perjantai 16. toukokuuta 2014

Pöytä koreaksi - Bo ssäm

Kestää aina aikansa ennen kuin hitit ehtii tähän blogiin. Bo ssäm on korealainen ruoka, joka sopii mainiosti illanistujaisiin. Perusidea on, että salaatinlehdelle kääräistään pitkään haudutettua possua, riisiä ja kasviksia. Korealainen ruoka on tyypillisesti mausteista, jopa tulista. Mutta Bo ssäm on siitä mainio, että sen voi muokata omaan makumaailmaan sopivaksi. Raaka-aineet tähän rentoon sormiruokaan löytyy ihan tavallisesta ruokakaupasta. Vaihtelun vuoksi possun voi korvata vaikka savulohella.






BO SSÄM
noin 1½ kg porsaan niskaa/kassleria
½ dl sokeria
3 rkl karkeaa suolaa
Lisäksi:
2 tl karkeaa suolaa
3 rkl ruokosokeria tai palmusokeria

Tarjoiluun:
2-4 keräsalaattia
keitettyä riisiä (esim. basmati)
isoäidin kurkkuja
kevätsipulisalaattia
2-3 punaista chiliä viipaleina
korianteria

Sekoita sokeri ja suola keskenään ja hiero seos lihan pintaan. Laita liha reunalliseen uunivuokaan, kääräise kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin yön yli. (Jos aikaa ei ole, tee pikamarinadi. Käytä karkean suolan tilalla hienoa suolaa ja anna lihan maustua huoneenlämmössä reipas tunti.)

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kaada lihasta irronnut neste pois uunivuoasta. Kypsennä lihaa 150-asteisessa uunissa noin neljä tuntia. Valele lihaa muutaman kerran kypsentämisen aikana siitä irtoavalla paistoliemellä. Liha on sopivan kypsää, kun sen saa revittyä helposti haarukalla palasiksi.

Ota liha pois uunista. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Sekoita suola ja ruokosokeri keskenään ja hiero possun pinnalle. Laita possu takaisin uuniin ja anna paistua noin 20 minuuttia, kunnes sen pinta on rapsakka.

Lihan kypsyessä valmistele lisukkeet. Valmista isoäidin kurkut ja kevätsipulisalaatti erillisen ohjeen mukaan. Keitä riisi kypsäksi. Irroita keräsalaatin lehdet, huuhtele ja laita tarjolle. Leikkaa chilit ohuiksi viipaleiksi.

Aloita salaatinlehden täyttäminen riisistä. Varaa lihan tarjoiluun haarukat, joiden avulla lihaa voi kukin repiä salaatinlehden täytteeksi. Viimeistele kevätsipulisalaatilla, isoäidin kurkuilla, chilillä ja tuoreella korianterilla.


KEVÄTSIPULIKASTIKE
2 nippua kevätsipulia
3/4 dl rypsiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
suolaa
loraus soijakastiketta

Hienonna kevätsipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


ISOÄIDIN KURKUT
1 kurkku
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi (esim. juustohöylällä). Laita viipaleet sokerin, suolan ja etikan kanssa kannelliseen kulhoon. Sulje kansi ja ravista kunnolla. Anna kurkkujen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.







2 kommenttia:

  1. Koreat kuvat, jälleen! Ihanaa kun valo on tullut takaisin!

    VastaaPoista