sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Restoran Cru, Tallinna

Mustaa suolaa ja vadelmatomua talven keskellä, tyylikkästi keskiaikaisessa miljöössä. Ravintola Cru, Viru 8 Tallinna.

Piipahdettiin pikaisesti joulun jälkeen Tallinnassa. Väki oli lähtenyt sankoin joukoin liikkeellä pyhien jälkeen ja alkuperäiseen suunnitelmaan tuli hieman muutoksia. Pöytävaraus kannattaa siis tehdä mikäli mielii suosittuihin ruokapaikkoihin tiettyyn aikaan. Se tosin oli ennalta tiedossa, vaan varaukset jäi tekemättä. Viron parhaat ravintolat top 50- listaus pelasti ja ilahdutti lämpimästi. Listan sijalta 19. löytyi Cru. Ravintola sijaitsee lyhyen kävelynmatkan päässä keskustasta.

Ravintola Cru yhdistää klassisen ja modernin keittiön tyylikkäästi. Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitseva ravintola tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen historiallisessa ympäristössä. Ravintola on kunnostettu talon 1400-luvun alkuperäisen tyylin mukaisesti, jonka ansiosta ravintolassa aistii hienon keskiaikaisen fiiliksen. Kesäaikaan istumapaikkoja lisää sisäkadulle rakennettu pöytäkuja.


Alkuillasta neljän aikoihin alkoi olemaan jo aikamoinen nälkä. Ajoitus oli täydellinen ja salissa oli hyvin tilaa. Harmittavasti ravintolavierailun kirjoittaminen tapahtuu hieman jälkijunassa.


Kun ruoat oli valittu ensimmäisenä pöytään tuotiin keittiön tervehdys. Mätiä, vesikrassia (?) ja mitähän vielä. Loput jäi tunnistamatta. Tervehdys hoiti hommansa loistavasti. Se suli suuhun ja sitä oli ihan liian vähän!


Ruoan kanssa tarjottiin talon omaa leipää, jota leivotaan päivittäin. Oli niin meneväistä sorttia, että ystävällinen tarjoilija toi santsikierroksen. Leipää voi ostaa myös mukaan. Ja jälkeenpäin jäi harmittamaan, ettei tilattu sitä seuraavalle päivälle, jotta se olisi säilynyt hyvänä kotiin asti.


Alkuruokana syötiin grillattua Järvamaan vuohenjuustoa ja Tallinnan vanhimman reseptin mukaan marinoitua kilohailia. Vaikea arvata kumpi söi kumman. Kala-annos sai kehuja. Vuohenjuusto tarjoiltiin punajuuren, vadelman ja marengin kera. Vuohenjuusto oli maultaan melko mieto, mutta kokonaisuus oli kaunis ja herkullinen.

Mustaa suolaa oli ripoteltu kateleivän levitteeseen, keittiön tervehdykseen ja alkuruokiin. Olenkohan taas jäljessä aikaa, kun en ole aikaisemmin tähän suolaan törmännyt? :)


Pääruokana kumpikin söi rapeaksi paahdettua häränfileetä. Annos jäi aavistuksen kuivaksi hyvistä lisukkeista huolimatta. Tarjoilija kaatoi pöydässä annokseen liemen, jota olisi saanut olla enemmän. Liha oli hieman pettymys. Sisäfileellä annos olisi ollut melko täydellinen. Mutta jos miettii hintaa (19e) niin siihen nähden tämäkin oli kyllä elämys.


Tarjoilu toimi moitteettomasti eikä annoksia tarvinnut kauaa odotella. Tarjoilija oli selvillä siitä mitä lautasella on ja mistä raaka-aineet olivat peräisin. Annosten yhteydessä saatiin aina kattava selvitys raaka-aineista. Ravintolan keittiöstä löytyy Viron vuoden kokki 2013 ja Crun keittiömestari toimii Viron edustajana kuluvan vuoden kokkiolympialaisissa.

Salissa oli tv-ruutu, josta sai seurata annosten esillelaittoa. Sama ruutu näytti olevan myös ulkoikkunalla.  

Miniloman aikana keskityttiin parisuhteeseen ja Cru oli oiva paikka romanttiselle päivälliselle. Jos jotain pitää narista niin pöytä keikkui ikävästi, mutta se nyt on pieni murhe. Kaiken kaikkiaan erittäin hyvä ravintolakokemus ja suosittelen lämpimästi muillekin! PS. Ravintolan yhteydessä on myös hotelli Cru.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti