keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Hirvikeitto

Teen mielelläni ruokaa, mutta joskus on kiva mennä sieltä missä aita on matalin. Silloin saatan ottaa pakastimesta hirvikeittopohjan. Laitan sen kattilaan, pilkon joukkoon perunoita, lisään pussillisen keittojuureksia ja kohta tarjoan lapsille parhainta soppaa ikinä. Jos vettä tarvitsee lisätä reippaammin niin saatan heittää joukkoon myös lihaliemikuution.

Ei tuo puolivalmis keittopohja kumminkaan ihan itsestään siirry pakastimeen, mutta huoletonta hauduttelua tämäkin, niin kuin muutkin pitkään haudutettavat liharuuat. Keiton kaveriksi sopii mainiosti Pirkan porkkanasämpylät. Ohjetta piti soveltaa aikalailla, sillä kaapista löytyi porkkanasose, suola ja öljy. Muut ainekset meni vaihtoon, mutta lopputulos oli kumminkin maukas.




HIRVIKEITTO

1-2 kg hirven keittolihaa (esim. lapaa tai etuselkää, luut on pelkkää plussaa)
vettä
4-6 maustepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa
2 porkkanaa
palsternakka
pala lanttua
pala selleriä
pala purjoa

Ja sitten itse keittoon:
perunaa (2-3 kpl/ruokailija)
1 pss keittojuureksia
vettä
suolaa
(lihaliemikuutio)
persiljaa

Laita liha kylmään veteen ja kiehauta. Kuori juurekset. Kerää pinnalle kertynyt vaahto reikäkauhalla ennen juuresten ja mausteiden lisäämistä. Anna kiehua hiljalleen noin kaksi tuntia, kunnes liha irtoaa luista ja on pehmeää. Nosta liha leikkuulaudalle jäähtymään. Siivilöi ja jäähdytä liemi. Jos käyttää naudanlihaa niin liemen jäähdyttyä kannataa rasvat kaapia pinnalta. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Jaa lihakuutiot sopivan kokoisiin pakastusrasioihin ja kaada päälle jäähtynyt lihaliemi. Pakasta.

Valmista puolivalmis lihakeitto näin: Kaada (jäinen) keittopohja kattilaan. Pilko joukkoon perunoita ja lisää tarvittaessa kylmää vettä. Kiehauta. Lisää pussillinen keittojuureksia ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla. Lisää päälle tuoretta persiljaa ja nauti.

torstai 7. maaliskuuta 2013

Kolmas kakku toden sanoo?

Alkuvuoden kakkujuhlat on nyt juhlittu ja kakkukiintiö on suurin piirtein saavutettu. Tässä tapauksessa harjoitus ei ehkä tee mestaria, mutta opettaa kyllä. Täytekakkuja kun leipoo muuten harvakseltaan niin tällä kertaa se viimeinen eli kolmas kakku onnistui jo ihan hyvin. Mutta se niistä kakuista. Mikä voisikaan sopia pienen tytön juhliin paremmin kuin whoopie?





WHOOPIE-LEIVOS noin 20 kpl

100g pehmeää voita
1 ½ dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 kananmuna
1 dl vispikermaa

valkosuklaatäyte:
100g valkosuklaata
100g maustamatonta tuorejuustoa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kananmuna voi-sokerivaahtoon voimakkaasti vatkaten. Lisää joukkoon kuivat aineet ja kerma vuorotellen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pursota tai lusikoi kokkareita pellille. Huomioi, että taikina leviää melkoisesti. Taikina kannattaa jakaa kahdelle pellille.

Paista keksejä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.

Pilko suklaa ja sulata hiljalleen vesihauteessa koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä. Sekoita valkosuklaamassa tuorejuuston joukkoon.

Täytä keksit ja kasta sivut strösseliin.

keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Lähikalaa

Meillä madekausi on jo hiipumaan päin, mutta muutamia syötäväksi kelpaavia eksyy katiskaan vielä silloin tällöin.

Monessa kohteessa kerrotaan, että made on vähäruotoinen kala. Oma näkemys on kyllä hieman erilainen. Mutta mitä tuoreempi keitettävä made on, sitä helpommin ruodot irtoavat. Ruotojen poiston jälkeen made onkin sitten superherkullinen kala.





MADEPYÖRYKÄT

noin kilo keitettyä ja jauhettua madetta (vaatii pari keskikokoista yksilöä)
2 kananmunaa
1½ dl ruokakermaa
1 dl korppujauhoja
½ dl vehnäjauhoja
½ nippua ruohosipulia tai tilliä hienonnettuna
1 rkl luomusitruunan kuorta raastettuna (ei välttämätön)
suolaa
valkopippuria

Nylje, perkaa ja puhdista mateet. Laita kalat riittävän suuren kattilaan ja kaada kylmää vettä päälle niin, että peittyvät. Keitä kaloja sen verran (noin 10 min), että ruodot irtoavat. Anna kalojen jäähtyä hieman ja erottele ruodot lihasta. Laita korppujauhot turpoamaan kerman sekaan. Jauha ruodoista puhdistetut mateet esimerkiksi lihamyllyllä. Lisää joukkoon kaikki ainekset ja sekoita taikinaksi. Tee massasta pyöryköitä suoraan pannulle ja paista voiöljyseoksessa kauniin värisiksi.

Yrttinipusta jää puolet käyttämättä ja siitä kannattaakin valmistaa madepullille kylmä kermaviilikastike. Hienonna ruohosipuli/tilli kermaviilin joukkoon, purista sekaan sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisäksi vielä perunamuusia tai keitettyjä perunoita.



3v ja made. Ei kovin suurta kokoeroa, ainakaan pituudessa.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Hirvihöystö

Kevät alkoi lähestymään jo kohisten, kunnes iski taas talvi. Illan ja yön aikana maisemat on muuttunut täysin. Sunnuntaille on luvassa lumihommia ja talon lämmitystä. Näistä keleistä ei selviä ilman täyteläistä lihapataa. Tällä kertaa höystöä Kotivinkin tapaan.

Mikä tässäkin ruuassa on parasta: se vain paranee lämmitettäessä ja ruokaa riittää useammallekin aterialle.







RIISTAHÖYSTÖ 8 hengelle

vajaa 1 kg hirven tai naudan kulma- tai ulkopaistia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1-2 varsisellerinvartta (toimii ilmankin)
2 rkl öljyä
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
3 dl punaviiniä
2 tlk tomaattimurskaa
suolaa ja mustapippuria
100 g voita (jonka itse unohdin enkä kyllä osannut edes kaivata)

lisäksi
mustaleimaemmentalia raasteena
keitettyä pastaa, ohrasuurimoita tai perunaa

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paloittele liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipulit, leikkaa porkkana pieniksi kuutioiksi (ja viipaloi varsiselleri).

Kuumenna öljy suuressa padassa ja ruskista lihapalat siinä. Lisää yrtit ja hienonnetut kasvikset. Jatka kuullottamalla pienemmällä lämmöllä noin viisi minuuttia.

Lisää pataan punaviini ja keitä, kunnes viini on lähes haihtunut.

Lisää tomaattimurska ja vettä niin, että raaka-aineet juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja hauduta hiljakseen kiehuen 2-4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää että se murenee koskettaessa. Höystön voi kypsentää myös 125-asteisessa uunissa.

Mausta pata suolalla ja mustapippurilla. Sekoita pataan voinokareita (jos muistat). Tarjoa esimerkiksi pastan ja juuston kanssa.