tiistai 30. huhtikuuta 2013

Iloista vappua!

Normaalisti tähän aikaan olen nauttinut jo muutaman munkin, ainakin kymmenen. Onneksi tänä vuonna on tapahtunut poikkeus ja olen syönyt ensimmäisen munkin vasta vappuaattona. Jos munkin tilalle kaipaa vaihtelua niin kannatta alkaa puhaltamaan vesi-ilmapalloja.

Pienet vappupallot kannattaa hyödyntää näin vapun aikaan ja miksi ei muulloinkin. Nyt niitä ainakin kannattaa ostaa varastoon, koska saatavuus sesongin ulkopuolella saattaa olla huono.

Nämä suklaakupit on tullut vastaan useammassakin lähteessä. Tässä on hauska idea vaikkapa lastenjuhliin.





SUKLAAKUPIT

vesi-ilmapalloja
suklaata
jäätelöä, moussea, rahkaa tms.

Puhalla vesi-ilmapallot täyteen ilmaa. Sulata suklaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kasta vesi-ilmapallot suklaaseen, mitä syvempään upotat sen korkeammat reunat saat. Laske vesi-ilmapallot leivinpaperin päälle ja siirrä kylmään jähmettymään. Kun suklaa on jähmettynyt, irroita pallot varovasti. Täytä kuppi mieleisellä täytteellä ja nauti.

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Kukko vastaan emäntä

Meillä on ollut kukon kanssa hieman erimielisyyksiä, jonka seurauksena kanoille rakennetaan ulkotarha kanalan kylkeen. Välit on niin tulehtuneet, että tämä lienee paras ratkaisu. Ja mistä tässä nyt sitten on kyse...




Meille saapui tyytyväinen kukkoherra kuuden leidin kanssa viime kesäkuussa. Kanalajutut on jäänyt vähiin, mutta nyt on aika korjata tuo asia.

Kukko kanoineen sai kulkea viime kesän vapaasti pihamaalla. Yöt vietettiin kanalassa, mutta aina aamun tullen kukko otti muutaman kanan kainaloon ja lähti pihamaalle kiekumaan. Tätä maalaisunelmaa kestikin muutaman kuukauden. Samaan aikaan saatiin hurja määrä kananmunia nätisti kanalaan munittuna.

Kuinka sitten kävikään. Noh. Kanat alkoivat munimaan pihapiiriin mitä kummallisempiin paikkoihin ja samalla alkoivat suunnittelemaan hautomispuuhia. Munia tehtiin lopulta niin hankaliin paikkoihin ettei niitä enää löytynyt vaikka kuinka niitä yritinkin etsiä. Ja tästä etsimisestä se kukko suuttui. Suuttui niin valtavasti. Siinä meni sitten loppusyksy kukkoa karkuun juosten. Kukkoherran olisi voinut laittaa syksyllä pataan ja nauttia sellaisenaan Coq au vin. Koska kanat pärjäävät ilman kukkoakin. Mutta koska kukon tehtävä on viihdyttää kanoja niin tuota iloa ei viitsitty heiltä viedä. Joten ongelma yritetään ratkaista toisin. Meillä alkaa rakennustyöt. Kanalaan rakennetaan ulkokatos. Tulevana kesänä ei kenenkään tarvitse juosta kukkoa karkuun ja kanat saavat nauttia herran seurasta. Nähtäväksi jää lempenevätkö välimme vai tulehtuuko ne entisestään.





perjantai 26. huhtikuuta 2013

Kohti parempia ruokakuvia

Asioita voi tehdä tietämättään joko oikein tai väärin. Ja mitä tulee ruokakuvaukseen kohdallani niin sen suhteen on tullut tehtyä enemmän niitä väärin menneitä oivalluksia. Kuvausväline vaihtui viime syksynä pokkarista järjestelmäkameraan. Ero kuvienlaadussa oli tuon kameranvaihdon jälkeen suuri ja jotenkin sitä vain jämähti kuvaamaan automaattiasetuksilla. Myönnän, että suurin syy automaatin käyttöön oli laiskuus.

Perusajatukseni oli sellainen, että mitä enemmän valoa mahdollisimman monesta suunnasta niin sen parempi. Kuvaaminen tapahtui pääsääntöisesti pihalla päivänvalossa ja pahimpaan aikaan eli puoliltapäivin. Ai ai ai.

Nyt mennään askel askeleelta kohti parempaa. Blogiringin ihanat naiset Jenni ja Laura järjestivät viime lauantaina joukolle blogirinkiläisiä ruokakuvauskurssin. Blogiringin ja Liemessä-blogin Jenni opasti meitä ruokakuvauksen saloihin. Vinkkejä, ideoita, opastusta ja ennen kaikkea uusia tuttavuuksia, niistä oli tuo lauantai tehty.








Päivään kuului myös kokkausta ja nautiskelua. Ja resepti on ihan pakko laittaa jakoon, niin hyviä nämä piirakat olivat. Piirakoiden kanssa syötiin ja kuvattiin maukasta tomaattikeittoa. Punasipuli-vuohenjuusto-piirakoiden resepti on peräisin What Katie Ate- blogista.




PUNASIPULI-VUOHENJUUSTOPIIRAKAT

Punasipulihillo
4 punasipulia
2 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
3 rkl balsamicoa
3 rkl ruokosokeria

Piirakat
1 pkt pakaste lehtitaikinaa
1 kananmuna (sekoita joukkoon maitotilkka)
karamellisoitua punasipulia
noin 175g vuohenjuustoa (leikkaa noin 1,5 cm paksuisiksi kiekoiksi)
tuoretta timjamia
sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Balsamicosiirappi
250 ml balsamicoa
3 rkl ruokosokeria

Karamellisoitu punasipuli:

Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi siivuiksi. Paista sipuleita oliiviöljyssä paksupohjaisessa kattilassa. Mausta suolalla. Kypsennä sipuleita keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä. Alenna lämpöä ja anna sipulien kypsyä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 30 minuuttia.

Lisää balsamico ja sokeri. Sekoita hyvin. Kypsennä vielä noin 30 minuuttia. Lisää balsamicoa tarvittaessa. Hillon pitäisi olla koostumukseltaan marmeladin tapainen. Jäähdytä.

Piirakat:

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Käytä kahta pyöreää muottia (halkaisijat noin 12 cm ja 10 cm) myös esim. viinilasia voi käyttää muottina. Leikkaa sulaneesta lehtitaikinasta pyöreitä piiraita ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paina pienemmällä muotilla piirakoihin noin 2 cm:n paksuinen reunus; varo leikkaamasta läpi. Pistele piirakan sisäosa haarukalla.

Voitele reunat kananmunalla. Täytä piirakoiden keskiosa punasipulihillolla (noin reilu 1 rkl hilloa/piiras) ja aseta päälle vuohenjuustokiekko. Mausta timjamilla ja mustapippurilla.

Paista noin 20 minuuttia tai kunnes piirakat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.

Valmista piirakoiden paistuessa balsamicosiirappi. Keitä balsamicoa kasaan kunnes määrä on puolittunut. Lisää sokeri ja anna poreilla kunnes balsamico muuttuu siiappimaiseksi. Ota sivuun ja anna hieman jäähtyä.
Tarjoile piirakat ripsottamalla päälle balsamicosiirappia ja koristele tuoreella timjamilla.


                                                                          
Kiitos Jenni ja Laura!

torstai 18. huhtikuuta 2013

Porkkanakoukussa

Viime syksynä meillä noukittiin porkkanoita pellosta vielä ensilumen jälkeenkin. Porkkanabuumi on jatkunut läpi talven, tosin ostoporkkanan voimalla. Tänä vuonna laitetaan istutussuunnitelmat uusiksi. Valitaan talvisäilytykseen paremmin sopiva lajike ja määrässä riittäisi varmasti vähempikin. Noin 70 metriä porkkanariviä oli ehkä aavistuksen yläkanttiin ainakin ylläpidon ja keruun kannalta. Mutta tulipa testattua pellonpohjan sopivuus.

Tähän aikaan vuodesta viime kauden porkkanat eivät ole enää parhaimmillaan. Jatkojalostukseen porkkanat sopivat kumminkin erityisen hyvin. Porkkanasta syntyy helposti maukasta ruokaa kuten pihvejä.





PORKKANAPIHVIT 2-3:lle

½ kg porkkanoita
pala purjoa
1 kananmuna
reilu ½ dl maitoa
yrttisuolaa (tai yrttejä ja suolaa)
voi-öljyseosta paistamiseen

Kuori ja raasta porkkanat reiluksi raasteeksi. Huuhdo ja suikaloi purjo ohueksi suikaleeksi. Vatkaa kananmunan rakenne rikki, lisää maito ja sekoita. Lisää porkkanaraaste ja suikaloitu purjo. Mausta. Paista pihveiksi voi-öljyseoksessa. Älä paista pihvejä liian kuumalla pannulla.