sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Lanttusämpylät

Chocochili-blogista tunnetun Elina Innasen loppuvuodesta ilmestynyt Vegaanin keittiössä on runsas kokoelma arkeen sopivia kasvisreseptejä, joiden valmistaminen ei vie liikaa aikaa. Elinan itse kuvaamat kuvat ovat kauniita ja ne houkuttelevat testaamaan uusia makuja. Kirja sopii mainiosti muillekin kuin kasvissyöjille. Lihansyöjä poimii tästä kirjasta monipuolisia ja hyviä vinkkejä arkea keventämään. Vaihtelu ja uudet ideat ovat aina tervetulleita ainakin meidän keittiöön.

Testasin ensimmäisenä lanttusämpylät. Näitä muhkeita sämpylöitä on leivottu jo useaan otteeseen. Jos kaapista löytyy näin joulun jälkeen lanttua niin nyt kannattaa laittaa leipoen. Ja vaikka lanttua ei juuri kaapista löydy, niin kaupan hyllyllä sitä on nyt hyvin tarjolla. Ohjeessa on käytetty lantturaastetta, mutta lanttusose tuntuu käyvän näihin ihan yhtä hyvin.










LANTTUSÄMPYLÄT
10-12 suurta sämpylää

6 dl spelttijauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1½ dl ruis- tai kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
1½-2 tl suolaa
3 dl raastettua lanttua
5 dl vettä (tai kauramaitoa)
½ dl öljyä
noin 1 dl vehnäjauhoja leipomiseen 

Sekoita kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa. Lisää lantturaaste. Lämmitä neste 42-asteiseksi ja lisää se taikinaan yhdessä öljyn kanssa. Sekoita taikinaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla muutaman minuutin ajan. Lisää jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Jaa taikina 10-12 osaan ja pyörittele palat sämpylöiksi.

Paista sämpylöitä 225 -asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.


Kirja on saatu arvostelukappaleena.

6 kommenttia:

  1. Ihana kuulla, että kirjasta on inspiraatiota myös lihansyöjän keittiöön! :) Ajattelin itsekin lähteä tänään lantunmetsästysretkelle ja laittaa sämpylätalkoot pystyyn. Oletan, että lanttuja saa taas näin joulun jälkeen kaupasta pilkkahinnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, kirjasi on ihana! Kiitos uusista arkiruokavinkeistä! Sämpylätalkoot on hyvä idea! :)

      Poista
  2. Näitähän on pakko kokeilla, lanttua on sopivasta kaapissa vamiina. Lanttulepuska on minusta älyttömän hyvää, joten nämäkin varmasti ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä tosiaan kannattaa kokeilla, hyviä ovat! Lanttulepuska - kuulostaa herkulliselta sekin!

      Poista
  3. Onpa hyvänkuuloisia sämpylöitä! Tänään just mietin kaupassa että pitäiskö ostaa lanttu-ja porkkanasosetta pakkaseen kun halvalla sai. Kyllä niistä sit aina jotain keksii! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, aina niille soseille käyttöä löytyy! Porkkanasosetta voisikin seuraavaksi kokeilla näihin sämpylöihin! :)

      Poista