perjantai 8. marraskuuta 2013

Maitorahkan parasta ennen -päivä meni jo, mitä sitten?






Maitotuotteet ovat yksi yleisimmistä kotitalouden ruokahävikeistä. Erityisesti hapanmaitotuotteet säilyvät aivan hyvin päiviä parasta ennen -päivän jälkeenkin. Jos maitotuotteita ei halua nauttia sellaisenaan niin ne kannattaa hyödyntää leivonnassa tai ruoanlaitossa. Tällä kertaa maitorahka katosi sämpylöihin kuivahtaneen hiivan kera, mutta rahkasta olisi voinut tehdä vaikka rahkalettuja. Vaikka hiiva olikin hieman kuivahtanut, lopputulos oli kaikkea muuta kuin kuiva.

Löydän jääkaapista aina silloin tällöin puoliksi käytetyn hiivapaketin. On hyvä muistaa, että murentuminen, tummuminen tai valkoinen peite hiivan pinnassa ei vaikuta hiivan käyttökelpoisuuteen. Kunhan parasta ennen -päivästä ei ole hirmuisesti aikaa. Sinne vaan nesteen sekaan siis!






PEHMEÄT RAHKASÄMPYLÄT
noin 20 kpl

1 prk (250 g) maitorahkaa
2 1/2 dl maitoa
30  g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2  rkl siirappia
1 1/2 kaurahiutaleita
n. 7 dl vehnäjauhoja
reilu loraus rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen rahka-maitoseokseen. Lisää suola, siirappi ja kaurahiutaleet. Alusta taikinaan vehnäjauhot ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää. Kohota taikina liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (vähintään 20 min).

Leivo taikinasta pitkä pötkö ja leikkaa se noin 20 palaan. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle ja kohota. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kypsiä.




4 kommenttia:

  1. Hapanmaitotuotteet, niiden kanssa minäkin olen hyvin joustava, ikä on vaan numeroita :D

    VastaaPoista
  2. Jostain luin, että joku oli käyttänyt vielä kuukauden jälkeenkin. Itse en kyllä ihan niin pitkään malta säilytellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä oon... On vaan jäänyt jonnekin jääkaapin mutkaan. Eihän se ideaali tilanne ole, eikä toisaalta mikään suuri taloudellinen tappio, jos yksi rahkapurkki pahentuu tai menee vielä käyttökelpoisena biojätteeseen.

      Poista
    2. Ihania sämpylöitä! ♥ Tuosta ohjeesta onkin helppo muokata gluteenittomia sämpylöitä. :) Kiitos ihanasta ohjeesta ja vinkeistä! ♥

      Poista