maanantai 20. tammikuuta 2014

Angry Birds -synttärikakku






Tähän aikaan vuodesta meillä juhlitaan lasten syntymäpäiviä. Tällä kertaa teemana oli Angry birdsit ja vielä oikein kahtena päivänä peräkkäin. Lauantaina lapsen komentti oli "vau!". Sunnuntaina sitten "taas?". Eli äidin olisi kai pitänyt hieman enemmän käyttää mielikuvitusta, eikä tehdä samaa kakkua molemmille päiville.

Leivonnassa pätee kohdallani ikävä kirous. Ensimmäisellä kerralla tulos voi olla onnistunut, mutta jos samaa herkkua yrittää tehdä toisen kerran niin eipä onnistu enää. Tällä kertaa hyvällä kakkuohjeella oli varmasti suuri vaikutus lopputulokseen sillä kirous ei toteutunut. Angry birds -kakku syntyi tuunaamalla. Ensimmäisestä Safkaa -kirjasta löytyvä synttärikakku sai ylleen polly-makeisia, M&M chokoja ja Angry birds -koristeet. Hahmot löytyivät leluhyllystä.

Kakkupohjassa oikaisin hieman ja valmistin sen perusohjeella. Myös koko pieneni kuudesta munasta neljään munaan. Se riittää hyvin kymmenelle jopa viidelletoista vieraalle. Alkuperäisessä ohjeessa suklaakuorrutus levitetään sulatuksen jälkeen kakun päälle. Olen onnistunut sotkemaan melko lahjakkaasti kyseisellä tavalla, joten otin varman päälle. Lisäsin hieman kuohukerman määrää ja jäähdytin kuorrutteen jääkaapissa. Vatkasin jäähtyneen kuorrutteen ja levitin sen lastan avulla kakun päälle.

Lisää Safkaa on luvassa vielä tällä viikolla kun Safkaa - parempaa arkiruokaa saa seuraajan. Safkaa - maanantaista sunnuntaihin ilmestyy kauppojen hyllylle huomenna tiistaina 21.1. Avokadopasta oli vuoden 2013 hitti. Mutti-soosi oli hyvä aloitus vuodelle, mutta vuoteen mahtuu vielä paljon uusia hittejä ja ruokakirjoja. Niitä odotellessa :)










SYNTTÄRIKAKKU (10-15:lle)

kakkupohja:
4 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

vaniljakreemi:
6 kananmunankeltuaista
1½ dl hienoa sokeria
4½ rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 vaniljatanko halkaistuna
tomusokeria

suklaakuorrute:
200 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

100 g polly-makeisia (maitosuklaa)
200 g M&M chocoja

Valmista kakkupohja. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.  Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi puuhaarukalla.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista noin 35 minuuttia. Mikäli paistat kakun pinnoitetussa vuoassa, uunin lämpötila saa olla alempi: alussa 175 asteessa 10 minuuttia, sen jälkeen alenna lämpötila 160 asteeseen ja paista vielä noin 25 minuuttia. Kumoa kakkupohja hieman jäähtyneenä.

Valmista vaniljakreemi. Laita kulhoon keltuaiset ja ½ sokerista ja vispaa seos vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi jauhot sekaan ja sekoita hyvin.
Keitä kattilassa maito, jäljelle jäänyt sokeri sekä vaniljatanko. Kiehauta. Kun seos kiehahtaa, kaada kolmasosa maitoseoksesta kananmunaseoksen päälle, sekoita. Kaada sitten kulhon sisältö kattilaan ja anna kiehahtaa. Keitä kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada seos kulhoon ja siivilöi päälle tomusokeria (se estää kalvon muodostumisen). Laita kulho jääkaappiin.

Laita kerma kattilaan, lisää pilkottu suklaa ja lämmitä varovasti, kunnes suklaa on sulanut. Laita seos pariksi tunniksi jääkaappiin. Vatkaa jäähtynyt suklaamassa "vaahdoksi".

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta osat maidolla, levitä jäähtynyt vaniljakreemi kakun väliin ja päälle suklaa. Levittäminen käy kätevästi lastalla. Lasta kannattaa kastella lämpimällä vedellä ja pyyhkiä kuivaksi, jolloin suklaamassa levittyy kuin ajatus ja pinnasta tulee tasainen. Koristele makeisilla.

10 kommenttia:

  1. Mä muutan vähä sanajärjestystä ja sanon, että TAAS ihana kakku :) !

    VastaaPoista
  2. Tämä oli kyllä hyvää. Ja helppo. Toinen kakku valmistui lähes ulkomuistista :)

    VastaaPoista
  3. Näyttävä toteutus ilman tuskanhikeä ja pursotuspussia? Sopisi mulle kans! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, tämän kanssa pääsi kyllä helpolla :)

      Poista
  4. Mun on pakko kysyä onko toi pohjan resepti omaa käsialaasi? Itse kokeilin tehä kakkua Gullichsenien ohjeella ja lopputulos oli 45:n minuutin uunissaolon jälkeen kypsä kansi ja munakasmaista mössöä sen alla. Onneksi ei ollut kiire, ja tilanne pelastui perinteisellä sokerikakkupohjalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tehnyt pohjaa kirjan ohjeella. Olin vähän laiska ja halusin ainekset yhteen kulhoon :) Harmi, että pohja epäonnistui. Onneksi kumminkin ehdit tekemään uuden!

      Poista