maanantai 12. toukokuuta 2014

Innostu tomaatista

On taas se aika vuodesta kun ostoskoriin tulee kerättyä runsaasti kotimaisia kasviksia. Tomaatteja päätyy koriin ympäri vuoden, mutta tähän aikaan vuodesta niiden maku paranee entisestään. Nyt vietetään tomaattiviikkoa. Mikä on sinun tomaattinen herkkusi?

Tomaatti sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Tämä punainen herkku on yksi parhaita lykopeeni-antioksidantin lähteitä. Se auttaa elimistöä suojautumaan sydän- ja verisuoniongelmia vastaan. Ja mikä parasta, tomaatti auttaa ihoa pysymään nuorekkaana.

Tomaatti on parhaimmillaan kypsän punaisena ja hiukan pehmenneenä. Hieman raa'at tomaatit kannattaakin siirtää huoneenlämpöön muutamaksi päiväksi, jolloin niiden väri syvenee ja maku muuttuu makeammaksi.
Jääkaappisäilytyksessä tomaatin rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Tomaatit tuliskin säilyttää yli 13 asteisessa paikassa. Tomaateista ja muista kotimaisista viljellyistä puutarhatuotteista voi käydä lukemassa lisää täältä.






CAPRESE-SALAATTI
4:lle
4 tomaattia
2 palloa mozzarellaa
karkeasti silputtua basilikaa
1 rkl balsamicokastiketta
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Halkaise mozzarella ja leikkaa sekin lohkoiksi. Yhdistä ainekset ja lisää joukkoon basilika, balsamicokastike, suola ja mustapippuri. Tarjoile heti.







RATATOUILLE

4-6 tomaattia
1 pieni munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 paprikaa
2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
öljyä
tuoretta basilikaa tai timjamia
suolaa
mustapippuria
tilkka vettä

Leikkaa munakoiso viipaleiksi. Ripota leikkuupintaan ohuelti suolaa ja anna suolan vaikuttaa noin puoli tuntia. Kuivaa munakoisoviipaleet talouspaperilla ja paloittele viipaleet.

Tomaatit voi halutessaan kaltata. Lohko tomaatit ja kesäkurpitsa. Viipaloi valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa sipulit lohkoiksi. Huuhtele ja halkaise paprikat, poista siemenet ja paloittele.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Kuullota öljyssä sipulit ja paprikat. Siirrä ne hautumaan pataan tai kattilaan. Kuullota öljyssä vielä kesäkurpitsa- ja munakoisolohkot ja lisää nekin pataan. Lisää pataan myös tomaattilohkot ja valkosipulinkynnet.

Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Mausta basilikalla (tai timjamilla), suolalla ja mustapippurilla.






Sekä caprese-salaatti että ratatouille sopivat mainiosti myös grilliruokien lisäkkeeksi. Ratatouillen voi myös soseuttaa kypsennyksen jälkeen ja nauttia lämpimänä keittona.






Pääsin Blogiringin kautta mukaan Kauppapuutarhaliiton kampanjaan. Kampanja on ollut käynnissä jo tovin ja se jatkuu edelleen pitkälle kesään. Raaka-aineet vaihtuvat viikottain. Nyt oli vuorossa tomaatti.

Sirkkalehtimerkki takaa, että tuote on sataprosenttisesti kotimainen. Vain tähän merkkiin voit luottaa, jos haluat ostaa Suomessa viljeltyjä puutarhatuotteita. Ostamalla kotimaisia vihanneksia tuet kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia. 


Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto ry


7 kommenttia:

  1. Veera varasti kommenttini :D
    Kuvat on ihanat ja tomaatti on ihana, erityisesti auringon kypsyttämänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihastelen tänä vuonna sinun tomaatteja. Omat jäi jostain syystä tänäkin vuonna laittamatta :)

      Poista
    2. Jos teillä on mitään kulkua kohti Oulua, tule varastamaan pari taimea, niitä riittää!

      Poista
  2. Varsinkin tuo ensimmäinen on ihan superkuva!
    Tomaatteja on meillä ympäri vuoden pöydällä kypsymässä. Talvisin tosin enimmäkseen miniluumutomaatteja, ne ovat edes hiukan makeita muihin ankeisiin talvitomaatteihin verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Nuo minit on kyllä herkullisia talvellakin. Niitä popsii mielellään ihan sellaisenaan :)

      Poista