sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Voi, voi ja lämmin leipä

Onni on nauttia tuoretta leipää aamupalalla. Pisteet yön yli kohotukselle. Useissa ohjeissa neuvotaan kohottamaan yön yli jääkaapissa. Meiltä ei löydy niin suurta jääkaappia, että sinne saisi mahtumaan pellin (tässä tapauksessa kaksi). Tähän aikaan vuodesta kohotan kylmässä eteisessä. Ilmojen lämmetessä kohotan yön yli ulkona, hyvin peitettynä.

Haluaisin leipoa meidän leivät itse. Mutta tässä taloudessa leipää kuluu niin paljon, etten ole päässyt toteuttamaan tuota unelmaa. Kerran viikossa paistettu oma leipä saa nyt riittää tällä kertaa. Samalla yritän perehtyä leipäjuurien elämään. Toistaiseksi ruishapanjuuren kanssa menee hyvin, vehnäversio aiheuttaa päänvaivaa. Mutta en luovuta ennen kuin onnistun.

Ruissämpylöiden ohje (niin kuin moni muukin viime aikoina testattu leipäohje) on peräisin Heléne Johanssonin Leipä -kirjasta. Ohjeessa käytetyt hedelmät jätin pois. Jauhot oli unohtunut kirjan ohjeesta, joten määrä on vielä arvio. Tarkennan sitä tarvittaessa seuraavalla kerralla. Kirjasta löytyy paljon myös juurettomia leipiä.







RUISSÄMPYLÄT
noin 15 sämpylää

450 g vettä
250 g ruishapanjuurta
10 g hiivaa
15 g siirappia
125 g karkeita ruisjauhoja
20 g  merisuolaa (riittää vähempikin)
(kuivattuja, liotettuja ja pilkottuja hedelmiä, esim. rusinaa tai aprikoosia)
noin 650 g vehnäjauhoja
koristeeksi kurpitsansiemeniä

Sekoita kaikki muut ainekset paitsi suola (ja hedelmät). Vaivaa taikinaa yleiskoneella n. 10 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Lisää suola (ja hedelmät) ja vaivaa taikinaa vielä 3-5 minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia.

Muotoile taikinasta pitkä pötkö ja leikkaa se 15 osaan. Kasta palojen toinen leikkauspinta kurpitsansiemeniin ja jaa sämpylät kahdelle leivinpaperilla peitetylle pellille. Kohota huoneenlämmössä noin 2 tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Aseta uuni 250 asteeseen. Jos olet kohottanut sämpylöitä kylmässä yön yli, nosta ne huoneenlämpöön samaan aikaan kun laitat uunin päälle. Jatka kohotttamista vielä puoli tuntia jos tuntuu, että sämpylät eivät ole kohonneet tarpeeksi.

Laita sämpylät uuniin ja paista 12-15 minuuttia. Jäähdytä sämpylät ritilällä.

9 kommenttia:

  1. On kauniita sämpylöitä! Hyvä vinkki tuo eteisessä kohottaminen. Tosi karvakorvariski olisi melkoinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Taikinat on vielä jätetty rauhaan, mutta kuinka kertoa karvakorvalle ettei jäälle parane enää mennä? Lagotto ymmärtää sanomattakin, mutta pienemmällä rämäpäällä on varmaan jäänyt saareen joku tärkeä aarre :)

      Poista
    2. Oi, nuo pienet karvaiset rämäpäät! Meidän nuorempi lagotto kyllä toheltaisi tärkeiden aarteiden perään...Turvallista rospuuttokautta teille!

      Poista
  2. Täällä on niin maukkaita ohjeita täytyy itsekin päästä niitä maistelemaa.

    VastaaPoista
  3. Moikka. Kiva blogi sulla, en ole ehkä ennen poikennut. Monet ohjeet ovat kuin suoraan omasta ruokafilosofiastani, tosin nykyään syön lihaa aika harvoin. Lemon curdia mikrossa lupaan testata jo hyvinkin pian. Tiesitkö muuten, että kun parin kaurakeksin väliin heittää curdia, tuloksena on mieletön herkku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiva kun löysit tänne ja tervetuloa uudelleen :) Aurinkoinen kevät ja lemon curd sopivat täydellisesti yhteen. Kaurakeksiä ja sitruunatahnaa, Nam! Kiitos vinkistä :)

      Poista