lauantai 22. helmikuuta 2014

Burgundinpata

Pataruoka on porissut tänä talvena ihan liian harvoin. Kunnon lihapata kun vaatii talvisen ulkoilukelin. Kelin mistä voi nauttia sillä aikaa kun pata hautuu uunissa. Nyt kun lumi taas hetkellisesti peitti maan, tuli sopiva sauma laittaa pata porisemaan ja siirtyä ulkoilemaan. Kyseessä oli ehkä talven viimeiset pulkkakelit.

Tällä kertaa burgundinpata valmistui pitkän kaavan mukaan. Ensin liha marinoitui punaviinissä yön yli ja kypsennys tapahtui lempeästi hautuen matalassa lämpötilassa. Kaveriksi kukkakaalipyreetä, patonkia ja punaviiniä.







BURGUNDINPATA 8:lle

1 kg naudanlihaa tai hirveä (etuselkää, lapaa tai paistia)
½ pulloa punaviiniä
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1 pkt pekonia
3-6 pientä sipulia
4 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
2 laakerinlehteä
3-4 rkl tomaattipyreetä
1 lihaliemikuutio
3 dl vettä
ripaus fariinisokeria
200 g tuoreita herkkusieniä
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa liha noin 3x3 cm:n kuutioiksi. Laita lihapalat kulhoon ja kaada joukkoon puoli pulloa punaviiniä. Kuori ja halkaise joukkoon muutama valkosipulinkynsi. Sido timjamista ja persiljasta yrttinippu ja lisää se lihan joukkoon. Siirrä liha marinoitumaan jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, mutta mielellään yön yli. 

Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Nosta lihapalat talouspaperin päälle ja pyyhi kuivaksi.

Paista lihat useammassa erässä pannun koosta riippuen. Sulata nokare voita kuumalla pannulla. Ruskista lihat, sirottele päälle vehnäjauhoja ja sekoita. Siirrä lihat pataan ja ruskista uusi erä kunnes saat kaikki ruskistettua.

Kuori sipulit, valkosipulit ja porkkanat ja viipaloi. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Siirrä pekonit, sipulit ja porkkanat pannun kautta pataan. Lisää joukkoon laakerinlehdet, muutana timjamioksa, tomaattipyree, lihaliemikuutio, lihojen marinointiviini, ripaus fariinisokeria ja huuhtele perään paistinpannu. Laita kansi päälle, ettei lihapata kuivu.

Nosta pata 150-asteiseen uuniin ja anna hautua vähintään 2-3 tuntia. Jos pata kuivuu, lisää vettä.

Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Paista sienet pannulla ja lisää pataan. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua vielä 15-30 minuuttia. Viimeistele tuoreella persiljalla. Tarjoa kukkakaalipyreen ja tuoreen patongin (tai perunamuusin) kanssa. 

10 kommenttia:

  1. Herrrkullisen näköistä! Menetkö tiukasti burgundilaisella viinillä? Mulla on aina tökännyt burgundilaispadan ajatus luuppiin: vaatii aitoa viiniä - kallista - vaatii aitoa viiniä - kallista.... nyt taitaa jopa kellarissa olla aitoa burgundilaista, mutta en tiedä tohtisinko niin hyvää laittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käyttänyt burgundilaista vaan sitä mitä kaapista löytyi. Olen tuon viinin kanssa hieman höveli...

      Poista
  2. Oi, mikä pata ja oi, mikä pata! Tuo lihan marinointi viinisttä kuulostaa hyvältä idealta, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo marinointi kyllä toi lisää aromia tähän pataan. Ja kukkakaalipyree sopi loistavasti padan kaveriksi :)

      Poista
  3. Pitkästä aikaa pirun hyvä burgundi resepti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, sillä maukas burgundi on ihan parasta! :)

      Poista
  4. Juu, ei ole ollut oikein patatalvi. Mutta kyllä näin hyvännäköinen pata maistuu vaikka juhannuksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu kyllä tämä lämmittää ja maistuu myös juhannuksen sadekelillä :)

      Poista
  5. Aikalailla sama lause oli mielessä ku Hannelellakin. On ihana resepti, on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä maukasta. Meillä on tavallisesti ollut perunamuusia burgundinpadan kanssa, mutta kukkakaalipyree voitti perunamuusin mennen tullen. Pyreen ohjetta sitten myöhemmin. Nyt se katosi ennen kuin sitä ehti sen enempää ajattelemaan. :)

      Poista