tiistai 4. marraskuuta 2014

Teemun ja Markuksen leipäkirja

Olen viettänyt useamman illan melko tiiviisti divaanissa loikoillen käsissäni tämän syksyn houkuttelevin leivontakirja. Michelin-tähdellä palkitun ravintola Demon perustajana tunnetun Teemu Auran ja lukuisissa huippuravintoloissa työskennelleen Markus Hurskaisen juuri ilmestynyttä Teemun ja Markuksen leipäkirjaa voisi kuvailla sanalla rustiikkinen. Kansien välistä löytyy kauniita kuvia, hurmaavia makuja ja aitoja raaka-aineita.






Teemun ja Markuksen leipäkirjassa perehdytään leipomisen ihmeelliseen maailmaan. Annetaan vinkkejä onnistuneeseen lopputulokseen ja muutama lohdutuksen sana - aina ei voi onnistua. 

Kirjassa leivotaan juureen tehtyjä leipiä, raskileipiä ja suoraan taikinaan leivottuja leipiä. Leipien joukosta löytyy myös kaksikon kehittelemä gluteeniton leipä. Mitä olisi elämä ilman croissanteja, pain au chocolateja, suklaahippukeksejä ja skonsseja? Mm. näihin klassikoihin perehdytään kirjan loppuosassa, voisilmäpullaa unohtamatta!

Hiiva on melko yksinkertainen apulainen leivonnassa. Mutta siirryttäessä seuraavalle tasolle, juuren käyttöön, voi lopputulos olla aluksi jotain muuta mitä on haettu. Leipominen on kemiaa ja vain leipomalla oppii, usein syntyy myös jotain uutta ja ihanaa.

Laitoin vehnäjuuren alulle heti kun olin selannut kirjan ensimmäistä kertaa läpi. Edelliset juureni on olleet melko lyhytikäisiä, mutta tällä kertaa olen onnistunut juuren kanssa paremmin. Tämä kostean harmaa syksy on täydellinen ajankohta perehtyä leivän leivontaan juurta jaksain.

Tähän mennessä olen leiponut kirjasta maalaisleipää, patonkia ja viimeisimpänä ruispuuro-hapanjuurileipää. Ensimmäiset leivontakerrat olivat oikean jauhomäärän hakemista, mutta viimeisin oli jo täydellistä nautintoa! Rapean kuoren alta paljastui ihanasti ruukinen leipä.






RUISPUURO-HAPANJUURILEIPÄ

2 leipää

ruispuuro:
2½ dl vettä
0,6 dl riihiruisjauhoja
2 rkl ruishiutaleita

taikina:
4 dl vehnäjuurta
10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 dl riihiruisjauhoja
5-6 dl vettä
4 tl hienoa merisuolaa
vajaat 6 g kuivahiivaa

ENSIMMÄINEN PÄIVÄ

Tee ruispuuro. Lisää riihiruisjauhot ja ruishiutaleet kiehuvaan veteen ja keitä matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia.

Yhdistä juuri, jauhot, puuro, vesi, suola ja hiiva kulhossa ja vaivaa noin minuutti. Kosteus on oikea, kun taikina tarttuu hieman kulhon pohjaan. Anna taikinan levätä peitettynä puoli tuntia.  

Vaivaa taikinaa astetta voimakkaammalla teholla 10-12 minuuttia, kunnes se on kiiltävää, kimmoisaa ja venyvää. Anna nousta peitettynä hyvin öljytyssä muovikulhossa 1,5 tuntia.

Taittele taikina keräten sitä 3-4 kertaa molemmilta reunoilta keskelle. Näin vahvistetaan taikinan sitkoa. Laita taikina tämän jälkeen peitettynä jääkaappiin vähintään 12 tunniksi.

TOINEN PÄIVÄ 

Nosta taikina kulhosta kevyesti jauhotetulle pöydälle, jaa kahteen osaan ja muotoile leivät haluamaasi muotoon. Kirjassa annetaan tarkempia muotoiluvinkkejä.

Anna kevyesti jauhotettujen leipien nousta huoneenlämmössä, liinalla peitettynä noin 45 minuuttia, kunnes niiden koko on kaksinkertaistunut.

Laita uuni lämpenemään 240 asteeseen ja uunin pohjalle laakeaan astiaan kuumaa vettä. Näin leipien kuoresta tulee rapea (korvasin vesiastian ja löylynheiton pizzakivellä). Laita leivät uuniin ja heitä uunin pohjalle kaksi desilitraa vettä. Alenna lämpötila 200 asteeseen ja paista 20 minuuttia.

Ota astia pois uunista, ja paista leipiä vielä 5-10 minuuttia. Ne ovat kypsiä, kun pohjaa koputeltaessa kuuluu kumea ääni.

Jäähdytä leivät ritilällä. Älä peitä liinalla.



Teemun ja Markuksen leipäkirja on saatu arvostelukappaleena.



Ps. Pata porisee -blogia voi seurata myös Instagramin kautta.

8 kommenttia:

  1. Ooohh! Multa on mennyt tämän kirjan julkaisu kyllä ihan ohi. Pitää ehdottomasti tutustua!

    VastaaPoista
  2. Selailin kirjakaupassa tässä männä viikolla. Aivan huikea kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, huikea! Selailen kirjaa useamman kerran päivässä, aina yhtä innoissani :)

      Poista
  3. Kuulostaa juuri sellaiselta kirjalta, jonka voisin toivoa pukilta :) Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on juuri sellainen kirja mitä haluaa selailla kerta toisensa jälkeen! Eikä varmasti unohdu kaappiin pölyttymään. Oma kirjani on jo sopivasti jauhoitettu :)

      Poista
  4. Ostin itselleni tämän kirjan ja monia leipiä olen jo kokeillut. Mieheni rakastaa perunaleipää ja oma suosikki lienee siiderisavupolentaleipä. Kaikki pullat teen nykyään tämän kirjan pullaohjeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on kyllä Teemun ja Markuksen lahja kotileipureille! :) Tein pääsiäiseksi elämäni parhaat rahkapullat, leipäkirjan ohjeella tietenkin!

      Poista