sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Uudenvuoden herkkuhodari






Joko uudenvuodenaaton syömiset on päätetty? Omin käsin hunajamarinoidut broilerinfileet ja kimchi-coleslaw sopivat mainiosti hodarisämpylän väliin nakkimakkaran sijaan.

Ohjeen hyviin hodarisämpylöihin löydät täältä. Kiitos Jonna! Ohjeesta tulee helposti 9-10 Hot dog-sämpylää.






Hot dog, hunajamarinoitu broilerinfilee ja kimchi-coleslaw
6-8 hengelle

500-600 g broilerin maustamattomia rintafileitä

marinadi:
1½ tl tuoretta inkivääriä raastettuna
3 tl seesamiöljyä
1 dl vaaleaa soijaa
3 rkl hunajaa
1½ tl valkosipulia raastettuna
1 rkl chilikastiketta (sriracha)

kimchi-coleslaw:
1 kiinankaali suikaloituna
2 dl punakaalia suikaloituna
pala purjoa siivutettuna
1 porkkana
2 rkl vaaleaa soijaa
1 rkl sokeria
1 rkl seesamiöljyä
2 rkl riisiviinietikkaa
½ tl cayennepippuria
1 tl chilijauhetta
2 dl ranskankermaa

8-10 hot dog-sämpylää
tuoretta korianteria

Valmista marinadi jo edellisenä päivänä. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Leikkaa fileet pituussuunnassa kolmeen osaan. Laita marinadi ja fileet pussiin (mielellään kaksi pussia päällekkäin) ja nosta jääkaappiin marinoitumaan.

Seuraavana päivänä: Suikaloi kiinankaali, punakaali, purjo ja porkkana. Sekoita kulhossa soija, sokeri, seesamiöljy, riisiviinietikka, cayennepippuri ja chilijauhe. Lisää vihannessuikaleet mausteiden sekaan ja sekoita hyvin.  Anna maustua sen aikaa kun broilerifileet lämpenevät huoneenlämmössä.

Purista kaalisalaatista ylimääräinen neste käsin ja sekoita joukkoon ranskankerma.

Paista broilerinfileet kypsiksi. Lisää kypsentämisen loppuvaiheessa joukkoon myös marinointiliemi ja jatka kypsentämistä vielä hetki.

Tarjoa hunajamarinoidut broilerinfileet ja kimchi-coleslaw hot dog-sämpylöiden ja tuoreen korianterin kera.

torstai 26. joulukuuta 2013

Grillattua possua kiinalaisittain

Naapurin rakkaudella kasvatettu rypsipossu ei päätynyt tänä vuonna kinkuksi meidän joulupöytään, vaan tapaninpäivään kiinalaisittain. Sillä Sipuli oli testannut tämän Kauppalehti Optiossa olleen ohjeen jo ennen joulua. Aterian jälkeen en voi kuin yhtyä kehuihin, hyvää oli!

Tomi Björckin ja Serko Rantasen ohjeessa tämän kiinalaisen possun kaverina oli paahdettua paksoi-kaalia. Paksoita ei löydy meidän lähikaupasta, joten korvasin paksoi-kaalin kiinankaalilla. Lisäke oli tarkoitus terästää Sriracha-chilikastikkeella, mutta meillä makuaistit ei ole (vielä) tottunut ihan niin tujuun makuun ja sriracha jäi tällä kertaa pois. Toisessa kattauksessa possu (Char siew) sai kaverikseen keitetyt perunat. Se olikin oikein sopiva ja lapsiystävällinen vaihtoehto.






GRILLATTUA POSSUA KIINALAISITTAIN

1,5 kg possun kassleria (muukin osa käy, mutta tarkista kypsennysaika)
1,5 dl Hoisin-kastiketta
1 dl tummaa luumutahnaa
1 dl hunajaa
3 rkl soijaa
2 rkl valkoviiniä
1 tl mustapippuria
2 tl kanelia
ripaus suolaa
8 kokonaista luumua

Aloita valmistamalla marinadi. Sekoita Hoisin-kastike, luumutahna, hunaja, soija ja valkoviini sekä mausteet hyvin keskenään. Leikkaa possu pitkittäin kahtia ja pyörittele palat kunnolla marinadissa. Sulje liha marinadin kanssa kahteen pussiin ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään kolmeksi tunniksi (tai yön yli).

Ota lihat ajoissa huoneenlämpöön. Halkaise luumut ja poista kivet. Laita luumut possun ja marinadin kera uunivuokaan. Kypsennä 140 asteissessa uunissa vähintään kaksi tuntia. Leikkaa liha siivuiksi tai paloiksi ja sekoita pohjalla ollut marinadi vielä lihan päälle paksuksi glaseeraukseksi.


PAAHDETTUA PAKSOITA

1 pala inkivääriä
1 punainen chili
4 paksoi-kaalia (käytin kiinankaalia)
2 rkl öljyä
1 rkl sokeria
2 rkl soijaa
(1 rkl Sriracha-chilikastiketta)
4 rkl vettä

Pilko inkivääri ja chili. Halkaise paksoit puoliksi. Paahda öljyssä kuumalla pannulla paksoita, inkivääriä ja chiliä. Lisää sokeria, soijaa, (Sriracha) ja lopuksi vesi. Höyrytä hetki. Sekoita hyvin ja tarjoa possun kanssa.





sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Viime hetken vinkit

Näin jouluna ei vietetä päärynän sesonkiaikaa. Mutta haudutetut päärynät on niin herkullisia (jouluisen tuoksun kera), että nämä sopii mainiosti tähän vuodenaikaan. Alkuperäinen ohje on Allt om Mat -lehdestä. Sitruuna on jäänyt pois ja usein teen tästä vain puolikkaan annoksen.

Haudutettuja päärynöitä voi nauttia vaikkapa vaniljajäätelön kera. Mutta tähän aikaan vuodesta päärynät sopii salaattiin, leivokseen (joulutortun korvaajaksi) tai hyvän leivän päälle homejuuston kanssa.





HAUDUTETUT PÄÄRYNÄT

1 kg päärynää
1 vaniljatanko
1 litra vettä
6 dl sokeria
2 dl kuivaa valkoviiniä
4 tähtianista
2 kanelitankoa

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Laita vesi, sokeri, viini, vaniljatanko, tähtianikset ja kanelit kattilaan. Kuumenna liemi kiehuvaksi.

Kuori päärynät sillä aikaa kun liemi lämpiää. Lisää kuoritut päärynät kuumaan liemeen ja keitä kevyesti kannen alla noin 6 minuuttia.

Ota kattila liedeltä ja levitä päälle muovikelmu ja jäähdytä.

Säilö päärynät puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada joukkoon niin paljon lientä, että päärynät on kokonaan liemessä. Päärynät säilyy oikein säilöttynä kuukausia.



Haudutettua päärynää ja homejuustoa maalaisleivällä


Jouluiseen kahvipöytään sopii mainiosti nämä punajuuri-vuohenjuustopiirakat, joiden ohje pääsi myös marraskuun Kantriin. Punajuuri-punasipulihillokkeen voi valmistaa etukäteen vaikkapa edellisenä iltana. Näin piirakat valmistuvat huomattavasti vähemmällä vaivalla.






PUNAJUURI-VUOHENJUUSTOPIIRAKAT

500 g voi- tai lehtitaikinalevyjä
2 rkl ruokaöljyä
3 punajuurta
3–4 punasipulia
3 rkl balsamiviinietikkaa
3 rkl ruokokidesokeria
200 g vuohenjuustoa

Voiteluun:
1 keltuainen
½ dl maitoa
timjamia

Kuori ja viipaloi punajuuret ja punasipulit. Punajuuret saa jättää hieman paksummiksi. Paista niitä öljyssä paksupohjaisessa kattilassa. Mausta suolalla. Kypsennä vielä keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes ovat hieman pehmenneet. Alenna lämpöä ja anna kypsyä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia. Lisää balsamiviinietikka ja sokeri. Sekoita hyvin. Kypsennä vielä noin 30 minuuttia. Jäähdytä.

Ota taikina ajoissa huoneenlämpöön. Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan. Paina rengasmuotilla piirakoihin 1–2 sentin paksuinen reunus; varo leikkaamasta läpi. Voitele reunat maito-keltuaisseoksella. Täytä piirakoiden keskiosa punajuurikiekolla, punasipulilla ja nosta päälle vuohenjuustosiivu.

Paista piirakoita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes piirakat saavat kauniin kullanruskean värin. Koristele tuoreella timjamilla.

maanantai 16. joulukuuta 2013

Luomuviikon lammaspata

Näin joulun alla Blogiringin ruokablogeissa vietetään Luomuviikkoa. Luomuviikon mahdollistaa Emiliana Natura, joka on chileläinen luomuviini. Vuonna 1986 perustettu Emiliana viinitalo siirtyi kokonaan luomutuotantoon jo 90-luvun lopussa. Valikoimaan kuuluu viinien lisäksi myös hunajaa ja oliiviöljyä.






Luomuviini Emiliana Natura Chardonnay ei ole läpikäynyt tammikypsytystä, joten siitä puuttuu Chardonnay-viineille tyypilliset ominaisuudet voimaisuus ja vaniljaisuus. Kyseessä on kuiva, hapokas ja hennon mausteinen luomuvalkoviini. Natura Chardonnay on puhtaan ja raikkaan makunsa takia hyvin monipuolinen viini. Se sopii hyvin sellaisenaan nautittavaksi, ruokaviiniksi ja ruoanlaittoon.  

Emiliana Natura Chardonnay ja hiljalleen lähestyvä talvi inspiroivat minua pataruoan pariin. Mausteinen lammaspata sopii mainosti viileneviin talvipäiviin.






LAMMASPATA 6-8 annosta

noin 800 g lampaan patalihaa
3 porkkanaa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
2 dl Emiliana Natura luomuviiniä
2 rkl punaviinietikkaa
3 laakerinlehteä
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
kanelitanko
suolaa

Leikkaa liha paloiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Valkosipulinkynnet voi lisätä pataan kokonaisina.

Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista lihat useammassa erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Lisää kasvikset. Lisää pataan tomaattimurska, tomaattipyre, valkoviini, punaviinietikka ja mausteet.

Peitä pata kannella ja nosta 175 asteiseen uuniin. Anna hautua pari tuntia. Lisää pataan tarvittaessa vettä.

Tarjoa lammaspadan kanssa perunamuusia ja murennettua fetajuustoa. Lampaan sijasta voit kokeilla myös naudanlihaa.






Käy katsomassa myös muut teemaviikon luomukuvat ja äänestä suosikkiasi. Äänestäjien kesken arvotaan luomutuotekori inspired by Emiliana.



                                                                 Yhteistyössä Emiliana Natura

perjantai 6. joulukuuta 2013

Kirja-arvonta!







On tullut aika järjestää blogin ensimmäinen arvonta. Palkintona Strömsöstä tutun julkkiskokin Paul Svenssonin Paulin keittössä - Vihreät viettelykset keittokirja. Värikkäässä kirjassaan Paul inspiroi kotikokkeja kasvisten monipuoliseen käyttöön. 

"Keittiömestari Paul Svensson on valinnut kirjaan 70 suosikkireseptiään, pikkupurtavista pääruokiin ja ihaniin jälkiruokiin, helpoista haastaviin. Ohjeet on jaettu neljääntoista kasvisten mukaan nimettyyn lukuun, perunasta omenaan ja yrtteihin. Monessa reseptissä kasviksia yhdistellään myös lihaan, kalaan ja kanaan.
Svensson suosii kauden mukaan valittuja raaka-aineita, joille hidas kasvaminen suotuisissa oloissa antaa luonnostaan voimakkaan maun." Otava.

Arvontaan pääset osallistumaan kommentoimalla tähän postaukseen. Ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti. Anonyymit lisätkää viestiin myös sähköpostiosoitteenne! Toivottavasti kirja ehtii jouluksi perille! Voittaja arvotaan 12.12


Hyvää itsenäisyyspäivää!

torstai 5. joulukuuta 2013

Mustikka-vaniljakakku







Itsenäisyyspäivän juhlapöytään täydellisesti sopivasta kakusta löytyy piparin, mustikan ja vaniljan makuja. Mustikka-vaniljakakun alkuperäinen ohje löytyi Yhteishyvän Ruoka-liitteestä. Vaihdoin vanukkaan vaniljajogurttiin ja jätin ylimääräiset sokerit pois. Yllättäin lisäsin vielä mustikan joukkoon hieman kardemummaa.

Kakun sijasta tämän voi valmistaa myös annoslaseihin. Silloin piparipohja jää pois ja näin jälkiruoka muuttuu gluteenittomaksi. Liivatteen määrää kannattaa vähentää mikäli tämän valmistaa annoslaseihin.






MUSTIKKA-VANILJAKAKKU 8-10:lle

200 g piparkakkuja
75 g voita
täyte:
8 liivatelehteä
3 dl vispi- tai kuohukermaa
700 g vaniljajogurttia
2 dl pakastemustikoita
pinnalle:
2 dl pakastemustikoita
½ tl kardemummaa
½ dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Pingota irtopohjakakkuvuoan pohjalle (halk. n. 24 cm) leivinpaperi. Leikkaa vuoan reunoille leivinpaperisoirot tai käytä valmiita reunakalvoja. Murskaa piparit. Siirrä murska kulhoon ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos tasaisesti vuoan pohjalle ja siirrä kylmään odottamaan. 

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita vaniljajogurtti ja sulaneet mustikat. Kiehauta tilkka vettä (tai sitruunamehua). Purista liivatelehdet kuiviksi ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Sekoita liivateliemi ohuena nauhana jogurtin joukkoon. Lisää joukkoon kermavaahto. Kaada seos piparipohjan päälle. Anna hyytyä yön yli. 

Laita kattilaan mustikat, kardemumma ja vesi. Kiehauta ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Sekoita ja anna kiehahtaa. Jäähdytä hetki. Lusikoi mustikkakiille kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin tunti.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Suolaiset kananmunalätyt







Harrastettiin mummun kanssa aikoinaan raviurheilua. Reissujen kohokohta oli eväiden syöminen. Mummu paistoi suolaisia kananmunalättyjä leivän väliin. Jossain vaiheessa meidän yhteinen raviharrastus hiipui, mutta munakastyyppisten lättyjen paistaminen jatkui sen jälkeenkin.

Voi ja suola - niitä mummu ei säästellyt, joten en minäkään. Kerma taisi olla kahvikermaa, mutta kuohukerma ja ruokakerma toimii vallan mainiosti.

Auton nokka on käännetty kohti Rukaa ja eväsleipien välistä löytyy mitäpä muutakaan kuin näitä lättyjä.






KANANMUNALÄTYT

3 kananmunaa
noin ½ dl kermaa
suolaa
voita paistamiseen

Riko kananmunat kulhoon. Lisää kerma ja vatkaa seos hyvin sekaisin. Mausta suolalla. Paista lätyt pannulla molemmin puolin kauniin värisiksi.