torstai 31. lokakuuta 2013

Karhupata

Karhut on luultavasti kömpinyt jo talviunille. Vaikka en kyllä tiedä kuinka tämä lämmin syysilma vaikuttaa niiden suunnitelmiin. Missä lie menee se karhu, joka poikkesi keväällä myös meidän nurkissa.

Lähiseudulla kaadettiin alkusyksystä yksi karhu ja osa siitä päätyi myös meidän ruokapöytään. En ollut aikaisemmin valmistanut tai edes maistanut karhua. Lisäksi itse karhunkaataja (tai ainakin jahtiin osallistunut) oli tulossa ruokapöydän ääreen. Joten tällä kertaa padassa porisi pieniä paineita. Puheiden ja maun perusteella pata oli kumminkin onnistunut.

Karhureseptejä oli kovin vähän saatavilla, joten ensin piti vähän tutustua minkälaisesta lihasta on kyse. Karhunliha on parhaimillaan syksyllä. Karhu kun nautiskelee syksyisin pääasiassa marjoja ja viljaa. Hiilihydraattipitoinen ravinto tekee lihasta maukkaan. Tärkeintä karhunlihan valmistuksessa on välttää voimakasta maustamista ja korkeita lämpötiloja. Karhun rasvassa on aromeja jotka tuovat lihalle lisämakua. Tämä rasva kärsii jos lihaa kypsentää liian kuumaksi. Karhu valmistui padassa pitkällä haudutuksella.

Karhunlihassa on oma erityinen makunsa. Ei mitenkään vahva vaan enemmänkin mieto mutta riistainen. Tarvitsen joskus totuttelua uusiin makuihin ja sitä karhukin vielä kaipaa. Vaikka liha olikin hyvää ei siitä silti tullut esim. hirven kaatajaa.






KARHUPATA

1 kg karhua
0,5 kg porsaanlihaa
3-5 porkkanaa
1-2 sipulia
2 laakerinlehteä
4 maustepippuria
suolaa
vettä

Ota lihat ajoissa huoneenlämpöön. Paloittele lihat kuutioiksi. Paista lihoja kevyesti pannulla. Laita lihat ja mausteet pataan. Kaada vettä niin, että lihat lähes peittyvät. Laita pata ilman kantta tunniksi 175 asteiseen uuniin. Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit. Lisää ne pataan ja laita pataan kansi päälle. Alenna uunin lämpö 150 asteeseen. Jatka hauduttamista vielä  2-3 tuntia kunnes liha on mureaa. Tarjoa karhupata perunamuusin kera.

tiistai 29. lokakuuta 2013

Lämmin porkkana-lehtikaalisalaatti

Se on kaunis kuin mikä ja maistuu herkulliselta näin loppusyksystä siis lehtikaali. Tavallisesti hauduttelen tähän vuodenaikaan jo ahkerasti pataruokia, mutta leudot ilmat ovat muuttaneet tottumuksia hieman kevyempään suuntaan. Lokakuu ei suinkaan ole ollut lihaton, mutta joukossa on ollut tavallista enemmän muuta kuin lihaa.

Tämä yksinkertainen porkkana-lehtikaalisalaatti maistuu hyvältä. Lehtikaali saa ihastuttavan rapsakkuuden ja syvän sävyn kun sitä freesaa hieman pannulla.








LÄMMIN PORKKANA-LEHTIKAALISALAATTI
2:lle

400 g porkkanaa
50 g lehtikaalia (3-4 dl hienonnettuna)
80 g fetaa tai muuta juustoa
tilkka öljyä
ripaus suolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuori ja puolita porkkanat. Laita ne uunipellille leivinpaperin päälle ja kaada sekaan tilkka öljyä. Paista porkkanoita noin 35 minuuttia tai kunnes ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

Huuhtele ja hienonna lehtikaali. Kuumenna pannu ja freesaa lehtikaalia muutama minuutti ei kumminkaan niin kauaa että lehtikaali alkaa tummumaan. Tarkoitus on saada syvä vihreän sävy ja hiven rapsakkuutta. Mausta ripauksella suolaa.

Yhdistä porkkanat, lehtikaali ja feta. Tarjoa lämpimänä. Joukkoon voi paahtaa myös pinjansiemeniä.

lauantai 26. lokakuuta 2013

Joululahjaideoita

Yksi varma konsti jolla voi pysäyttää talven tulo on vaihtaa autoon talvirenkaat. Siksi yritinkin pitkittää renkaiden vaihtoa mahdollisimman kauan. Siitä huolimatta tästä toimenpiteestä seurasi plussakelit. Vaikka tämä sateinen ja lämmin syysilma ei tuo joulumieltä, joulu lähestyy ilmoista huolimatta ja kiva niin. 

Yritän aloittaa joululahjaostokset hyvissä ajoin, mutta aina iskee viime hetken paniikki. Itsellä on kaapit täynnä ylimääräistä roinaa enkä halua muidenkaan kaappeihin mitään turhaa ainakaan tarkoituksella. Keräsin tähän muutaman joululahjavinkin. Osa näistä tuotteista on ahkerassa käytössä keittiössäni (savipata, Kyocera-veitsi, hiiliteräspannu ja uunivuoka), mutta loput on sellaisia joista taidan itse kirjoittaa joulupukille.





1. Dualit sähkövatkain, 105e (Sisustus Idea
2. Römertopf savipata, 20e (Prisma
3. Sammutuspeite kuviolla, 18e (Säästö-Karit
4. Cut and set-tarjoilualusta , 29e (Kokou
5. Kyocera keraaminen veitsi, hinnat alk. 29,70e (Eiring
6.Hiiliteräspannu, hinnat alk. 16,10e (Eiring
7. Musta5101 tiskiharja, 9,50e (Kokou
8. Uunivuoka ritilällä, 15e (Ikea
9. Musta5101-keittiörätti, 7,50e (Kokou)





Vaihtoehto uudelle on hurmaava keräilyastia. Ihastuttavia kippoja, kuppeja ja vaikka mitä löytyy helposti Niittylä Home -verkkokaupasta.


lauantai 12. lokakuuta 2013

Mustikka-kardemummahillo

Sain kesällä kadotettua tämän ohjeen melko pian julkaisun jälkeen, joten kokeilen nyt uudelleen.

Toivottavasti teidän pakastimesta löytyy mustikoita. Sillä niistä syntyy mielettömän herkullista hilloa. Tämän hillon idea lähti 3 Kaverin mustikka-kardemummajäätelöstä. Alunperin keittelin hilloa helpottamaan pikaista tarvetta päästä maistamaan 3 Kaverin jäätelöä. Kesällä kun kävimme Helsingissä kävin hakemassa itselleni iltapalaksi purkillisen juurikin tuota paljon kehuttua makua. Pakastinta ei ollut käytettävissä, joten pieni ihana ähky siitä purkillisesta seurasi. Tällä kertaa ei kumminkaan käynyt niin kuin yleensä ähkyn jälkeen. Sillä himo vain kasvoi ja tätä hilloa on keitelty useamman kerran. Toivottavasti jäätelöä myydään vielä jonain päivä meidän lähikaupassa. Tai edes Tampereella. 3 Kaveria saavutti jo Oulun Stockmannin, joten toivoa on.

Mustikka-kardemummahilloa voi sekoittaa esimerkiksi puuroon, jogurttiin ja jäätelöön. Seuraavaksi meillä kokeillaan tätä ruispuuron kanssa.






MUSTIKKA-KARDEMUMMAHILLO

3 dl mustikoita (pakaste)
2 tl kardemummaa
½ dl hillosokeria

Mittaa hieman sulaneet marjat kattilaan. Lisää kardemumma. Kuumenna kunnes marjat alkavat höyryämään ja lisää sokeri. Anna kiehahtaa ja keittele hiljaa poreillen 5-10 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä ja nauti.





maanantai 7. lokakuuta 2013

Syksyn pieniä suuria iloja

Meidän eläinperheessä on ollut tänä vuonna varsin tapahtumarikas vuosi. Vaikka joukkoon on mahtunut paljon vastoinkäymisiä niin ilonhetkistä ollaan saatu nauttia sitäkin enemmän.

Suurin saavutus on ehkä Late-lammas, joka vihdoin 3kk ikäisenä oppi juomaan itse. Kesä meni tuttipullorallia pyörittäessä. Olin menettänyt jo toivon tuon Laten suhteen, mutta niin vaan sekin pääsi yllättämään.

Tilan vihainen kukkoisäntä sai lähteä keväällä. Tilalle tuli pääsiäisenä kuoriutunut Anselm. Nuoresta iästään huolimatta uusi kukko on hoitanut tehtävänsä kunnialla. Tosin ihan helpolla kanat eivät ole selvinneet näistä oppikuukausista. Yksi kanoista alkoi hautomispuuhin ja kukko piti huolen siitä ettei kanan tarvitse yhden munan takia maata paikallaan 21 vuorokautta. Munia oli yhteensä 10 ja niistä tuli viisi tipua. Tiput kasvaa hirmuista vauhtia. Nyt vain odotetaan mitä näistä tulee isona. Toivottavasti joukossa on edes muutama kana.























perjantai 4. lokakuuta 2013

Roosa nauha -päivä

Naisten yleisin syöpä on rintasyöpä. Noin joka 8. nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään. Tänään 4.10. vietetään Roosa nauha -päivää. Teemapäivänä pukeudutaan pinkkiin ja kerätään varoja rintasyövän vastaiseen taisteluun. Suora rahallinen lahjoitus ei ole ainoa vaihtoehto olla mukana tässä tärkeässä asiassa. Sillä moni yritys on lähtenyt mukaan kamppanjaan omilla tuotteillaan ja jokaisesta ostetusta kampanjatuotteesta menee pieni, mutta tärkeä osa suoraan rahastoon. Tuotteen tunnistaa usein roosan sävystä ja Roosa nauha -merkistä. Esimerkiksi nämä tuotteet ovat kamppanjassa mukana: Pinkki Ankarsrum Original yleiskone, KAI Pure Komachi Pink ja Iloleipuri useammalla kuin yhdellä tuotteella.

Mikä voisi sopia tähän päivään paremmin kuin syksyinen puolukkarahka. Nyt kun puolukoita on vielä mahdollista poimia suoraan metsästä. Minä tosin poimin omani pakastimesta. Tämän helpompaa jälkiruokaa/välipalaa ei olekaan. Puolukat voi hyvin korvata muillakin marjoilla.






PUOLUKKARAHKA

2 dl vispikermaa
250 g / 1 pk maitorahkaa
3 dl puolukoita (puolet soseutettuna tai survottuna)
2-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma. Lisää maitorahka, puolukkasurvos, puolukat (jätä hieman koristeluun) ja sokerit. Sekoita. Koristele kokonaisilla puolukoilla.