tiistai 28. tammikuuta 2014

Nopea savulohipasta

Savulohipastaa tuoreen järvikalan kaipuuseen.

Kalaverkot laitettiin lauantaina järveen, mutta saalista joutuu vielä odottamaan. Melkein jo maistan haukipullat suussani, mutta nyt on tyytyminen kaupan kalavalikoimaan. Savulohipasta valmistuu sillä välin kun pasta kypsyy.







SAVULOHIPASTA 2:lle

160 g pastaa
200 g lämminsavustettua lohta (näytä kylmäsavulohelle pannua jos aitoa tavaraa ei ole saatavilla)
½ punasipuli
2 rkl tuoretta tilliä
2 rkl sitruunamehua (raasta joukkoon myös kuorta jos käytät luomua)
parmesaania 
loraus (oliivi)öljyä

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Leikkaa punasipuli ohueksi siivuksi ja hienonna tilli. Paloittele savulohi ja yhdistä kaikki aineet pastan sekaan. Lisää joukkoon kermaa jos kaipaa täyteläisempää pastaa.



sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Restoran Cru, Tallinna

Mustaa suolaa ja vadelmatomua talven keskellä, tyylikkästi keskiaikaisessa miljöössä. Ravintola Cru, Viru 8 Tallinna.

Piipahdettiin pikaisesti joulun jälkeen Tallinnassa. Väki oli lähtenyt sankoin joukoin liikkeellä pyhien jälkeen ja alkuperäiseen suunnitelmaan tuli hieman muutoksia. Pöytävaraus kannattaa siis tehdä mikäli mielii suosittuihin ruokapaikkoihin tiettyyn aikaan. Se tosin oli ennalta tiedossa, vaan varaukset jäi tekemättä. Viron parhaat ravintolat top 50- listaus pelasti ja ilahdutti lämpimästi. Listan sijalta 19. löytyi Cru. Ravintola sijaitsee lyhyen kävelynmatkan päässä keskustasta.

Ravintola Cru yhdistää klassisen ja modernin keittiön tyylikkäästi. Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitseva ravintola tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen historiallisessa ympäristössä. Ravintola on kunnostettu talon 1400-luvun alkuperäisen tyylin mukaisesti, jonka ansiosta ravintolassa aistii hienon keskiaikaisen fiiliksen. Kesäaikaan istumapaikkoja lisää sisäkadulle rakennettu pöytäkuja.






Alkuillasta neljän aikoihin alkoi olemaan jo aikamoinen nälkä. Ajoitus oli täydellinen ja salissa oli hyvin tilaa. Harmittavasti ravintolavierailun kirjoittaminen tapahtuu hieman jälkijunassa.






Kun ruoat oli valittu ensimmäisenä pöytään tuotiin keittiön tervehdys. Mätiä, vesikrassia (?) ja mitähän vielä. Loput jäi tunnistamatta. Tervehdys hoiti hommansa loistavasti. Se suli suuhun ja sitä oli ihan liian vähän!






Ruoan kanssa tarjottiin talon omaa leipää, jota leivotaan päivittäin. Oli niin meneväistä sorttia, että ystävällinen tarjoilija toi santsikierroksen. Leipää voi ostaa myös mukaan. Ja jälkeenpäin jäi harmittamaan, ettei tilattu sitä seuraavalle päivälle, jotta se olisi säilynyt hyvänä kotiin asti.










Alkuruokana syötiin grillattua Järvamaan vuohenjuustoa ja Tallinnan vanhimman reseptin mukaan marinoitua kilohailia. Vaikea arvata kumpi söi kumman. Kala-annos sai kehuja. Vuohenjuusto tarjoiltiin punajuuren, vadelman ja marengin kera. Vuohenjuusto oli maultaan melko mieto, mutta kokonaisuus oli kaunis ja herkullinen.

Mustaa suolaa oli ripoteltu kateleivän levitteeseen, keittiön tervehdykseen ja alkuruokiin. Olenkohan taas jäljessä aikaa, kun en ole aikaisemmin tähän suolaan törmännyt? :)










Pääruokana kumpikin söi rapeaksi paahdettua häränfileetä. Annos jäi aavistuksen kuivaksi hyvistä lisukkeista huolimatta. Tarjoilija kaatoi pöydässä annokseen liemen, jota olisi saanut olla enemmän. Liha oli hieman pettymys. Sisäfileellä annos olisi ollut melko täydellinen. Mutta jos miettii hintaa (19e) niin siihen nähden tämäkin oli kyllä elämys.






Tarjoilu toimi moitteettomasti eikä annoksia tarvinnut kauaa odotella. Tarjoilija oli selvillä siitä mitä lautasella on ja mistä raaka-aineet olivat peräisin. Annosten yhteydessä saatiin aina kattava selvitys raaka-aineista. Ravintolan keittiöstä löytyy Viron vuoden kokki 2013 ja Crun keittiömestari toimii Viron edustajana kuluvan vuoden kokkiolympialaisissa.

Salissa oli tv-ruutu, josta sai seurata annosten esillelaittoa. Sama ruutu näytti olevan myös ulkoikkunalla.  

Miniloman aikana keskityttiin parisuhteeseen ja Cru oli oiva paikka romanttiselle päivälliselle. Jos jotain pitää narista niin pöytä keikkui ikävästi, mutta se nyt on pieni murhe. Kaiken kaikkiaan erittäin hyvä ravintolakokemus ja suosittelen lämpimästi muillekin! PS. Ravintolan yhteydessä on myös hotelli Cru.

maanantai 20. tammikuuta 2014

Angry Birds -synttärikakku






Tähän aikaan vuodesta meillä juhlitaan lasten syntymäpäiviä. Tällä kertaa teemana oli Angry birdsit ja vielä oikein kahtena päivänä peräkkäin. Lauantaina lapsen komentti oli "vau!". Sunnuntaina sitten "taas?". Eli äidin olisi kai pitänyt hieman enemmän käyttää mielikuvitusta, eikä tehdä samaa kakkua molemmille päiville.

Leivonnassa pätee kohdallani ikävä kirous. Ensimmäisellä kerralla tulos voi olla onnistunut, mutta jos samaa herkkua yrittää tehdä toisen kerran niin eipä onnistu enää. Tällä kertaa hyvällä kakkuohjeella oli varmasti suuri vaikutus lopputulokseen sillä kirous ei toteutunut. Angry birds -kakku syntyi tuunaamalla. Ensimmäisestä Safkaa -kirjasta löytyvä synttärikakku sai ylleen polly-makeisia, M&M chokoja ja Angry birds -koristeet. Hahmot löytyivät leluhyllystä.

Kakkupohjassa oikaisin hieman ja valmistin sen perusohjeella. Myös koko pieneni kuudesta munasta neljään munaan. Se riittää hyvin kymmenelle jopa viidelletoista vieraalle. Alkuperäisessä ohjeessa suklaakuorrutus levitetään sulatuksen jälkeen kakun päälle. Olen onnistunut sotkemaan melko lahjakkaasti kyseisellä tavalla, joten otin varman päälle. Lisäsin hieman kuohukerman määrää ja jäähdytin kuorrutteen jääkaapissa. Vatkasin jäähtyneen kuorrutteen ja levitin sen lastan avulla kakun päälle.

Lisää Safkaa on luvassa vielä tällä viikolla kun Safkaa - parempaa arkiruokaa saa seuraajan. Safkaa - maanantaista sunnuntaihin ilmestyy kauppojen hyllylle huomenna tiistaina 21.1. Avokadopasta oli vuoden 2013 hitti. Mutti-soosi oli hyvä aloitus vuodelle, mutta vuoteen mahtuu vielä paljon uusia hittejä ja ruokakirjoja. Niitä odotellessa :)










SYNTTÄRIKAKKU (10-15:lle)

kakkupohja:
4 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

vaniljakreemi:
6 kananmunankeltuaista
1½ dl hienoa sokeria
4½ rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 vaniljatanko halkaistuna
tomusokeria

suklaakuorrute:
200 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

100 g polly-makeisia (maitosuklaa)
200 g M&M chocoja

Valmista kakkupohja. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.  Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi puuhaarukalla.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista noin 35 minuuttia. Mikäli paistat kakun pinnoitetussa vuoassa, uunin lämpötila saa olla alempi: alussa 175 asteessa 10 minuuttia, sen jälkeen alenna lämpötila 160 asteeseen ja paista vielä noin 25 minuuttia. Kumoa kakkupohja hieman jäähtyneenä.

Valmista vaniljakreemi. Laita kulhoon keltuaiset ja ½ sokerista ja vispaa seos vaaleaksi ja kuohkeaksi. Siivilöi jauhot sekaan ja sekoita hyvin.
Keitä kattilassa maito, jäljelle jäänyt sokeri sekä vaniljatanko. Kiehauta. Kun seos kiehahtaa, kaada kolmasosa maitoseoksesta kananmunaseoksen päälle, sekoita. Kaada sitten kulhon sisältö kattilaan ja anna kiehahtaa. Keitä kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada seos kulhoon ja siivilöi päälle tomusokeria (se estää kalvon muodostumisen). Laita kulho jääkaappiin.

Laita kerma kattilaan, lisää pilkottu suklaa ja lämmitä varovasti, kunnes suklaa on sulanut. Laita seos pariksi tunniksi jääkaappiin. Vatkaa jäähtynyt suklaamassa "vaahdoksi".

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta osat maidolla, levitä jäähtynyt vaniljakreemi kakun väliin ja päälle suklaa. Levittäminen käy kätevästi lastalla. Lasta kannattaa kastella lämpimällä vedellä ja pyyhkiä kuivaksi, jolloin suklaamassa levittyy kuin ajatus ja pinnasta tulee tasainen. Koristele makeisilla.