tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kaalilaatikko

En voinut enää vastustaa kiusausta vaan hauduttelin vuoden ensimmäisen kaalilaatikon. Varhaiskaalin hyviä puolia kaalilaatikon valmistuksessa on sen lyhyempi kypsymisaika verrattuna syksyn kaaliin ja miedompi tuoksu.

Ohje on Mysi Lahtisen käsialaa. Käytin lampaan tilalla naudan jauhelihaa.






KAALILAATIKKO kahdeksalle

2 kg kaalia
voita paistamiseen
600 g lampaan (tai naudan) jauhelihaa
valkopippuria
vettä (noin litra)
3 lihaliemikuutiota
n. 1/4 dl siirappia
n. 3 dl kermaa

Silppua kaali kantaa lukuun ottamatta ohuiksi siivuiksi. Sulata padassa voi ja paista kaalisuikaleet läpikuultavan pehmeiksi.

Paista jauheliha pannulla. Mausta valkopippurilla ja kaada liha pataan kaalin joukkoon.

Kiehauta samassa pannussa vettä. Valmista siihen vahva lihaliemi ja kaada sekin pataan.

Sekoita ainekset ja mausta ne varovasti siirapilla ja varomattomasti kermalla. Pane kansi padan päälle ja pata 200-asteiseen uuniin. Kun ruoka alkaa kiehua, vähennä lämpö 175 asteeseen. Kurkkaa pataa kypsennyksen aikana muutaman kerran. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Vettä ei saa lisätä niin että kaalit uiskentelevat.

Alenna uunin lämpöä 150 asteeseen parin tunnin päästä. Jatka padan kypsentämistä vielä tunnin verran. Syksyllä kaali vaatii vielä muutaman lisätunnin.

Padan voi vielä jättää uuniin jäähtymään, mutta tuo prosessi ottaa vähintään pari tuntia aikaa.

Jos ruoka kaipaa suolaa, lisää sitä, jos siirappia, niin lisää sitäkin.

Tarjoa kaalilaatikko keitettyjen perunoiden kanssa.

2 kommenttia:

  1. Oi,oi. Lapsuuden suursuosikki. Ja kyllä kaaliloota vieläkin lyö monet trendiherkut laudalta. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omistat herkulliset lapsuuden makumuistot! Itselle tämä kaalilaatikko on alkanut maistua oikein kunnolla vasta iän myötä :)

      Poista