tiistai 8. huhtikuuta 2014

Nopea lasagne - Suomen parasta kotiruokaa?Ruokatieto ja Ruoka.fi haastoivat bloggaajat tekemään Suomen parasta kotiruokaa. Haasteen ideana on löytää Suomen paras kotiruoka, joka on tehty suomalaisista raaka-aineista. Reseptissä tuli käyttää vähintään kolmea Hyvää Suomesta -merkittyä tuotetta.


Mitä suomalainen ruoka minulle merkitsee? Se on osa meidän arkea vaikka sitä ei jatkuvasti ajattelisikaan. Lapsuudesta asti unelmani on ollut asua maaseudulla. Tänne olen nyt päässyt ja täällä elän unelmaani marjametsien ja järvikalojen välittömässä läheisyydessä. Pieni kotikanala ja lampaat tuovat iloa ja ääntä tähän maalaiselämään.

Omasta mielestä olen ollut lapsuudesta asti suht kaikkiruokainen. Johtuen siitä, että ruoka on ollut monipuolista, tavallista kotiruokaa. Äidin ja mummujen tekemää ruokaa on nautittu hyvällä ruokahalulla.

Parhaat muistot mummujen kanssa vietetyistä hetkistä liittyvät suurimmaksi osaksi ruokaan ja leipomiseen. Hyvien muistojen lisäksi se on ollut opettavaista ja ihanaa laatuaikaa hyvässä seurassa. Samaa laatuaikaa yritän parhaani mukaan viettää omien lasteni kanssa.

Tähän aikaan vuodesta keskitytään vielä pakastimen tyhjentämiseen, mutta ajatuksissa on jo sieni- ja marjakausi, tuoretta järvikalaa unohtamatta (katiska on jo rantavedessä). On ilo nauttia suomalaista ruokaa sesonkien mukaan. Sesonkiruoka on herkkua, mitä kannattaa odottaa.
Ruokakaupassa asioidessa teen valintoja kotimaisuuteen perustuen. Valinnanvaraa on paljon, kaikille maun mukaan. Välillä on kumminkin vaikea löytää lukuisten samankaltaisten tuotteiden joukosta se suomalainen vaihtoehto. Sillä pakkausmerkinnät saattavat olla joskus harhaanjohtavia. Paketissa voi olla suomenlippu, silti se ei takaa tuotteen kotimaisuutta. Tuote voi olla valmistettu kotimaassa, mutta raaka-aineen kotimaisuutta ei ole taattu.

Joutsenlippu-merkinnällä varustetut tuotteet ovat taatusti kotimaisia. Se on merkki, jota suosin kauppareissulla. Ostan paljon kauppojen omien merkkien tuotteita. Ne myydään valmistajan merkin sijasta kaupan omalla nimikkeellä. Tuotteet voivat olla laadullisesti samaa luokkaa kuin merkkituotteet, mutta hinta on usein huomattavasti halvempi. Erityisesti maitotuotteista löytyy runsaasti näitä kauppojen omalla merkillä myytäviä kotimaisia tuotteita.
Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Kaikki liha, kala, kanamuna ja maito ovat kaikissa tuotteissa 100 % suomalaista. Kun lopputuotteeseen käytetyt eri raaka-aineet lasketaan yhteen, on kotimaisuusasteen oltava vähintään 75 %.

Suomalaisen Työn Liiton julkaisemat laskelmat osoittavat, että jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluja, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa.
Perinteinen lasagne ei ole kotiruokaa sieltä nopeimmasta päästä. Mutta jos uunin sijaan lasagnen valmistaa pinnoitetussa kattilassa tai padassa liedellä saa nopeasti maukasta ruokaa. Ja koska lasagne on yksi meidän suosikki kotiruoka, päätin valmistaa sen vaihtelun vuoksi pikaisesti liedellä.NOPEA LASAGNE
4:lle

250 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
vettä
8 lasagnelevyä
(½ lihaliemikuutio)
mustapippuria mylllystä
suolaa
ripaus sokeria
tuoretta basilikaa
n. 150 g mozzarellaa
1 prk crème fraîchea 

Valmista lasagne pinnoitetussa kattilassa tai padassa liedellä.

Paista jauheliha kevyesti rypsiöljyssä. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää tomaattimurska ja tölkin verran vettä (tarvittaessa enemmänkin). Mausta suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja tuoreella basilikalla. Halkaise lasagnelevyt mikäli ne ei mahdu kokonaisena kattilaan. Lado pastalevyt kerroksittain kastikkeen joukkoon. Kuumenna lasagne ja anna porista hiljalleen kannen alla kunnes lasagnelevyt on pehmenneet. Se kestää noin 15 minuuttia.

Levitä mozzarellaviipaleet lasagnen pinnalle ja jatka kypsentämistä vielä hetki. Lasagne on valmis kun juusto on sulanut. Lisää viimeiseksi crème fraîche.

Patalasagne on herkullista seuraavanakin päivänä. Lämmitettäessä uudelleen joukkoon voi tarvittaessa lisätä hieman nestettä. Se jos mikä mehevöittää uudelleen lämmitettyä pastaruokaa entisestään. Crème fraîchen voi korvata reilulla lorauksella ruokakermaa.


Käy antamassa äänesi! Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan yksi 100 euron ravintolalahjakortti voittajan valitsemaan Makujen Suomi -ravintolaan. Lisäksi äänestäjien kesken arvotaan 3 kpl Sami Tallbergin Villiä ja valoittavaa - suomalaisen nykykeittiön helmiä -kirjaa. Äänestysaikaa on 24.4.2014 saakka.

2 kommenttia: