sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kesäinen Ahvenanmaa

Olen täysin ihastunut Ahvenanmaan kesään. Vietettiin neljän vuoden tauon jälkeen pari kesäpäivää Maarianhaminassa. Ilma oli kaunis, hieman tuulinen mutta sopivan lämmin. En järjestele meidän perheen matkoja, mutta tällä kertaa tein reitin selväksi hyvissä ajoin. 24 tuntia eivät aivan riittäneet siihen mitä suunnittelin, mutta tärkeimmät tuli nähtyä ja nautittua.

Matkan teemaan otettiin tuntumaa jo Turussa. Sillä iltapalaksi syötiin Turun Pub Niskan peltileipää. Salakuljettaja taisi laittaa ajatukset täysin sekaisin tulevasta matkasta koska seuraavana yönä ei paljon nukuttu. Liekö syynä kiire Ahvenanmaalle Micken herkkuja maistelemaan vai kuuma hotellihuone? Mutta peltileipä oli sisäänleivottu erittäin onnistuneesti.






Sitä peltileipää


Pub Niska


Seuraavana päivä Maarianhaminassa tehtiin pikainen kaupunkikierros ja suunnattiin itäsataman merikorttelissa sijaitsevaan Pub Niskaan. Vierasvenesatamassa matkailijoille makuelämyksiä tarjoava ÅSS Paviljongen oli suunnitelmissa, mutta tällä reissulla se jäi käymättä. Pub Niska ottaa asiakkaat vastaan mukavan rouheesti. Peltileipä meni heittämällä ykköseksi maistamieni pitsojen listalla. Pubin listalta löytyi peltileipien lisäksi ainakin uuniperunoita. Katkaraputäyte oli juuri sellainen kuin sen kuuluukin olla.



Maarianhaminan itäsatama


Neljässä vuodessa Maarianhaminan kauppatarjonta on kasvanut. Olisin saanut aikani kulumaan paremminkin putiikeissa. Kauppojen valikoimissa on paljon samoja tuotteita mitä täällä meilläkin, mutta paljon myös sellaista mitä täältä ei saa. Lähinnä Ruotsi oli hyvin edustettuna. Urheilukaupassa olisi ollut ihana fillari. Harmi kun sille ei löytynyt tilaa autosta.

Jos Maarianhaminassa lomailun ohessa on aikaa ruuanlaitolle niin suosittelen suuntaamaan ruokaostoksille K-Supermarket Kantarelleniin. Lähdin pojan kanssa pikaisesti ostamaan pullon vettä. Mutta unohduttiin ihailemaan vihannes- ja kalaosaston tarjontaa. Hedelmä- ja vihannesosasto tarjoaa laajan valikoiman luomutuotteita. Tähän aikaan vihannessato oli pääasiassa kotimaista ja valikoimasta löytyi paljon tuotteita mistä täällä maalla asuva vain haaveilee mm. papuja, tuoreita valkosipuleita ja miniparsoja. Onneksi lapsi oli yhtä innostunut valikoimasta ja jaksoi ihastella mukana. Jos näin ei olisi ollut lapsen olisi voinut viedä leikkimään kaupassa sijaitsevaan leikkihuoneeseen siksi aikaa.

Lähtöpäivän aamuna suunnattiin matkan tärkeimpään kohteeseen, Smakbyn makukeskukseen. Mestarikokki Michael Björklundin viime vuonna avaama makukeskus sijaitsee Sundissa noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminan keskustasta. Smakbyn ottaa vieraita vastaan kulttuurimaisemassa Kastelholman linnan ja Jan Karlsgårdenin ulkomuseon naapurissa. Kohteeseen pitäisi ehdottomasti tehdä päiväretki, jotta ehtisi paremmin nauttimaan näistä nähtävyyksistä. Kastelholman linnassa järjestetään näin kesäisin suomenkielisiä opastuksia. Ensi kerralla suuntaamme päiväretkelle, mutta nyt oli aikaa vain lounaalle.



Smakbyn makukeskus, Slottsvägen 134 Kastelholm


Smakbyn puoti


Kastelholman linna


Haaveilin yhteiskuvasta Micken kanssa, mutta jossain vaiheessa meni pupu pöksyyn. Mutta itse mestari on nyt kumminkin nähty livenä ja se on jo paljon. Smakbyn lähes 2000-neliömetrin tilat pitävät sisällään viihtyisän ravintolan lisäksi tilapuodin ja tislaamon.

Olisin mielelläni testannut Smakbyn menuun, mutta lasten kärsivällisyys ja muut ruokailijat huomioon ottaen päädyttiin lounaslistaan. Lapsille tilattiin kalakeitot ja aikuisille savulohta kermaisten varhaisperunoiden kera. Kun näin lasten kalakeitot meinasi iskeä annoskateus, mutta se korvattiin todella maukkaalla savulohiannoksella. 



Smakbyn ravintola


Kalakeittoa lapsille


Svarta Katten on ollut käyntilistalla jo useammalla reissulla. Jotenkin olen aina epäonnistunut saapumaan paikalle silloin kuin kahvila on jo sulkenut ovensa. Tällä kertaa virhe ei enää toistunut. Yövyimme ihan kahvilan lähellä ja kävin vielä aamulla varmistamassa aukioloajan. Smakbyn jälkeen jäi juuri sen verran aikaa että ehdin käydä nauttimassa palan porkkanaleivosta ennen laivaan menoa. Harmittaa ettei kahvilaan ole aikaisemmin poikettu. Lounasaikaan kauniit sisätilat olivat sopivasti täynnä asiakkaita. En ehtinyt tutustumaan lounastarjontaan muutoin kuin katselemalla ohi viilettäviä lounasannoksia. Mutta se leivosvitriini. Toinen toistaan houkuttelevampia (ja reiluja!) leivoksia hyllyt täynnä. Porkkanakakku oli täydellinen lopetus tälle lomalle.



Ihanan kodikas Svarta Katten tarjoaa lounasta ja herkullisia leivonnaisia.


Purjelaiva Pommern

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Lauantai

Ajattelin viettää peruslauantain, mutta tuo aatos korjattiin melko aikaisin aamulla. Ollaan jo tovi odotettu milloin viimeinen karitsa syntyisi. Eilen uuhi näytti siltä ettei edessä ole enää pitkä odotus. Ja niin sieltä tuli aamuyöllä kaksi karitsaa, tyttö ja poika. Juuri kun edellinen on lähes vieroitettu pullosta niin taas on saanut ottaa esiin vauvojen tuttipullon. Lammas hoitaa lapsensa hyvin, mutta lisämaitoa pienet kumminkin kaipaavat. Tiedän taas mitä seuraavat kuukaudet teen. Toisin kuin voisi luulla karitsa ei ole heti syntymän jälkeen valkoinen ja pehmoinen kuin lambi. Joten kuvaillaan vasta kun muuttuvat pehmoisiksi.

Latesta on tullut jo iso poika. Se saa kulkea äitinsä kanssa vapaasti pihassa. Kävivät sitten kiitokseksi syömässä kukat rappusilta.



Late 2kk


Late ja äiti


Kanat sai vihdoinkin ulkohäkin, siitä lisää myöhemmin. Käytiin lasten kanssa katsomassa lähitilan lehmiä. Kaverit oli ihania ja tykkäsivät kovasti kamerasta.




Ryhmäkuva

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Helppo mansikkaherkku

Mansikat on säilötty pakastimeen jo hyvän aikaa sitten, joten nyt voi keskittyä vain ja ainoastaan herkutteluun. Ja koska vietetään naistenviikkoa herkutella voi vaikka joka päivä.

Syntisen helppo ja koukuttava mansikkaherkku syntyy mansikoista ja smetanasta. Joku voisi kaivata joukkoon ripauksen sokeria, minä en.





 
MANSIKOITA JA SMETANAA kahdelle

2 kourallista mansikoita
1 prk (120 g) smetanaa

Vatkaa smetana kevyesti vaahdoksi. (Voit myös jättää vatkaamisen väliin, ei vaikuta lopputulokseen, koukuttaa siltikin). Puhdista ja viipaloi mansikat. Jaa mansikkaviipaleet smetanan kera kahdeksi annokseksi. Tai dippaa kokonaisia mansikoita suoraan smetanaan.






torstai 18. heinäkuuta 2013

290613 Seinäjoki ja mansikkakakku

Seinäjoen tapahtumakesä sai täydennystä kun joukko ruokabloggaajia kokoontui Kaikki äitini reseptit- blogin Nannan luokse kesäkuun lopulla. Ihania uusia tuttavuuksia ja rentoa menoa. Ruoka oli todella hyvää eikä todellakaan tarvinnut ajella nälkäisenä kotiin. Kiitos isäntäväelle ja kaikille uusille tuttavuuksille!









Vein mukanani mansikoilla kuorrutetun valkosuklaajuustokakun. Unohdin kuvata kakkuni paikan päällä kun ihailin ja nautiskelin muiden luomuksia. Mutta eipä hätää. Tätä kakkua on leivottu kesän aikana muutaman kerran. Kokoa on vaihdeltu normaalista tuplaan ja puolikkaaseen. Pelkästään tuo (tärkein) tuplakoko meinasi aiheuttaa harmaita hiuksia. Kun se ei meinannut hyytyä millään. Mutta lopulta sekin matkasi kokonaisena Seinäjoen blogitapaamiseen.




MANSIKOILLA KUORRUTETTU VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU

75 g voita
200 g digestivekeksejä
100 g valkosuklaata
400 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
3 kananmunaa

täyte:
4 dl ranskankermaa
tuoreita mansikoita

Sulata voi kattilassa. Murskaa keksit niin hienoksi kuin mahdollista. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan (n.24 cm) pohjalle. Painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Laske hieman uunin lämpöä ennen kuin lisäät kakun takaisin uuniin.

Sulata valkosuklaa miedolla lämmöllä vesihauteessa välillä sekoittaen. Sekoita kulhossa tuorejuusto, maitorahka ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon sulatettu valkosuklaa ja kananmunat. Sekoita hyvin.

Kaada seos kakkuvuokaan. Paista kakkua noin 35 minuuttia 170 asteisessa uunissa. Pinta ei saa ottaa väriä.

Kakku on hyvä paistaa hyvissä ajoin, mielellään edellisenä päivä. Jäähdytä kakku ja anna makujen tasaantua jääkaapissa.

Valmista täyte juuri ennen tarjoilua. Lisää juustokakun päälle ranskankerma ja paloittele pintaan tuoreita mansikoita. Tähän aikaan vuodesta kakkuun sopii erinomaisesti myös mustikat ja vadelmat.