lauantai 22. helmikuuta 2014

Burgundinpata

Pataruoka on porissut tänä talvena ihan liian harvoin. Kunnon lihapata kun vaatii talvisen ulkoilukelin. Kelin mistä voi nauttia sillä aikaa kun pata hautuu uunissa. Nyt kun lumi taas hetkellisesti peitti maan, tuli sopiva sauma laittaa pata porisemaan ja siirtyä ulkoilemaan. Kyseessä oli ehkä talven viimeiset pulkkakelit.

Tällä kertaa burgundinpata valmistui pitkän kaavan mukaan. Ensin liha marinoitui punaviinissä yön yli ja kypsennys tapahtui lempeästi hautuen matalassa lämpötilassa. Kaveriksi kukkakaalipyreetä, patonkia ja punaviiniä.







BURGUNDINPATA 8:lle

1 kg naudanlihaa tai hirveä (etuselkää, lapaa tai paistia)
½ pulloa punaviiniä
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1 pkt pekonia
3-6 pientä sipulia
4 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
2 laakerinlehteä
3-4 rkl tomaattipyreetä
1 lihaliemikuutio
3 dl vettä
ripaus fariinisokeria
200 g tuoreita herkkusieniä
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa liha noin 3x3 cm:n kuutioiksi. Laita lihapalat kulhoon ja kaada joukkoon puoli pulloa punaviiniä. Kuori ja halkaise joukkoon muutama valkosipulinkynsi. Sido timjamista ja persiljasta yrttinippu ja lisää se lihan joukkoon. Siirrä liha marinoitumaan jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, mutta mielellään yön yli. 

Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Nosta lihapalat talouspaperin päälle ja pyyhi kuivaksi.

Paista lihat useammassa erässä pannun koosta riippuen. Sulata nokare voita kuumalla pannulla. Ruskista lihat, sirottele päälle vehnäjauhoja ja sekoita. Siirrä lihat pataan ja ruskista uusi erä kunnes saat kaikki ruskistettua.

Kuori sipulit, valkosipulit ja porkkanat ja viipaloi. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Siirrä pekonit, sipulit ja porkkanat pannun kautta pataan. Lisää joukkoon laakerinlehdet, muutana timjamioksa, tomaattipyree, lihaliemikuutio, lihojen marinointiviini, ripaus fariinisokeria ja huuhtele perään paistinpannu. Laita kansi päälle, ettei lihapata kuivu.

Nosta pata 150-asteiseen uuniin ja anna hautua vähintään 2-3 tuntia. Jos pata kuivuu, lisää vettä.

Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Paista sienet pannulla ja lisää pataan. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla. Anna hautua vielä 15-30 minuuttia. Viimeistele tuoreella persiljalla. Tarjoa kukkakaalipyreen ja tuoreen patongin (tai perunamuusin) kanssa. 

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Tonkatsu ja ihmesoosi sriracha


Option reseptitestiin oli päässyt klassinen tonkatsu. Tonkatsu on suosittu japanilainen porsaanleikettä muistuttava leivitetty pihvi. Optiossa käytettiin porsaan ulkofileen sijaan broileria. Perinteisesti tonkatsu nautitaan kaaliraasteen tai voileivän kera.

Reseptin kokeilua on hidastanut panko-korppujauhojen saatavuus. Nämä korppujauhot ei taida kuulua tavallisten ruokakauppojen valikoimiin. Mikä on kyllä harmi. Lopputulos on ihan toinen kuin tavallisilla korppujauhoilla tehtynä, mukavan rapsakka. Helsingissä ainakin Vii-voan myy näitä.

Helpotin työtäni ja käytin minuuttipihvejä joita ei tarvinnut nuijia lainkaan. Tonkatsujen kanssa syötiin paahdettuja uunijuureksia ja shirachalla maustettua ranskankermaa. Shiracha-kastiketta on käytetty tällä viikolla muuallakin mm. Suolaa ja hunajaa- ja Kaikki äitini reseptit- blogit tarjoaa vinkkejä kastikkeen käyttöön.

Dippiin sekoitin ranskankermaa, ketsuppia, shiracha-kastiketta ja hieman suolaa.












TONKATSU

4 broilerinfileetä
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 kananmunaa
1,3 dl vehnäjauhoja
5 dl pankokorppujauhoja
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Nuiji fileet 1 cm:n paksuisiksi tai käytä minuuttipihvejä. Mausta fileet molemmin puolin. Vatkaa munat kulhossa. Kaada vehnäjauhot lautaselle ja vatkatut munat toiselle lautaselle. Laita panko-korppujauhot kolmannelle lautaselle.

Kaada paistinpannuun öljyä noin 3 cm. Käytin valurautapata, jolla muutenkin teen uppopaistot. Lämmitä öljy 170-asteiseksi.

Kasta fileet vehnäjauhoissa ja sitten munaseoksessa. Ja vielä toisen kerran jauhoissa ja munaseoksessa. Kasta sitten panko-korppujauhoissa niin, että pinta peittyy niihin kauttaaltaan.

Paista leivitetyt pihvit yksi tai kaksi kerrallaan, kerran kääntäen, kunnes pihvien pinta on rapea ja kullankeltainen. Valuta talouspaperin päällä. Viipaloi ja tarjoa heti.





perjantai 14. helmikuuta 2014

Juustofondue

Aina on hyvä syy lämmittää juustofondue. Mutta tänään siihen on erityisen hyvä syy. Hyvää ystävänpäivää kaikille!










Tähän kahden hengen annokseen et tarvitse fonduepataa. Riittää kun hommaat paketin camembert-juustoa, patonkia ja puskan timjamia. Täydellinen camembert tähän tarkoitukseen löytyi Tampereen Sokoksen juustohyllystä. Kotimainen camembert-juusto, Herkkujuustolan valmistama Väinö. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Oma seuralainen ei ehtinyt ensimmäiseen kattaukseen, mutta onneksi näitä tuli ostettua useampi kiekko :)


JUUSTOFONDUE 2:lle

1 camembert valkohomejuusto
patonkia
tuoretta timjamia
(hunajaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota camembert paketista ja leikkaa pintaan viiltoja. Ripottele päälle timjamia (ja hieman hunajaa). Laita juustokiekko uuniin noin 15 minuutiksi, kunnes juusto on sisältä sopivasti sulanut. Nosta sulanut juusto varovasti takaisin puurasiaan. Nouki kuivat timjamit pois ja lisää tilalle tuoretta. Nauti patongin kera.





torstai 13. helmikuuta 2014

Helppo lemon curd eli sitruunatahna






Aurinko pilkahti tänään pilvien takaa. Kauaa siitä ei saanut nauttia ennen kuin se taas katosi. Mutta tuo vähäinenkin kirkkaus oli oikein tervetullutta. Sitrushedelmät löytää tiensä ostoskoriini silloin kun auringonpaiste lisääntyy.

Sitruunatahna on kaikessa ihanuudessaan sellainen herkku mitä tulee tehtyä maksimissaan kerran vuodessa. Perinteisesti valmistettu lemon curd on melko työläs eikä se onnistu minulta läheskään aina. Usein se menee liian paksuksi. Tällä kertaa valmistin tahnan mikrossa. Niin helppoa ja hyvää!






LEMON CURD MIKROSSA (valmista tahnaa noin 3 dl)

1½ dl sokeria
2 kananmunaa
1½ dl sitruunamehua siivilöitynä (koosta riippuen 3-4 sitruunaa)
1 tl raastettua sitruunan kuorta
50 g voita sulatettuna

Sitruunatahnan valmistukseen tarvitset mikron lisäksi mikron kestävän kulhon ja vispilän.

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Lisää joukkoon siruunamehu, kuoriraaste ja huoneenlämpöinen voisula. Vatkaa hyvin sekaisin. 

Valmista sitruunatahna mikrossa täydellä teholla kuumentaen minuutin pätkissä. Ota seos mikrosta ja vatkaa voimakkaasti. Siirrä uudelleen mikroon ja jatka kypsentämistä. Jatka tätä kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi, se kestää mikron tehosta riippuen noin 3-5 minuuttia. Kaada lemon curd puhtaaseen purkkiin ja siirrä jäähtynyt tahna jääkaappiin. Lemon curd säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.   




torstai 6. helmikuuta 2014

Haukipihvit

Tähän aikaan vuodesta kannattaa tarkkailla kaupan kalatiskiä. Siellä saattaa odottaa varsinainen juhla-ateria. Madesesonki on nyt parhaimmillaan, mutta myös haukea ja kuhaa on hyvin saatavilla.

Saatiin vihdoinkin tuoretta kalaa Näsijärvestä. Verkkoon oli uiskennellut melkoinen hauki. Eikä kyseessä ole mikään kalavale, vaikka todistusaineisto on hieman heikko. Kala jäi punnitsematta, mutta pituutta se oli kasvanut hienot 80 senttiä.

Näiden haukipihvien annos on suuri, mutta sen voi huoletta puolittaa jos siltä tuntuu. Toki valmiit pihvit voi myös pakastaa.






HAUKIPIHVIT 6-8:lle

1 kg haukifileetä (suurimmat ruodot poistettuna)
4 kananmunaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna)
4 dl kuohukermaa
2-3 tl suolaa
1 tl valkopippuria jauhettuna
½ sitruuna puristettuna
runsaasti tillisilppua

Valmista kalapihvit jääkaappikylmistä aineksista.

Poista haukifileistä ainakin suurimmat ruodot. Jauha fileet lihamyllyn avulla. Lihamylly ei ole välttämätön, mutta hauen kanssa se on kelpo apuväline, koska se silppuaa viimeisetkin ruodot. Jos et omista lihamyllyä, pyydä kalakauppiasta jauhamaan kala.

Sekoita haukimassan joukkoon keltuaiset, kerma, suola, valkopippuri ja sitruunamehu. Vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto ja tillisilppu haukimassan joukkoon. Valmiin haukimassan voi siirtää jääkaappiin maustumaan.

Nosta kahden ruokalusikan avulla kekoja pannulle ja paista pihvit voissa molemmin puolin kypsiksi. Pihvit voi loppukypsentää uunissa.

Lisää valmiiden haukipihvien päälle punasipulia, ruohosipulia ja kapriksia. Suosin kalapullien ja -pihvien kanssa sitruuna-voikastiketta ja keitettyjä perunoita tai perunamuusia.






tiistai 4. helmikuuta 2014

Sienikastike kanalle

Kastikkeella on usein tärkeä rooli herkullisen aterian aikaansaamiseksi. Tässä olisi tarjolla maukas sienisoosi kanan kyytipojaksi. Kyseessä ei ole mikään laittikastike, sillä kermaa ja juustoa tästä kastikkeesta löytyy.

Ohjeesta riittää hyvin neljälle. Pienemmässä taloudessa ylijääneen kastikkeen voi lämmittää seuraavana päivänä. Viimeistele kastike tuoreilla lempiyrteilläsi. Itse lisäsin päälle tilliä, koska sitä löytyy taas poikkeuksetta meidän keittiöstä. Sillä vuoden paras kalakausi on vihdoin aloitettu.







SIENIKASTIKE 4:lle

1 rasia herkkusieniä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
2½ dl kanalientä
2 dl kermaa
1 dl juustoraastetta
(suolaa)
tuoretta rakuunaa tai tilliä

Huuhtele ja halkaise herkkusienet. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sieniä ja sipuleita öljyssä kunnes sienet on saanut hieman väriä. Lisää joukkoon kanaliemi ja kerma, kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljaa poreillen 8-10 minuuttia. Lisää juustoraaste. Mausta tarvittessa suolalla. Jos kastike ei tunnu tarpeeksi paksulta, suurusta se (vehnäjauhoilla tai) maizenalla. Viimeistele tuoreella rakuunalla tai tillillä. 

Tarjoa kastiketta broilerin kanssa.