sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Viime hetken vinkit

Näin jouluna ei vietetä päärynän sesonkiaikaa. Mutta haudutetut päärynät on niin herkullisia (jouluisen tuoksun kera), että nämä sopii mainiosti tähän vuodenaikaan. Alkuperäinen ohje on Allt om Mat -lehdestä. Sitruuna on jäänyt pois ja usein teen tästä vain puolikkaan annoksen.

Haudutettuja päärynöitä voi nauttia vaikkapa vaniljajäätelön kera. Mutta tähän aikaan vuodesta päärynät sopii salaattiin, leivokseen (joulutortun korvaajaksi) tai hyvän leivän päälle homejuuston kanssa.





HAUDUTETUT PÄÄRYNÄT

1 kg päärynää
1 vaniljatanko
1 litra vettä
6 dl sokeria
2 dl kuivaa valkoviiniä
4 tähtianista
2 kanelitankoa

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Laita vesi, sokeri, viini, vaniljatanko, tähtianikset ja kanelit kattilaan. Kuumenna liemi kiehuvaksi.

Kuori päärynät sillä aikaa kun liemi lämpiää. Lisää kuoritut päärynät kuumaan liemeen ja keitä kevyesti kannen alla noin 6 minuuttia.

Ota kattila liedeltä ja levitä päälle muovikelmu ja jäähdytä.

Säilö päärynät puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada joukkoon niin paljon lientä, että päärynät on kokonaan liemessä. Päärynät säilyy oikein säilöttynä kuukausia.



Haudutettua päärynää ja homejuustoa maalaisleivällä


Jouluiseen kahvipöytään sopii mainiosti nämä punajuuri-vuohenjuustopiirakat, joiden ohje pääsi myös marraskuun Kantriin. Punajuuri-punasipulihillokkeen voi valmistaa etukäteen vaikkapa edellisenä iltana. Näin piirakat valmistuvat huomattavasti vähemmällä vaivalla.






PUNAJUURI-VUOHENJUUSTOPIIRAKAT

500 g voi- tai lehtitaikinalevyjä
2 rkl ruokaöljyä
3 punajuurta
3–4 punasipulia
3 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl ruokokidesokeria
200 g vuohenjuustoa

Voiteluun:
1 keltuainen
½ dl maitoa
timjamia

Kuori ja viipaloi punajuuret ja punasipulit. Punajuuret saa jättää hieman paksummiksi. Paista niitä öljyssä paksupohjaisessa kattilassa. Mausta suolalla. Kypsennä vielä keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes ovat hieman pehmenneet. Alenna lämpöä ja anna kypsyä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Lisää balsamiviinietikka ja sokeri. Sekoita hyvin. Kypsennä vielä noin 30 minuuttia. Jäähdytä.

Ota taikina ajoissa huoneenlämpöön. Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan. Paina rengasmuotilla piirakoihin 1–2 sentin paksuinen reunus; varo leikkaamasta läpi. Voitele reunat maito-keltuaisseoksella. Täytä piirakoiden keskiosa punajuurikiekolla, punasipulilla ja nosta päälle vuohenjuustosiivu.

Paista piirakoita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakat saavat kauniin kullanruskean värin. Koristele tuoreella timjamilla.

6 kommenttia:

  1. Onko pata porisee-kirja jo arvottu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Paulin keittiössä-kirja on arvottu ja kirja on toimitettu voittajalle. Hyvää joulua!

      Poista
  2. Ihania ohjeita taas! Hyvää Joulua Näsijärven rannalle kikkurakarvoille ja kaikille!

    VastaaPoista
  3. Kiitos paljon ja hyvää joulua myös teille! :) Rapsutuksia koirille :)

    VastaaPoista
  4. Ihania ohjeita blogi täynnä! ♥ Oikein ihanaa joulun jatkoa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Hyviä vuoden viimeisiä päiviä ja onnea uudelle vuodelle!

      Poista