keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Lohen graavaaminen

Graavilohi on joulupöydän ehdoton klassikko. Se kannattaa valmistaa mahdollisimman tuoreesta kalasta. Graavisuolattu kala säilyy jääkapissa noin 3 vrk. Graavauksen mausteeksi sopii mm. tilli, rosepippuri, kataja yms.







GRAAVILOHI

noin ½ kg lohifileetä
1 tl sokeria
2 rkl karkeaa merisuolaa
(tilliä tai muuta maustetta)

Laita lohifilee voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileelle ripaus sokeria. Sirottele kalan pinnalle karkeaa merisuolaa (paksuun kohtaan enemmän suolaa kuin ohuempaan) ja mausteet. Kääri lohifilee pakettiin voipaperin sisään, aseta filee lautasen tai muun astian päälle nahkapuoli ylöspäin ja lisää päälle kevyt paino. Pidä filettä jääkaapissa reilu vuorokausi. Poista kalafileestä suola ja mausteet. Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tarjoamista.

Jos graavilohta jää ylitse siitä kannattaa valmistaa esimerkiksi lohipasteijoita.

4 kommenttia:

  1. Oijoi, tuollaista heti joululeivän (eli meillä saaristolaisleivän) päälle. Vaan leipä on vielä leipomatta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, todellakin! Huomenna tuo graavilohi päätyy leivän päälle :)

      Poista
  2. Katsoin juuri tuossa Henri Alenin videon graavauksesta ja siinä kehotettiin laittamaan suolaa myös nahkapuolelle ja suolan määrä oli hurja - 5% kalan painosta. Aion testata vielä ennen joulua tuolla, tuleeko liian suolaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo täytyykin vielä testata, kiitos vinkistä! :)

      Poista