lauantai 15. kesäkuuta 2013

Vartaassa kypsennettyä naudan ulkofileetä ja nokkosaiolia

Monikäyttöinen villiyrtti - nokkonen. Villiyrttiharrastus on tällä suunnalla vielä alkumetreillä mutta nokkosta sentään yritän hyödyntää ruuanlaitossa mahdollisimman paljon. Nokkonen on erittäin terveellinen eikä sen tunnistamisessa voi erehtyä.

Nokkosta ei kumminkaan kannata kerätä ihan mistä vain. Sillä nokkonen sisältää nitraattia ja pitoisuus riippuu kasvupaikasta. Tätä kasvia ei pitäisi kerätä navettojen läheisyydestä. Kerää nuoria, vasta maasta nousseita nokkosia kokonaisina tai isompien kasvien ylimpiä lehtiä ja latvoja.

Ryöppää nokkoset aina ennen ruokaan lisäämistä tai säilö ne kuivaamalla. Ryöppäyksessä nokkosen lehdet kastetaan kiehuvaan tai lähes kiehuvaan veteen, jolloin nokkonen muuttuu kauttaaltaan syvänvihreäksi. Ryöpätyt lehdet huuhdellaan kylmällä vedellä ja puristetaan kuivaksi. Ryöpätyt nokkoset pyöritetään rullaksi, joka leikataan pieniksi paloiksi. Nokkospaloja voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Nokkosesta ja majoneesista syntyy herkullinen kastike grillatulle lihalle. Kokeile vaikka! Kuka keksii kääriä ulkofileen kääretortun tapaan, viipaloida ja grillata. No Michael Björklund. Ohje löytyy Purtavaa Pohjolasta- kirjasta.


GRILLIVARTAAT neljälle

800 g naudan ulkofileetä
100 g pippurijuustoa esim. mustapekkaa (meillä käytettiin myös homejuustoa)
(suolaa ja mustapippuria)
öljyä

nokkosaioli:
2 dl majoneesia
sopivasti ryöpättyä nokkosta

Käsittele nokkoset, jäähdytä ja hienonna. Sekoita hienonnettu nokkonen majoneesin joukkoon.

Viillä filee auki pitkittäin, niin että se avautuu litteäksi levyksi. Nuiji levy tarvittaessa tasaisemmaksi lihanuijalla. Murentele juusto tasaisesti levylle ja mausta tarvittaessa. Jos käytät pippurituorejuustoa niin mielestäni lihaa ei tarvitse maustaa erikseen pippurilla.Liha valmiina täytettäväksi


Kääri filee rullalle kääretortun tavoin ja leikkaa noin 1,5 cm:n viipaleiksi. Pujota palat kahteen metalliseen grillivartaaseen niin että ne pysyvät grillatessa koossa.

Valele lihavartaat kevyesti öljyllä. Grillaa pari minuuttia kummaltakin puolelta halutun kypsyysasteen mukaan. Tarjoa nokkosaiolin ja tomaatti-kevätsipulisalaatin kanssa.

 

2 kommenttia:

  1. nokkonen o kyl hyvä yrtti. Nokkostee on tosi jees,aioli on vielä kokeilematta. Asiaan on tehtävä muutos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, nokkostee lähtee kokeiluun! :)

      Poista