torstai 5. joulukuuta 2013

Mustikka-vaniljakakku







Itsenäisyyspäivän juhlapöytään täydellisesti sopivasta kakusta löytyy piparin, mustikan ja vaniljan makuja. Mustikka-vaniljakakun alkuperäinen ohje löytyi Yhteishyvän Ruoka-liitteestä. Vaihdoin vanukkaan vaniljajogurttiin ja jätin ylimääräiset sokerit pois. Yllättäin lisäsin vielä mustikan joukkoon hieman kardemummaa.

Kakun sijasta tämän voi valmistaa myös annoslaseihin. Silloin piparipohja jää pois ja näin jälkiruoka muuttuu gluteenittomaksi. Liivatteen määrää kannattaa vähentää mikäli tämän valmistaa annoslaseihin.






MUSTIKKA-VANILJAKAKKU 8-10:lle

200 g piparkakkuja
75 g voita
täyte:
8 liivatelehteä
3 dl vispi- tai kuohukermaa
700 g vaniljajogurttia
2 dl pakastemustikoita
pinnalle:
2 dl pakastemustikoita
½ tl kardemummaa
½ dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Pingota irtopohjakakkuvuoan pohjalle (halk. n. 24 cm) leivinpaperi. Leikkaa vuoan reunoille leivinpaperisoirot tai käytä valmiita reunakalvoja. Murskaa piparit. Siirrä murska kulhoon ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos tasaisesti vuoan pohjalle ja siirrä kylmään odottamaan. 

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita vaniljajogurtti ja sulaneet mustikat. Kiehauta tilkka vettä (tai sitruunamehua). Purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Sekoita liivateliemi ohuena nauhana jogurtin joukkoon. Lisää joukkoon kermavaahto. Kaada seos piparipohjan päälle. Anna hyytyä yön yli. 

Laita kattilaan mustikat, kardemumma ja vesi. Kiehauta ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Sekoita ja anna kiehahtaa. Jäähdytä hetki. Lusikoi mustikkakiille kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin tunti.

1 kommentti:

  1. Tosi nätit kuvat ja kakku. Tykkään kans kardemumman ja mustikan yhdistelmästä :D

    VastaaPoista