perjantai 24. lokakuuta 2014

Routapaisti hirvestä

Hirvikausi on meidän suunnalla niin hyvällä mallilla, että jahdit on tältä syksyltä ohitse. Seuraavaksi siirrytään hellan ääreen. 
 
Jää- eli routapaisti valmistetaan nimensä mukaisesti jäisestä paistista. Jäinen paisti laitetaan matalalämpöiseen uuniin useammaksi tunniksi. Valmis paisti upotetaan vielä mausteliemeen maustumaan. Tämä ei ole hätäisen ruokaa, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.

Routapaistia voi valmistaa hirven lisäksi naudasta, lampaasta, peurasta tai porosta. Ohje on noin kahden kilon paistille. Pienempi paisti kypsyy nopeammin. Paistomittari takaa halutun kypsyyden.

Ikeasta löytyy hyvä ja edullinen uunivuoka mm. tähän tarkoitukseen.


ROUTAPAISTI

noin 2 kg:n hirvipaisti suoraan pakastimesta

mausteliemi:
noin 2 litraa vettä
1 dl karkeaa suolaa
2 rkl sokeria
4 laakerinlehteä
8 katajanmarjaa
yhteensä 2 ruokalusikallista puna-, musta- ja valkopippuria
nippu tuoretta timjamia

Kiehauta makuliemen aineet keskenään ja nosta jäähtymään.

Aseta jäinen paisti uunivuokaan ritilän päälle 80-asteiseen uuniin noin kymmeneksi tunniksi. Kun paisti on ollut uunissa noin 8 tuntia, aseta paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Jatka paistamista vielä muutaman tunnin ajan tai kunnes sisälämpö näyttää 65-70 astetta.

Aseta lämmin paisti tukevaan muovipussiin tai paistopussiin ja kaada makuliemi päälle. Sulje pussi huolella ja nosta reunalliseen astiaan. Anna paistin maustua liemessä vähintään 5 tuntia jopa yön yli. Kääntele paistia muutaman kerran maustumisen aikana.

Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile kylmänä esimerkiksi leivän päällä.

7 kommenttia:

 1. Routapaisti on huippua! Aikaa jäisen paistin ja sulatetettavan paistin kanssa taitaa kulua yhtä paljon, mutta routapaisti on minulle henkisesti helpompi :) Paisti "on jo uunissa" (vs. se vasta sulaa) ja "nyt se jo marinoituu" (vs. vihdoin sen sai uuniin). Ihmismieli on ihan hassu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Ihan liian usein unohdan ottaa lihan sulamaan. Aamulla kun sulanut liha pitäisi laittaa uuniin niin se on vielä pakastimessa. Tätä ongelmaa ei ole routapaistin kanssa :)

   Poista
 2. Tuo kypsyys, se on mun makuun ihan täydellinen!

  VastaaPoista
 3. Oi että, tällainen herkku on jostain syystä mennyt ihan ohi! Pakkasessa taitaa olla poronpaistia vielä jäljellä, ja tuo Ikean vuokakin kaipaisi käyttöä... :)

  VastaaPoista
 4. Oi miksi en ostanut sitä poronpaistia eilen Stockan aleloodasta...:)

  VastaaPoista