maanantai 21. huhtikuuta 2014

Maalaissalaatti nyhtölihalla

Hei sinä, jolta löytyy jääkaapista nyhtölammasta, tee maalaissalaattia!

Näin pyhien jälkeen jääkaapista löytyy vähän sitä sun tätä. Pitsa on oiva tapa hyödyntää viime päiviltä yli jääneitä aineksia, mutta tällä kertaa ainekset päätyivät salaattiin. Maalaissalaatti on kevät(-ja kesä)salaattia parhaimmillaan. Nyhtöliha sopii siihen mainiosti, mutta salaattia voi muokata sen mukaan mitä kaapista löytyy.







MAALAISSALAATTI
4 annosta

1 keräsalaatti
1 jääsalaatti
nyhtöpossua tai -lammasta
3 tomaattia
2 kananmunaa keitettynä
vihreitä papuja (pakaste)
kevätsipulia
1 punasipuli

kastike:
½ valkosipulinkynsi
1 rkl viinietikkaa
3 rkl öljyä
suolaa ja mustapippuria

Lisää jäiset pavut kiehuvaan, (suolalla maustettuun) vähään veteen ja keitä 4-5 min. Huuhtele ja revi salaatit. Lohko tomaatit. Halkaise keitetyt kananmunat. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi.

Kuori kastikkeeseen tuleva valkosipulinkynsi ja murskaa se astiaan. Lisää viinietikka, öljy, suola ja mustapippuri. Sekoita.

Laita salaatinlehdet, tomaattilohkot, pavut ja sipulit kulhoon. Kaada kastike salaattiastiaan ja sekoita. Asettele päälle munat ja nyhtöliha. Tarjoa rapean leivän kera.

Salaattiin voi lisätä myös keitettyjä perunoita.

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Armaksen vegekebab

Glorian Ruoka & Viini -lehti päätyi pääsiäisruuhkassa ostoskärryyn. Sillä seurauksella, että välipäivänä oli tehtävä täydentävä kauppareissu. Armaksen vegekebab ei pystynyt odottamaan pääsiäisen yli.






ARMAKSEN VEGEKEBAB
6 annosta

6 perunarieskaa
paahdettuja juureksia
1 ruukku jääsalaattia
n. ½ dl vinegrettiä
2 dl turkkilaista jogurttia (tai levittyvää vuohenjuustoa)
sipulihilloketta
chilikastiketta

KUOHKEAT PERUNARIESKAT:
6 kpl
1½ dl vettä
2½ dl (pakaste)perunamuusia
1 tl merisuolaa
11/4 dl turkkilaista jogurttia
15 g hiivaa
2½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl spelttijauhoja

Kiehauta vesi ja sekoita se perunamuusiin. Lisää suola ja jogurtti. Liuota hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja lisää perunamuusiseokseen. Lisää jauhot. Vaivaa taikinaa hitaasti koneella tai käsin.

Kumoa taikina jauhoitetulle työpöydälle. Märän taikinan työstöä helpottaa, kun lisäät reippaasti jauhoa päälle aina, kun taikina tuntuu tarttuvan käsiin. Jaa taikina 6 osaan ja pyörittele palloiksi. Kaulitse pallot noin 1 cm:n paksuisiksi rieskoiksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota 20-30 minuuttia.

Paista rieskoja 15 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

PUNASIPULIHILLOKE:
5 punasipulia
5 cm:n pala inkivääriä (toimi ilmankin)
2 dl sokeria
1½ dl punaviinietikkaa
½ dl vettä

Leikkaa sipulit viipaleiksi kattilaan. Kuori ja raasta inkivääri kattilaan. Lisää sokeri, etikka ja vesi. Kuumenna sekoittaen, kunnes ainekset sekoittuvat kunnolla. Vähennä lämpöä ja hauduta noin 15 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää.

Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai jääkaappikylmäksi.

VINEGRETTI:
3 dl rypsiöljyyä
1 dl valkoviinietikkaa
2 dl sokeria

Sekoita ainekset sauvasekoittimella, kunnes sokeri on liuennut.

CHILIKASTIKE:
1½ tl chilijauhetta
1 tl öljyä
2 rkl sinappia
4 dl vinegrettiä
1 tl jauhettuja fenkolinsiemeniä

Kuullota chilijauhetta ja öljyä paistinpannussa hetki ja siirrä sivuun jäähtymään.

Mittaa sinappi kulhoon ja lisää vinegrette ohuena nauhana samalla sauvasekoittimella sekoittaen. Lisää vinegrettiä aluksi vähitellen, muuten kastike juoksettuu helposti.

Lisää chili ja fenkolinsiemenjauhe kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Laita jääkaappiin maustumaan.

PAAHDETUT JUUREKSET:
3 porkkanaa
3 palsternakkaa tai punajuurta
4 pientä perunaa
1 rkl merisuolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

Kuori porkkanat ja palsternakat tai punajuuret ja leikkaa ne hieman sormea leveämmiksi viipaleiksi kulhoon. Pese ja kuivaa perunat ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi kulhoon. Lisää suola, öljy ja hunaja ja kääntele sekaisin.

Levitä juurekset leivinpaperilla vuoratulle pellille ja asettele perunat leikkauspinta alaspäin. Paahda juurekset 180-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 20 minuuttia.

Täytä kebabit. Halkaise jäähtyneet rieskat. Pyörittele salaatinlehdet vinegretissä. Täytä rieskat salaatilla, juureksilla, jogurtilla (korvasin tämän levittyvällä vuohenjuustolla, nam!), sipulihillokkeella ja chilikastikkeella.






Tämä vegekebu ei ole pikaruokaa, mutta lopputulos palkitsee vaivannäön. Omaan makuun tuo vuohenjuusto sopii tähän täydellisesti. Jos haluat oikeasti pikaruokaa poikkea heti pääsiäisen jälkeen Armas Pikaruokalaan (Helsinki/Tampere).

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Lohta ja vihanneksia paperissa

Meillä on syöty tätä leivinpaperissa kypsennettyä ruokaa läpi talven, mutta erityisen hyvin se sopii tähän valoisaan kevätaikaan. Paketin kruunaa tuore timjami ja vuohenjuusto. Valmistustapa on vaivaton ja sisältä löytyy runsaasti makua.

Tarvitset vain hyvät raaka-aineet, leivinpaperia, paistinarua ja uunin. Paketissa, paperiin käärittynä ainekset kypsyvät omassa höyryssään ja säilyttävät suuren osan vitamiineistaan ja makuaineistaan. Tässä on helpot ja maukkaat eväät keväiseen ateriaan.











LOHI-VIHANNESNYYTIT
4:lle

8-10 perunaa
4-5 porkkanaa
1 punasipuli
400 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
nokare voita
vuohenjuustoa
timjamia
ripaus suolaa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja suikaloi sipuli. Paloittele lohifilee.

Jaa kasvikset ja lohifileet kerroksittain kahdeksalle leivinpaperipalalle. Lisää päälle nokare voita, ripaus suolaa, siivu vuohenjuustoa ja timjamioksa. Sulje paketti. Paketoinnissa tyyli on vapaa, mutta varaa riittävästi leivinpaperia ja lankaa.

Kypsennä paketteja noin 40 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Anna pakettien levätä hetki ja aukaise ne varovasti pöydässä. Sisältä tulee kuumaa höyryä.









keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Feta-sitruunadippi ja leipävinkki

Sweet Paul hurmaa ihanilla ohjeillaan. Tästä feta-sitruunadipistä oli tullut päivitetty versio ennen kuin ehdin kokeilemaan edes alkuperäistä. Voisin sipaista tätä levitettä myös grillatulle lihalle, kanalle tai kalalle. Helppoa ja heti valmista!






FETA-SITRUUNADIPPI

220 g  fetajuustoa
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
6 rkl oliiviöljyä + hieman lisää tarjoiluun
tuoretta timjamia

Yhdistä feta, sitruunan kuori ja mehu, valkosipulinkynsi ja oliiviöljy tehosekoittimessa ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi levite kulhoon ja lorauta pintaan hieman oliiviöljyä. Ripottele päälle tuoretta timjamia. Nauti esimerkiksi rapeakuorisen leivän kanssa.








Leipähyllyllä luulisi olevan tarjolla vain kotimaista leipää, paljon onkin. Mutta ulkomainen leipä on löytänyt tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Tilastojen mukaan tuontileivän osuus ruokaleivän kulutuksesta on jo yli 23 prosenttia. Tuontileipää tarjoavat yleisesti mm. hotellit, ravintolat, työmaaruokalat ja suurkeittiöt. Kauppojen paistopisteeltä löytyvät uunituoreet lämpimäiset ovat kasvattaneet suosiotaan viime aikoina. Kuka voi vastustaa rapeakuorista, ehkä vielä hieman lämmintäkin leipää? Mutta totuus on se, että suurin osa niiden taikinoista ja puolivalmiista pakasteista tulee ulkomailta. Alkuperä selviää tuoteselosteesta, leipäpussista tai myyjältä. Täällä tänään paistettu tarkoittaa usein samaa kuin ulkomailta tuotu.







Niksi-Pirkka! Olen löytänyt suosikkini kotimaisen leivän joukosta. Se on herkullista samana päivänä kun se on leivottu. Mutta jo seuraavana päivänä kaipaa tuoretta leipää. Siksi pakastan leivän tuoreena. Kun tekee mieli lämmintä leipää, otan leivän pakastimesta ja laita 10-15 minuutiksi 175-asteiseen uuniin. Lopputuloksena uunituore leipä, rapealla kuorella ja se on jopa parempaa nyt mitä se oli silloin kun ostin sen tuoreena kaupasta.

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Nopea lasagne - Suomen parasta kotiruokaa?







Ruokatieto ja Ruoka.fi haastoivat bloggaajat tekemään Suomen parasta kotiruokaa. Haasteen ideana on löytää Suomen paras kotiruoka, joka on tehty suomalaisista raaka-aineista. Reseptissä tuli käyttää vähintään kolmea Hyvää Suomesta -merkittyä tuotetta.






Mitä suomalainen ruoka minulle merkitsee? Se on osa meidän arkea vaikka sitä ei jatkuvasti ajattelisikaan. Lapsuudesta asti unelmani on ollut asua maaseudulla. Tänne olen nyt päässyt ja täällä elän unelmaani marjametsien ja järvikalojen välittömässä läheisyydessä. Pieni kotikanala ja lampaat tuovat iloa ja ääntä tähän maalaiselämään.

Omasta mielestä olen ollut lapsuudesta asti suht kaikkiruokainen. Johtuen siitä, että ruoka on ollut monipuolista, tavallista kotiruokaa. Äidin ja mummujen tekemää ruokaa on nautittu hyvällä ruokahalulla.

Parhaat muistot mummujen kanssa vietetyistä hetkistä liittyvät suurimmaksi osaksi ruokaan ja leipomiseen. Hyvien muistojen lisäksi se on ollut opettavaista ja ihanaa laatuaikaa hyvässä seurassa. Samaa laatuaikaa yritän parhaani mukaan viettää omien lasteni kanssa.

Tähän aikaan vuodesta keskitytään vielä pakastimen tyhjentämiseen, mutta ajatuksissa on jo sieni- ja marjakausi, tuoretta järvikalaa unohtamatta (katiska on jo rantavedessä). On ilo nauttia suomalaista ruokaa sesonkien mukaan. Sesonkiruoka on herkkua, mitä kannattaa odottaa.












Ruokakaupassa asioidessa teen valintoja kotimaisuuteen perustuen. Valinnanvaraa on paljon, kaikille maun mukaan. Välillä on kumminkin vaikea löytää lukuisten samankaltaisten tuotteiden joukosta se suomalainen vaihtoehto. Sillä pakkausmerkinnät saattavat olla joskus harhaanjohtavia. Paketissa voi olla suomenlippu, silti se ei takaa tuotteen kotimaisuutta. Tuote voi olla valmistettu kotimaassa, mutta raaka-aineen kotimaisuutta ei ole taattu.

Joutsenlippu-merkinnällä varustetut tuotteet ovat taatusti kotimaisia. Se on merkki, jota suosin kauppareissulla. Ostan paljon kauppojen omien merkkien tuotteita. Ne myydään valmistajan merkin sijasta kaupan omalla nimikkeellä. Tuotteet voivat olla laadullisesti samaa luokkaa kuin merkkituotteet, mutta hinta on usein huomattavasti halvempi. Erityisesti maitotuotteista löytyy runsaasti näitä kauppojen omalla merkillä myytäviä kotimaisia tuotteita.








Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Kaikki liha, kala, kanamuna ja maito ovat kaikissa tuotteissa 100 % suomalaista. Kun lopputuotteeseen käytetyt eri raaka-aineet lasketaan yhteen, on kotimaisuusasteen oltava vähintään 75 %.

Suomalaisen Työn Liiton julkaisemat laskelmat osoittavat, että jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluja, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa.








Perinteinen lasagne ei ole kotiruokaa sieltä nopeimmasta päästä. Mutta jos uunin sijaan lasagnen valmistaa pinnoitetussa kattilassa tai padassa liedellä saa nopeasti maukasta ruokaa. Ja koska lasagne on yksi meidän suosikki kotiruoka, päätin valmistaa sen vaihtelun vuoksi pikaisesti liedellä.



NOPEA LASAGNE
4:lle

250 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
vettä
8 lasagnelevyä
(½ lihaliemikuutio)
mustapippuria mylllystä
suolaa
ripaus sokeria
tuoretta basilikaa
n. 150 g mozzarellaa
1 prk crème fraîchea 

Valmista lasagne pinnoitetussa kattilassa tai padassa liedellä.

Paista jauheliha kevyesti rypsiöljyssä. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää tomaattimurska ja tölkin verran vettä (tarvittaessa enemmänkin). Mausta suolalla, sokerilla, mustapippurilla ja tuoreella basilikalla. Halkaise lasagnelevyt mikäli ne ei mahdu kokonaisena kattilaan. Lado pastalevyt kerroksittain kastikkeen joukkoon. Kuumenna lasagne ja anna porista hiljalleen kannen alla kunnes lasagnelevyt on pehmenneet. Se kestää noin 15 minuuttia.

Levitä mozzarellaviipaleet lasagnen pinnalle ja jatka kypsentämistä vielä hetki. Lasagne on valmis kun juusto on sulanut. Lisää viimeiseksi crème fraîche.

Patalasagne on herkullista seuraavanakin päivänä. Lämmitettäessä uudelleen joukkoon voi tarvittaessa lisätä hieman nestettä. Se jos mikä mehevöittää uudelleen lämmitettyä pastaruokaa entisestään. Crème fraîchen voi korvata reilulla lorauksella ruokakermaa.






Käy antamassa äänesi! Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan yksi 100 euron ravintolalahjakortti voittajan valitsemaan Makujen Suomi -ravintolaan. Lisäksi äänestäjien kesken arvotaan 3 kpl Sami Tallbergin Villiä ja valoittavaa - suomalaisen nykykeittiön helmiä -kirjaa. Äänestysaikaa on 24.4.2014 saakka.

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa






Postimies toi jokin aika sitten kovasti odotetun uutuuskirjan: Liemessä -blogin Jenni Häyrisen esikoiskirjan Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa.

Kirja on loistanut kilpaa auringon kanssa viime aikoina. Se on saanut runsaasti kehuja, eikä suotta. Jennin Liemessä -blogia seuranneena oli selvää, että kirjan sisältö näyttää herkullisen hyvältä. Ja sitä se todellakin on. Kirjasta löytyy hampurilaisia, pizzaa, hot dogeja, meksikolaista, lähi-idän makuja ja jälkiruokia. Snägäriklassikoita unohtamatta joukosta löytyy myös lihapiirakka. Lihapiirakka on kotikeittiön snägäriruokaa parhaimmillaan. Kirjan ohjeet on yksinkertaisia ja loppuun asti viimeisteltyjä.

Ensimmäisenä testiin pääsi lohihampurilainen. Surautin yhden keltuaisen majoneesin turha suuressa astiassa eikä sauvasekoitin päässyt kunnolla sekoittamaan emulsiota. Kävi niin, että majoneesi juoksettui. Onneksi lohipihveistä jäi toinenkin keltuainen, jonka nakkasin juoksettuneen "majoneesin" sekaan ja sain kuin sainkin sen pelastettua. Viikonloppuna sää oli niin ihastuttava, että hampurilaiset koottiin ja nautittiin ulkosalla. Lohiburgerit katosi parempiin suihin alta aikayksikön.











LOHIHAMPURILAINEN
neljälle

1 mallasleipä
voita paistamiseen

lohipihvit:
500 g nahatonta ja ruodotonta lohifileetä
1 dl kermaa
2 kananmunan valkuaista
tuoretta tilliä (korvasin ruohosipulilla)
pippuria
suolaa

tarjoiluun:
hölkytyskurkkuja
sitruunamajoneesia

Käytä jääkaappikylmiä raaka-aineita. Leikkaa lohi pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset ja survo sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Taputtele taikinasta kostutetuin käsin pihvejä suoraan pannulle. Paista pannulla voissa miedolla keskilämmöllä noin 5 minuuttia välissä kääntäen, kunnes pihvit ovat kypsiä. Viinilasia apuna käyttäen tee mallasleipäviipaleista pyöreitä paloja. Paista viipaleet pannulla voissa ja kokoa hampurilainen täytteistä.