keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Feta-sitruunadippi ja leipävinkki

Sweet Paul hurmaa ihanilla ohjeillaan. Tästä feta-sitruunadipistä oli tullut päivitetty versio ennen kuin ehdin kokeilemaan edes alkuperäistä. Voisin sipaista tätä levitettä myös grillatulle lihalle, kanalle tai kalalle. Helppoa ja heti valmista!






FETA-SITRUUNADIPPI

220 g  fetajuustoa
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
6 rkl oliiviöljyä + hieman lisää tarjoiluun
tuoretta timjamia

Yhdistä feta, sitruunan kuori ja mehu, valkosipulinkynsi ja oliiviöljy tehosekoittimessa ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi levite kulhoon ja lorauta pintaan hieman oliiviöljyä. Ripottele päälle tuoretta timjamia. Nauti esimerkiksi rapeakuorisen leivän kanssa.








Leipähyllyllä luulisi olevan tarjolla vain kotimaista leipää, paljon onkin. Mutta ulkomainen leipä on löytänyt tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Tilastojen mukaan tuontileivän osuus ruokaleivän kulutuksesta on jo yli 23 prosenttia. Tuontileipää tarjoavat yleisesti mm. hotellit, ravintolat, työmaaruokalat ja suurkeittiöt. Kauppojen paistopisteeltä löytyvät uunituoreet lämpimäiset ovat kasvattaneet suosiotaan viime aikoina. Kuka voi vastustaa rapeakuorista, ehkä vielä hieman lämmintäkin leipää? Mutta totuus on se, että suurin osa niiden taikinoista ja puolivalmiista pakasteista tulee ulkomailta. Alkuperä selviää tuoteselosteesta, leipäpussista tai myyjältä. Täällä tänään paistettu tarkoittaa usein samaa kuin ulkomailta tuotu.







Niksi-Pirkka! Olen löytänyt suosikkini kotimaisen leivän joukosta. Se on herkullista samana päivänä kun se on leivottu. Mutta jo seuraavana päivänä kaipaa tuoretta leipää. Siksi pakastan leivän tuoreena. Kun tekee mieli lämmintä leipää, otan leivän pakastimesta ja laita 10-15 minuutiksi 175-asteiseen uuniin. Lopputuloksena uunituore leipä, rapealla kuorella ja se on jopa parempaa nyt mitä se oli silloin kun ostin sen tuoreena kaupasta.

12 kommenttia:

  1. Hyvä niksi ja hyvä dippi! Hävettää ihan miten paljon leipää meillä jää syömättä. Kompostiinhan ne menevät, etteivät hukkaan, mutta silti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä dippi on kyllä ihana! Miten olisi pieni kotikanala? Ei edes harmita jos jotain jää ylitse, kanat tykkää :)

      Poista
  2. Nyt on kyllä upean kuuloinen dippi, olen fetan ja sitruunan suurkuluttaja mutta enpä ole tajunnut tehdä niistä dippiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään molemmista raaka-aineista, mutta en olisi keksinyt yhdistää niitä näin. Onneksi on Paul :)

      Poista
  3. Feta ja sitruuna on mun suosikkiyhdistelmiä ja nimenomaan kevätruokaa. Ihana dippi, menee kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii! Ja dippi kovin monikäyttöinen :)

      Poista
  4. Tämä dippi on aika samansorttinen, mitä meillä on tehty vuosikaudet. Tosin ilman sitruunaa ja yrttinä siinä on rosmariinia. Pakko testata tätä versiota myös.

    Opin vähän aikaa sitten, että osassa isompia kauppoja on ihan oikeita leipomoita, joissa leipä leivotaan alusta saakka. Täällä leivottu ja täällä paistettu ovat todellakin kaksi ihan eri asiaa. Tuntuu typerältä ostaa maailmalta lennätettyä leipää, joka sitten vaan paistetaan paikan päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää varmasti myös tuo teidän versio!

      Leipäosastot on aina niin isoja, että sieltä onneksi löytyy kaikille kaikkea. Tuollainen kaupan kyljessä oleva leipomo on kyllä houkutteleva!

      Poista
  5. Kuulostaapa hyvältä tuo dippi! Pitänee testata hetikohta. On varmaan ihan hitti kesän grillailukemuissa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse pidin tästä yhdistelmästä, toivottavasti maistuu teillekin! Sekoitin tätä myös kermattoman lohipastan sekaan, sopii se sinnekin :)

      Poista
  6. Kiitos Annaleena, dippi otetaan heti käyttöön.
    Ja ihan se jaupan pussileipäkään ei oo aina kotimaista. Eikös Vaasan omista kans tehtaan Virossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paul :)

      Juu ei pussileivät välttämättä ole kotimaisia. Vaasa tekee käsittääkseni paahtoleipää ja pullapitkoja Baltiassa. Ja vaikka itse tuote valmistettaisiin suomessa, niin raaka-aineet voi tulla ulkomailta!

      Poista