punainen chili
10 g inkivääriä  
1 valkosipulinkynsi
muutama timjaminoksa
½ dl oliiviöljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä
10 kypsää tomaattia
4 dl vetää
mustapippuria
suolaa
2 rkl vaaleaa balsamicoa
(ripaus sokeria)

Paloittele juurekset ja sipuli. Hienonna chili, valkosipuli, inkivääri ja timjami. Lisää oliiviöljy sekä paloitellut ja hienonnetut raaka-aineet kattilaan. Kuullota hetki. Lisää valkoviini. Keitä hetki kokoon ja lisää tomaatit ja vesi. Hauduttele miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmeitä.

Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku.



KUTUNJUUSTO-TOMAATTISALAATTI

100 g kutunjuustoa
kirsikkatomaatteja
kevätsipulia
muutama basilikanlehti
muutama tuore timjaminoksa (siankärsämöoksa)
½ dl rypsiöljyä
2 rkl vaaleaa balsamico-viinietikkaa
suolaa
ripaus sokeria

Paloittele juusto, tomaatit ja yrtit. Sekoita ainekset salaatiksi ja mausta. Tarjoa tomaattikeiton kanssa.

Vinkki! Jos keittoa jää yli, se kannattaa laittaa pitsan päälle tomaattikastikkeen tilalle.

4 kommenttia:

  1. Hyvännäköistä kokkailua. Kiinnostavan oloinen kirja kyllä. Kutujuustoa on tullut kans syötyä. Meillä on mökki aika lähellä muroleen kanavaa. Tai no Teiskossa josta on lyhyt matka Muroleeseen. Nätti paikka,pitää siis kesällä taas siellä poikkeilla.

    VastaaPoista
  2. Mökkeilette kauniilla seudulla :) Lähdettekö koskaan Ruovedelle asti ruokakaupoille? Paikallisella linja-autoasemalla on suoramyyntipiste mistä saa mm. tuoreita leivonnaisia ja tuota juustoakin :) Harmittavasti se on auki vain arkena.

    VastaaPoista
  3. Ihanan näköistä lähiruokaa Pirkanmaalta!

    t, Pata Tampereelta

    VastaaPoista
  4. Kiitos Pata :) Pirkanmaalla on hyvä olla ja nauttia hyvästä (lähi)ruuasta :)

    VastaaPoista