perjantai 18. tammikuuta 2013

Pullapitkon päivitys

Pullapitko on suomalaisten kahvipöytien klassikko. Mummon loistavista opeista huolimatta, letitys ei taida onnistua ulkomuistista. Ei hätää, sillä pullapitko onnistuu helposti ilman letitystäkin. Lopputulos on vähemmän pullava ja täyteeksi voi sujauttaa vaikka omenaa ja vaniljakreemiä, minä kun en osaa erottaa tuota makuparia ainakaan leivonnassa. 









OMENA-VANILJAPITKO 2 kpl

25 g hiivaa
2½ dl nestettä, esim. puoliksi vettä ja puoliksi maitoa
1 kananmuna
vajaa 1 dl sokeria
1 tl suolaa
reilu ½ rkl kardemummaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
75 g voita

omena-vaniljatäyte:
3 omenaa
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
noin 3 dl valmista vaniljakreemiä

Valmista ensin pullataikina. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia.

Kuori ja lohko omenat kattilaan. Lisää fariinisokeri ja kaneli. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia. Jäähdytä. Valmista vaniljakreemi.

Jaa pullataikina kahteen osaan. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 25x35cm). Leikkaa sivut kammaksi niin, että keskelle jää 1/3 ehjä kaistale. Levitä keskelle vaniljakreemi ja lisää päälle omenalohkot. Nosta kampasiivut täytteen päälle ristikkäin. Siirrä pitko pellille leivinpaperin päälle. Valmista toinen pitko samoin. Peitä pitkot liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.

Paista pitkoja 200- asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes ovat saaneet kauniin värin.



perjantai 11. tammikuuta 2013

LandeMarket, Ruka

Vietimme kaikin puolin erittäin onnistuneen, stressivapaan joulun Rukalla. Joulupäivällinen Ravintola Pisteessä oli positiivinen kokemus sekin. Ruoka oli maukasta ja monipuolista. Seisovastapöydästä löytyi vatsantäytettä 3-vuotiaalle ja joulupukki kruunasi aterian. Ei siis stressiä ruuasta, siivoamisesta eikä mistään muustakaan ja joulupukin vierailukin oli erittäin onnistuneesti hoidettu ravintolan puolesta. En voi muuta kuin suositella lämpimästi.





Pyhien aikana lueskelin paikallisia mainoslehtiä ja sieltä löytyi juttu kiinnostavasta kaupasta. Lähiruokaan panostava kahvila-myymälä LandeMarket oli avattu kesällä Rukalle. Market sijaitsee lähellä rukakeskusta. Samoissa tiloissa toimii myös Minimeijeri. Valikoimista löytyy uunituoreet leipomotuotteet, tuorejuustot ja marjajalosteet. Market myy myös muiden valmistajien tuotteita kuten esimerkiksi raakamakkaroita ja savumuikkuja. Yksi hitti on tainnut jo syntyä, uunituore ohrarieska.

Poikkesin markettiin vasta lähtöpäivän aamuna, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan. Kun pyhäaamuna klo 10 astuin kaupan ovesta sisään, olin myyty. Tuoretta leipää ja pullaa vitriini pullollaan, puhumattakaan erittäin ystävällisestä asiakaspalvelusta. Jäätelömaistijaiset suli suuhun ja seitsemän tunnin kotimatka sujui mukavasti rieskaa ja pullaa nauttien.

LandeMarket on juuri sitä mitä ruokatrendien tulevaisuus lupaa: lähellä tuotettua ja omavaraista. Näistä ainakin minä tykkään ja poikkean varmasti uudelleen.

LandeMarketin löytää myös facebookista.