sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Armaksen vegekebab

Glorian Ruoka & Viini -lehti päätyi pääsiäisruuhkassa ostoskärryyn. Sillä seurauksella, että välipäivänä oli tehtävä täydentävä kauppareissu. Armaksen vegekebab ei pystynyt odottamaan pääsiäisen yli.






ARMAKSEN VEGEKEBAB
6 annosta

6 perunarieskaa
paahdettuja juureksia
1 ruukku jääsalaattia
n. ½ dl vinegrettiä
2 dl turkkilaista jogurttia (tai levittyvää vuohenjuustoa)
sipulihilloketta
chilikastiketta

KUOHKEAT PERUNARIESKAT:
6 kpl
1½ dl vettä
2½ dl (pakaste)perunamuusia
1 tl merisuolaa
11/4 dl turkkilaista jogurttia
15 g hiivaa
2½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl spelttijauhoja

Kiehauta vesi ja sekoita se perunamuusiin. Lisää suola ja jogurtti. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja lisää perunamuusiseokseen. Lisää jauhot. Vaivaa taikinaa hitaasti koneella tai käsin.

Kumoa taikina jauhoitetulle työpöydälle. Märän taikinan työstöä helpottaa, kun lisäät reippaasti jauhoa päälle aina, kun taikina tuntuu tarttuvan käsiin. Jaa taikina 6 osaan ja pyörittele palloiksi. Kaulitse pallot noin 1 cm:n paksuisiksi rieskoiksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota 20-30 minuuttia.

Paista rieskoja 15 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

PUNASIPULIHILLOKE:
5 punasipulia
5 cm:n pala inkivääriä (toimi ilmankin)
2 dl sokeria
1½ dl punaviinietikkaa
½ dl vettä

Leikkaa sipulit viipaleiksi kattilaan. Kuori ja raasta inkivääri kattilaan. Lisää sokeri, etikka ja vesi. Kuumenna sekoittaen, kunnes ainekset sekoittuvat kunnolla. Vähennä lämpöä ja hauduta noin 15 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää.

Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai jääkaappikylmäksi.

VINEGRETTI:
3 dl rypsiöljyyä
1 dl valkoviinietikkaa
2 dl sokeria

Sekoita ainekset sauvasekoittimella, kunnes sokeri on liuennut.

CHILIKASTIKE:
1½ tl chilijauhetta
1 tl öljyä
2 rkl sinappia
4 dl vinegrettiä
1 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä

Kuullota chilijauhetta ja öljyä paistinpannussa hetki ja siirrä sivuun jäähtymään.

Mittaa sinappi kulhoon ja lisää vinegrette ohuena nauhana samalla sauvasekoittimella sekoittaen. Lisää vinegrettiä aluksi vähitellen, muuten kastike juoksettuu helposti.

Lisää chili ja fenkolinsiemenjauhe kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Laita jääkaappiin maustumaan.

PAAHDETUT JUUREKSET:
3 porkkanaa
3 palsternakkaa tai punajuurta
4 pientä perunaa
1 rkl merisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

Kuori porkkanat ja palsternakat tai punajuuret ja leikkaa ne hieman sormea leveämmiksi viipaleiksi kulhoon. Pese ja kuivaa perunat ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi kulhoon. Lisää suola, öljy ja hunaja ja kääntele sekaisin.

Levitä juurekset leivinpaperilla vuoratulle pellille ja asettele perunat leikkauspinta alaspäin. Paahda juurekset 180-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 20 minuuttia.

Täytä kebabit. Halkaise jäähtyneet rieskat. Pyörittele salaatinlehdet vinegretissä. Täytä rieskat salaatilla, juureksilla, jogurtilla (korvasin tämän levittyvällä vuohenjuustolla, nam!), sipulihillokkeella ja chilikastikkeella.






Tämä vegekebu ei ole pikaruokaa, mutta lopputulos palkitsee vaivannäön. Omaan makuun tuo vuohenjuusto sopii tähän täydellisesti. Jos haluat oikeasti pikaruokaa poikkea heti pääsiäisen jälkeen Armas Pikaruokalaan (Helsinki/Tampere).

2 kommenttia:

  1. Tuliko yhtä hyvää kuin miltä näyttää? Poikkesin tänne etsiskelemään vähän toisenlaista vegekebsua, mutta jäin kuolaamaan tuota sinun malliasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on! Juurekset ovat nyt parhaimmillaan, joten suosittelen! Ja jos on vuohenjuuston ystävä niin vuohenjuusto on täydellinen kumppani paahdetuille juureksille! Hyvää joulun odotusta! :)

      Poista