torstai 31. lokakuuta 2013

Karhupata

Karhut on luultavasti kömpinyt jo talviunille. Vaikka en kyllä tiedä kuinka tämä lämmin syysilma vaikuttaa niiden suunnitelmiin. Missä lie menee se karhu, joka poikkesi keväällä myös meidän nurkissa.

Lähiseudulla kaadettiin alkusyksystä yksi karhu ja osa siitä päätyi myös meidän ruokapöytään. En ollut aikaisemmin valmistanut tai edes maistanut karhua. Lisäksi itse karhunkaataja (tai ainakin jahtiin osallistunut) oli tulossa ruokapöydän ääreen. Joten tällä kertaa padassa porisi pieniä paineita. Puheiden ja maun perusteella pata oli kumminkin onnistunut.

Karhureseptejä oli kovin vähän saatavilla, joten ensin piti vähän tutustua minkälaisesta lihasta on kyse. Karhunliha on parhaimillaan syksyllä. Karhu kun nautiskelee syksyisin pääasiassa marjoja ja viljaa. Hiilihydraattipitoinen ravinto tekee lihasta maukkaan. Tärkeintä karhunlihan valmistuksessa on välttää voimakasta maustamista ja korkeita lämpötiloja. Karhun rasvassa on aromeja jotka tuovat lihalle lisämakua. Tämä rasva kärsii jos lihaa kypsentää liian kuumaksi. Karhu valmistui padassa pitkällä haudutuksella.

Karhunlihassa on oma erityinen makunsa. Ei mitenkään vahva vaan enemmänkin mieto mutta riistainen. Tarvitsen joskus totuttelua uusiin makuihin ja sitä karhukin vielä kaipaa. Vaikka liha olikin hyvää ei siitä silti tullut esim. hirven kaatajaa.






KARHUPATA

1 kg karhua
0,5 kg porsaanlihaa
3-5 porkkanaa
1-2 sipulia
2 laakerinlehteä
4 maustepippuria
suolaa
vettä

Ota lihat ajoissa huoneenlämpöön. Paloittele lihat kuutioiksi. Paista lihoja kevyesti pannulla. Laita lihat ja mausteet pataan. Kaada vettä niin, että lihat lähes peittyvät. Laita pata ilman kantta tunniksi 175 asteiseen uuniin. Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit. Lisää ne pataan ja laita pataan kansi päälle. Alenna uunin lämpö 150 asteeseen. Jatka hauduttamista vielä  2-3 tuntia kunnes liha on mureaa. Tarjoa karhupata perunamuusin kera.

9 kommenttia:

  1. Kerran oon karhua kokannut ja samoja mietteitä lopoutuloksesta. Oluessa pitkään haudutettuna oli hyvää,mutta ei kunnon hirvinpaistin veroista. Ulkofile oli karhusta hyvä,harmi vaan ettei karhua sais mediumiks paistaa. Mediumina maku varmasti tulis esiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm filee. Se olisikin varmasti hyvää. Karhua on niin niukasti markkinoilla että tuota filettä taitaa olla aika mahdoton saada ellei itse lähde jahtiin...

      Poista
    2. Hyvin saa kun tilaa suoraan lihanleikkaajalta, esim. http://www.kuusamo-opas.com/tiedot/kuusamon-liha-ja-pakkauspalvelu-m-maatta/ tällä hetkelläkin myy karhunlihaa.

      Poista
  2. Onpa jännittävää! Kutkuttava ajatus tuo karhupata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö :) Suosittelen kokeilemaan karhua jos tulee vastaan muualla kuin metsässä.

      Poista
  3. Jos sulla on vielä paljon karhua, niin tässä muutama resepti
    http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/search/label/karhu
    Muutama hyvä karhuohje on vielä odottamassa vuoroaan, mutta kyllä nekin varmaan ensi talven aikana kokataan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Valitettavasti karhu loppui jo tältä erää, mutta jos sitä vielä joskus tulee niin tiedän mistä etsin ohjeen :)

      Poista
  4. Hmmm. Mielenkiintoista. Harvinainen liha täällä Etelä-Suomessa. Olisi mukava päästä joskus maistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaista se on täällä meilläkin. Tuossa edellisessä jahdissa taisi olla noin 30 miestä ja kun kaikki sai palasen niin ei siitä paljoa yhdelle jäänyt. Tai ainakaan sitä ei riittänyt enää myytäväksi. Toivottavasti teillekin päätyy joskus palanen ja pääset maistamaan! :)

      Poista