tiistai 30. syyskuuta 2014

Kaalikääryleet

Perinteiset kaalikääryleet ovat yksi kotiruokien ehdoton klassikko. Parhaat kaalikääryleet valmistuvat syksyisin sadonkorjuuaikaan. Kääryleitä kannattaa tehdä iso annos, koska ne vain paranevat uudelleen lämmitettäessä.
 
Olen valmistanut kaalikääryleitä monella ohjeella, mutta Mysi Lahtisen syntisen hyvät kaalikääryleet on sitä mitä lupaa. Kumartaminen ja paistaminen vie aikaa hellan ääressä, mutta lopputulos palkitsee. Tavallisen jauhelihan sekaan voi lisätä hieman lampaan jauhelihaa. Se tekee mausta entistäkin herkullisemman.

 


 
ISOÄIDIN KAALIKÄÄRYLEET

Iso kaalinpää
800 g jauhelihaa
2 dl kypsää riisiä
4 dl kermaa
siirappia
½ litraa kaalin keitinveteen tehtyä lihalientä
valkopippuria
suolaa 
2 kananmunaa
voita

Tee kaalinpään kantaan veitsellä ristiviilto. Keitä kaalia suolattomassa vedessä sen aikaa, että lehdet vähän laiskistuvat.
 
Nosta kaali vedestä valumaan siivilään. Älä heitä keitinvettä pois. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kaalinkeitinveteen valmistetussa lihaliemessä kypsäksi. Vajaasta desilitrasta raakaa riisiä tulee noin kaksi desiä kypsää riisiä.
 
Irroittele kaalista lehdet. Leikkaa paksuimmat lehtiruodit ohuemmiksi veitsellä. Silppua sisimmät pikkulehdet jauhelihan, munien ja riisin joukkoon ja mausta täyte valkopippurilla, suolalla, tilkalla siirappia ja kermaa. Sekoita täyteainekset hyvin keskenään.
 
Kuumenna korkealaitainen tyhjä pelti uunissa sillä aikaa kun kiehautat noin puoli litraa kaalinkeitinveteen tehtyä voimakasta lihalientä.
 
Ota pelti uunista ja sulata siinä reilusti voita. Asettele kaalinlehdet työpöydälle ja jaa täyte lehdille. Rullaa kääryleet. Taita paksu kantaosa täytteen päälle. Käännä sitten reunat sen päälle päällekkäin ja kieritä kaalinlehti rullalle. Pane kääryle pellille lehden reunapuoli alaspäin.
 
Pistä pelti 225-asteiseksi lämmitettyyn uuniin ja paista kääryleitä niin kauan, että ne ovat melkein kärähtämäisillään. 
 
Vedä pelti ulos ja valele kaalikääryleitä langanohuella siirappinorolla ja vähän paksummalla kermalurituksella. Käännä kääryleet sitten nurinniskoin ja pane pelti uuniin.
 
Paista kääryleitä kymmenisen minuuttia ja ota taas pois uunista. Valele kääryleitä niukasti siirapilla ja reippaasti kermalla. Käännä ylösalaisin ja työnnä pelti takaisin uuniin. Alenna samalla uunin lämpö 175 asteeseen.
 
Jatka paistamista. Valele kääryleitä välillä kermalla, kaalin keitinveteen tehdyllä lihaliemellä ja pikku norolla siirappia. Siirapin lisäämistä pitää varoa, jottei tulisi vahingossa lorauttaneeksi liikaa. Liian makeat kääryleet ovat kamalia.
 
Parin tunnin kumartelun ja paistamisen jälkeen käännetään lämpö uunista kokonaan pois. Kääryleet saavat jäädä uuniin hautumaan ja jäähtymään omia aikojaan.
 
Kääryleet on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Tosin ei kai kukaan voi pitää näppejään erossa tässä vaiheessa :)
 
Nosta kääryleet kylmään. Pane myös loppu lihaliemi kylmään. Valele kääryleitä lihaliemellä ja kermalla hyvissä ajoin ennen ruokailua ja pistä kääryleet taas uuniin. Kuumenna kääryleet miedossa uuninlämmössä.
 
Tarjoa kaalikääryleet keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.

17 kommenttia:

  1. Kaalikääryleet on NIIIIN hyviä. En ole tätä Mysin ohjetta koskaan testannut mutta kaikki sitä kovasti kehuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niiiiin on! Mysin ohje kannattaa testata! :)

      Poista
  2. Muuta ohjetta ei tarvita, kun tämän on löytänyt :) MInulla on tallella se Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen sivu, jossa ohje julkaistiin joskus KAUAN sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! En kaipaa yhtään niitä kääryleohjeita mitä testailin ennen tätä!

      Poista
  3. Näyttääpä ihan vastustamattoman hyvältä! Tätä ohjetta täytyykin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Aikaa se hieman ottaa, mutta lopputulos on herkullinen!

      Poista
  4. Pakko tunnustaa, että tein tänä syksynä elämän ekat kaalikääryleet. Kaikki hehkuttaa Mysiä, minä taas meidän äitiä ;-) En siis sekoita tähän hommaan ollenkaan kermaa. Ehkä minun pitää ensi syksynä testata tämäkin versio. Olen nimittäin vannonut tämän syksyn kolmen kääryleurakan jälkeen, etten tänä syksynä enää yhtään käärylettä pyöritä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No äiti tekee varmasti maailman parhaat kaalikääryleet, mutta tätäkin kannattaa kokeilla. Meillä on syöty useampi kaalinpää menneinä viikkoina, joten ymmärrän ja veikkaan, että minäkin pyörittelen seuraavat kääryleet sitten vuoden päästä :)

      Poista
  5. Voi kun näyttää ihanalta! Aattelin muokata tästä vegeversion vaihtamalla lihat soijaan/sieniin ja liemet kasvisliemeen sekä maitotuotteet vegaanisiin. Ja kokeilen vielä ilman munaa. Haaveilen syksystä toiseen kaalikääryleistä mutta jostain syystä se aina jää, vaikka tykkäänkin käyttää aikaa keittiössä häärimiseen. Nyt tullee muutos! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Nita! Ihana kuulla, että siellä suunnitellaan käärylepuuhia! Kun tähän hommaan ryhtyy, niin kannattaa tehdä kerralla isompi erä pakastimeen! On ne niin ihania!

      Poista
  6. Tulipa hyviä, sai vähän tummuakin. Paljon on kumartelua uuniin päin, mutta se ruoka siellä uunissa, siihen voikin kumartaa. Tämä on vasta toinen kerta, kun tätä ruokaa tein, onneksi nyt siitä pitävät, jotka sen lautaselleen saavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Varpu-liisa kommentista! Aikaa ne kyllä vaatii, hieman vaivaakin, mutta on ne sitten herkullisia! :)

      Poista
  7. Maiskis miten hyviä ja se tuoksu kun ovat juuri kärähtämäisillään

    VastaaPoista
  8. Olipa kiva löyää tämä Mysin ohje täältä, ihanalta tuoksui ja ai miten hyvältä maistui. On kyllä vaivan arvoinen. Paras ohje, jonka mukaan olen tehnyt kääryleitä. Kiitos myös muista hyvistä ohjeista ja erittäin kauniisti kuvatuista sivuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi! Mysin ohjeet ovat kyllä ihania! Näin ilmojen viiletessä Mysin reseptiarkistot on kovassa käytössä. Aikaa ne joskus vie niin kuin nämä kääryleetkin, mutta todellakin vaivan arvoista puuhaa!

      Poista
  9. Olipa kiva löyää tämä Mysin ohje täältä, ihanalta tuoksui ja ai miten hyvältä maistui. On kyllä vaivan arvoinen. Paras ohje, jonka mukaan olen tehnyt kääryleitä. Kiitos myös muista hyvistä ohjeista ja erittäin kauniisti kuvatuista sivuista!

    VastaaPoista