perjantai 31. toukokuuta 2013

Kahvinkeitin juhlakuntoon

Luulen että monessa perheessä valmistaudutaan tällä hetkellä huomisiin juhliin. Aurinko lämmittää ja pienen pieni stressi päällä. Eikä kahvinkeittimen puhdistukselle enää ehkä riitä aikaa, vaikka se ei sitä paljoa vaadikkaan. Jos huomenna ei ole erityinen juhlapäivä siltikin ja sitä suuremmalla syyllä kahvinkeitin kannattaa puhdistaa nyt.

Joskus luulin, että puhdistamiseen tarvitaan siihen suunniteltuja aineita. Onneksi tämä luulo on todettu harhaksi aikaa sitten. Marttojen nikseillä kun onnistuu moni asia. Kuvat ei tällä kertaa liity mitenkään aiheeseen.

KAHVINKEITTIMEN PUHDISTUS

Tarvitset:
ruokasoodaa
käsitiskiainetta
tiskiharjan
vettä

Puhdista suodatin ruokasoodalla. Ripottele soodaa suppilosuodattimeen ja harjaa se puhtaaksi kostealla tiskiharjalla. Huuhtele suppilo hyvin.

Pese myös vesisäiliö säännöllisesti. Ota virtajohto pois seinästä. Laita säiliöön lämmintä vettä, pari tippaa tiskiainetta ja harjaa puhtaaksi tiskiharjalla. Huuhtele vesisäiliö tämän jälkeen useaan kertaan puhtaalla vedellä. Keitä lopuksi vähintään kaksi kannullista puhdasta vettä.

Kun kannun, suppilosuodattimen ja lämpölevyn puhdistaa aina käytön jälkeen ja välillä suorittaa vähän perusteellisemman pesun niin kahvi maistuu huomattavasti paremmalta.














tiistai 28. toukokuuta 2013

Kutunjuusto- vesimelonisalaatti

Makeat hedelmät ruuanlaitossa jakaa mielipiteitä. En itsekkään niitä joka paikkaan osaa laittaa. Mutta vesimeloni sopii kyllä hienosti kutunjuuston kaveriksi tähän raikkaaseen salaattiin.





KUTUNJUUSTO-VESIMELONISALAATTI
4:lle

1 nippu salaattia (valmis sekoitus on hyvä mutta esim. jääsalaatti toimii myös)
1 punasipuli
kourallinen kalamata oliiveja
n. 300 g vesimelonia (paino on ilman kuoria)
1 pkt (n. 180 g) kutunjuustoa
oliiviöljyä
tummaa balsamico-kastiketta
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Huudo ja revi salaatti tarjoilukulhoon. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi. Viipaloi meloni (poista siemenet) ja juusto. Lisää ainekset salaatin sekaan. Oliiviöljy, balsamico-kastike, rouhittu mustapippuri ja sormisuola tuovat viimeisen silauksen juuri ennen tarjoilua.




maanantai 27. toukokuuta 2013

Tomaattikeittoa ja Muroleen kutunjuustoa





Muutama kuukausi sitten keittiön kirjakokoelma kasvoi yhdellä kirjalla. Nimittäin viime vuonna ilmestynyt Parasta maatiaisruokaa- kirja löysi paikkansa kirjahyllystä. Kevään mittaan kirja on ollut kumminkin enemmän esillä ja luettavana kuin paikallaan hyllyssä. Kirjan nimikin sen jo kertoo, mitä kirja pitää sisällään - Maatiaisia, kauniita kuvia ja paljon reseptejä. Yksi kirjan tekijöistä on Mikko Kautto, joka on tamperelaisen ravintola Masuunin keittiömestari. Kautto suosii ravintolassaan maatiaisraaka-aineita. Väkisinkin tie vei Masuunin ruokalistalle. Lista oli kirjan tavoin kovin kiinnostava ja sinne taidetaankin suunnata syömään lähiaikoina. Joidenkin raaka-aineiden saatavuus pakottaa hieman sovelluspuuhiin, mutta uskon että tämän kirjan parissa nautitaan useista maukkaista ruokahetkistä.

Kutunjuustoa olen syönyt aikalailla kymmenisen vuotta sitten. Niiden makupalojen jälkeen haaveissa kyti oma vuohilauma ja juustola. Nyt tuo kytemisvaihe on jokseenkin saatu sammumaan. Onneksi kumminkin täällä Hämeessä kutunjuuston saatavuus on melko hyvä. Lähin valmistaja löytyy Ruovedeltä, Muroleesta.

Parasta maatiaisruokaa- kirja korkattiin tomaattikeitolla ja kutunjuusto-tomaattisalaatilla. Reseptissä tuli vastaan myös ihan uusi tuttavuus - punainen basilika. Basilikasorbetti olisi kuulunut tähän keittoon, mutta raaka-ainetta ei ollut saatavilla niin se jäi pois kokonaan. Punainen tuskin kovin paljon eroaa vihreästä, liekö hieman miedompi tuo punainen. Keitto oli maukasta ja valmistusvaiheen tuoksut sai ruokahalun syttymään.






TOMAATTIKEITTO

50 g selleriä
50 g palsternakkaa
1 salottisipuli
1 punainen chili
10 g inkivääriä  
1 valkosipulinkynsi
muutama timjaminoksa
½ dl oliiviöljyä
2 dl kuivaa valkoviiniä
10 kypsää tomaattia
4 dl vetää
mustapippuria
suolaa
2 rkl vaaleaa balsamicoa
(ripaus sokeria)

Paloittele juurekset ja sipuli. Hienonna chili, valkosipuli, inkivääri ja timjami. Lisää oliiviöljy sekä paloitellut ja hienonnetut raaka-aineet kattilaan. Kuullota hetki. Lisää valkoviini. Keitä hetki kokoon ja lisää tomaatit ja vesi. Hauduttele miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmeitä.

Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku.



KUTUNJUUSTO-TOMAATTISALAATTI

100 g kutunjuustoa
kirsikkatomaatteja
kevätsipulia
muutama basilikanlehti
muutama tuore timjaminoksa (siankärsämöoksa)
½ dl rypsiöljyä
2 rkl vaaleaa balsamico-viinietikkaa
suolaa
ripaus sokeria

Paloittele juusto, tomaatit ja yrtit. Sekoita ainekset salaatiksi ja mausta. Tarjoa tomaattikeiton kanssa.

Vinkki! Jos keittoa jää yli, se kannattaa laittaa pitsan päälle tomaattikastikkeen tilalle.

torstai 23. toukokuuta 2013

Sitruunainen vadelmalimonadi ja Hartwall Novelle kesäjuoma-kilpailu



Sitruunainen vadelmalimonadi on piknik-korin raikkain viilentäjä.



Se on raikas, sitruunainen, ihanan vadelmainen. Osallistun sitruunaisella vadelmalimonadilla Hartwallin ja Blogiringin järjestämään kesäjuoma-kilpailuun.

Kesäjuoma-kilpailun idea oli kehittää kesäjuomaresepti Hartwall Novelle tuotteista. Posti toi kolme erilaista Novelle makua: maustamaton, citronelle ja fruity omena. Nuo perinteiset maut maustamaton ja sitruuna olikin ennestään kovin tuttuja, mutta tuo omena kuplamehu oli täysin uusi makukokemus.








 


Ensimmäiset pullot meni sellaisenaan. Sen jälkeen alkoi armoton makuparien pyörittely. Ilmat olivat erittäin otolliset kesäjuoman kehittelyyn ja melko alkuvaiheessa juoman pohjaksi valikoitui Hartwall Novelle citronelle. Tuo sopivasti sitruunainen kivennäisvesi sai seurakseen jos jonkinlaisia makuja. Meinasi syntyä jo sellainen soppa, että katsoin parhaakseni kurkata pakastimen marjaosastolle. Ja sieltä se idea sitten lähti - sitruuna & vadelma. Raikasta sitruunanmakuista kivennäisvettä, jäisiä vadelmia ja hieman ruokokidesokeria.

Sitruunainen vadelmalimonadi on piknik-korin raikkain viilentäjä. Kutsu ystävät koolle lämpimänä kesäiltana ja tarjoa grillihiilien hehkuessa raikasta limoncellolla terästettyä limonadia ja kesäilta jatkuu aamuun asti. Keksitkö jotain parempaa? Ennen kuin lähdet suunnittelemaan omia kesäjuomia, voit äänestää sitruunaista vadelmalimonadia Hartwall Novelle fb-sivuilla. Äänestysaikaa on 9.6. asti. Äänestäneiden kesken arvotaan Taste of Helsinki- lippuja.










SITRUUNAINEN VADELMALIMONADI
4:lle

reilu 1 dl kotimaisia vadelmia (pakaste)
0,5 litraa Hartwall Novelle citronelle kivennäisvettä
2 rkl ruokokidesokeria
sitruunasiivuja
jääpaloja

Laita jäiset vadelmat kulhoon tai kannuun. Kaada päälle Hartwall Novelle citronelle kivennäisvettä niin että vadelmat juuri pettyvät. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja kaada sekaan koko kivennäisvesi. Juoman voi tässä vaiheessa siivilöidä, mutta se ei ole välttämätöntä. Mausta ruokokidesokerilla. Nauti limonadi kylmänä sitruunasiivujen ja jääpalojen kera.  











maanantai 20. toukokuuta 2013

Suklaata ja mansikoita

Kauden ensimmäiset mansikat nautittiin viikonloppuna kermavaahdon ja sopivasti valuvan suklaafondantin kera.

Käytin valmistuksessa tällä kertaa paperisia muffinsivuokia (amerikan muffinivuoka). Seitsemän minuutin jälkeen raotin uunia sen verran, että sain napattua yhden fondantin uunista ulos. Kun paperia repi hieman fondantin ympäriltä niin suklaapaistos oli helppo kipata vuoasta lautaselle. Kypsyys oli 7 minuutin jälkeen vielä hieman liian löysä, joten muut jatkoi kypsymistä vielä pari minuuttia. Kypsyminen on uunikohtaista eikä tarkkaa aikaa pysty sanomaan, joten ei muuta kuin kokeilemaan.





SUKLAAFONDANT n.10 kpl

125 g tummaa suklaata
125 g voita
3 kananmunaa
3 keltuaista
¾ dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja

Kuumenna uuni 180-asteiseksi.

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Vatkaa kananmunat, keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kananmuna-sokerivaahto varovasti pienissä erissä suklaa-voiseokseen. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot ja sekoita kevyesti.

Jaa taikina voideltuihin annosvuokiin tai paperisiin leivosvuokiin. Paista suklaafondanteja 180-asteisessa uunissa noin 7-11 minuuttia.

Tarjoa suklaafondant lämpimänä kermavaahdon ja mansikoiden kanssa. Taikina säilyy jääkaapissa pari päivää, mutta paistettu suklaafondant tulisi nauttia hetimiten.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Uunilohi siirtyi kevätaikaan

Meillä siirryttiin uunilohen kanssa kevät(sipuli)aikaan pari viikkoa sitten kun kaupan hyllyltä löytyi ensimmäiset kotimaiset kevätsipulit.

Nyt alkaa olemaan se aika vuodesta kun vihannesosastolla tulee vietettyä enemmän aikaa. Hyllyt alkavat täyttymään uudensadon herkuista. Raparperia täällä odotellaan jo vesi kielellä, mutta sen kasvua joutuu hetken vielä odottamaan. Ehkä ensimmäiset korvasienet voisi löytyä jo metsästä.

Meillä tämä lohifilee valmistui perinteiseen uunilohityyliin, mutta yhtä hyvin tämän voisi valmistaa grillissä. Aseta lohifilee kaksikertaisen alumiinifolion päälle grilliin ja kypsennä noin 20 minuuttia.




KEVÄINEN UUNILOHI

noin 1 kg nahallinen lohifilee
1 rkl sormisuolaa
1 rkl ruokokidesokeria
nippu kevätsipulia

Nypi lohifilee ruodottomaksi. Ripottele pinnalle sormisuola ja ruokosokeri. Huuhtele, hienonna kevätsipuli ja ripottele lohifileen päälle. Anna kalan maustua huoneenlämmössä puolesta tunnista tuntiin. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kypsennä grillissä.