maanantai 25. helmikuuta 2013

Savulohi- pekonisalaatti

Niinhän siinä sitten kävi kun aloin hehkuttamaan Näsijärven kalasaaliita niin Ahti otti kalat ja lähti. Verkot ja katiskat kuhisi tyhjyyttä viikonloppuna. Syykin on selvä, mateen paras pyyntiaika on jo ohitse. Pakastimen tyhjäys mateista on nyt paikallaan, mutta toivotaan että kuhaa saadaan jatkossakin.

Lohta tuolta Näsijärvestä ei kumminkaan nouse, joten piti poiketa marketin kalatiskille. Alkuperäinen ohje on poimittu Elle mat&vin- lehdestä. Salaattiin voisi yhtä hyvin käyttää paistettua lohta, mutta tässä laitettiin savustaen.





SAVULOHI-PEKONISALAATTI kahdelle

6 siivua pekonia
reilu pala savulohta
2 siivua vaaleaa leipää
salaattia
pala kurkkua
kourallinen kirsikkatomaatteja

parmesaanikastike:
1 dl parmesaania raastettuna
2 rkl majoneesia
2 rkl ranskankermaa
vastapuristettua sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

Paista pekonit rapeaksi kuumassa paistinpannussa. Valuta pekonisiivut talouspaperin päällä ja viipaloi. Huuhtele pannu. Viipaloi leipäsiivut krutongeiksi ja paahda leipäpalat (käytä vähän öljyä) kauniin värisiksi.

Huuhtele salaatit ja revi paloiksi. Huuhtele kurkku ja tomaatit ja viipaloi ne salaatin joukkoon.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Lisää salaatin päälle savulohi, pekonit, krutongit ja kastike.

tiistai 19. helmikuuta 2013

Kuhakeitto

Kalaverkot kuhisee - Meillä on nautittu kalarikasta alkuvuotta siitä lähtien kun miesväki vei verkot järvelle. Kalasaalis jaetaan sulle mulle- periaatteella kahden perheen kesken. Kuhaa on riittänyt vähintään kerran viikossa syötäväksi. Kuha on helppo valmistaa ruuaksi ja ruodottomaksi käsittely on yksinkertaista, siksi sitä on mukava lapsillekin tarjota. Jos on käytettävissä kokonainen kuha, siitä kannattaa ehdottomasti keitellä ensin liemi.




KUHAKEITTO

1 kokonainen kuha
valkopippuria
maustepippuria
tilliä
vettä

6-8 perunaa
2-3 porkkanaa
pala purjoa
kuivaa valkoviiniä
nokare voita
suolaa
tuoretta tilliä tai/ja ruohosipulia

Aloita keiton valmistus kalaliemestä. Fileoi kala ja poista nahat ja ruodot. Laita ruodot ja evät riittävän isoon kattilaan. Lisää joukkoon jokunen valko- ja maustepippuri sekä tuore tillinippu. Kaada kattilaan kylmää vettä niin, että ruodot peittyvät. Keitä lientä 15-20 minuuttia ja siivilöi se.

Kaada liemi kattilaan. Pilko liemen joukkoon perunat ja porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää 10 minuutin kuluttua suikaloitu purjo, voi ja valkoviini. Valkoviini ei ole välttämätön, mutta se antaa kivan aromin vaalealle kalalle. Mausta suolalla. Lisää viimeisenä kalanpalat ja keitä vielä hetki. Hienonna valmiin keiton päälle runsaasti tuoretta tilliä tai/ja ruohosipulia.



torstai 14. helmikuuta 2013

Ystävänpäivän rapeat banaaniritarit

Kaikki on varmaan laskenut mäkeä ja reippaillut hiihtoladulla niin, että vielä ystävänpäivänäkin voi herkutella. Aikamoinen herkkukuu tämä helmikuu.

Ritarien pullaksi sopii mikä vain pulla. Oli se sitten korvapuusti, pikkupulla, pitko tai ranskanleipä, kaikki käy. Pääasia että pulla on kuivahtanut. Meillä uusiokäyttöön pääsi kuivahtaneet pikkupullat.





RAPEAT BANAANIRITARIT kahdelle

2 pikkupullaa
1 dl maitoa
1 pieni kananmuna
ripaus vaniljasokeria
1 banaani
2 rkl fariinisokeria
pari nokaretta voita
suklaa- tai vaniljajäätelöä

Sekoita kananmuna ja maito esim. keittolautasella sekaisin. Mausta muna-maitoseos vaniljasokerilla. Viipaloi pullat ja pyörittele ne muna-maitoseoksessa. Paista pullaviipaleet rapeaksi voissa sopivan kuumalla pannulla. Siirrä tarjoilualustalle odottamaan.

Kuori banaani. Jaa banaani kahteen osaan ja halkaise pituussuunnassa. Sulata voi pannulla, lisää sokeri. Paista banaanisiivut molemmin puolin seoksessa. Jaa banaanisiivut pullien kylkeen.

Tarjoa lämpimänä vanilja- tai suklaajäätelön kera.