perjantai 16. toukokuuta 2014

Pöytä koreaksi - Bo ssäm

Kestää aina aikansa ennen kuin hitit ehtii tähän blogiin. Bo ssäm on korealainen ruoka, joka sopii mainiosti illanistujaisiin. Perusidea on, että salaatinlehdelle kääräistään pitkään haudutettua possua, riisiä ja kasviksia. Korealainen ruoka on tyypillisesti mausteista, jopa tulista. Mutta Bo ssäm on siitä mainio, että sen voi muokata omaan makumaailmaan sopivaksi. Raaka-aineet tähän rentoon sormiruokaan löytyy ihan tavallisesta ruokakaupasta. Vaihtelun vuoksi possun voi korvata vaikka savulohella.






BO SSÄM
noin 1½ kg porsaan niskaa/kassleria
½ dl sokeria
3 rkl karkeaa suolaa
Lisäksi:
2 tl karkeaa suolaa
3 rkl ruokosokeria tai palmusokeria

Tarjoiluun:
2-4 keräsalaattia
keitettyä riisiä (esim. basmati)
isoäidin kurkkuja
kevätsipulisalaattia
2-3 punaista chiliä viipaleina
korianteria

Sekoita sokeri ja suola keskenään ja hiero seos lihan pintaan. Laita liha reunalliseen uunivuokaan, kääräise kelmu päälle ja siirrä jääkaappiin yön yli. (Jos aikaa ei ole, tee pikamarinadi. Käytä karkean suolan tilalla hienoa suolaa ja anna lihan maustua huoneenlämmössä reipas tunti.)

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kaada lihasta irronnut neste pois uunivuoasta. Kypsennä lihaa 150-asteisessa uunissa noin neljä tuntia. Valele lihaa muutaman kerran kypsentämisen aikana siitä irtoavalla paistoliemellä. Liha on sopivan kypsää, kun sen saa revittyä helposti haarukalla palasiksi.

Ota liha pois uunista. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Sekoita suola ja ruokosokeri keskenään ja hiero possun pinnalle. Laita possu takaisin uuniin ja anna paistua noin 20 minuuttia, kunnes sen pinta on rapsakka.

Lihan kypsyessä valmistele lisukkeet. Valmista isoäidin kurkut ja kevätsipulisalaatti erillisen ohjeen mukaan. Keitä riisi kypsäksi. Irroita keräsalaatin lehdet, huuhtele ja laita tarjolle. Leikkaa chilit ohuiksi viipaleiksi.

Aloita salaatinlehden täyttäminen riisistä. Varaa lihan tarjoiluun haarukat, joiden avulla lihaa voi kukin repiä salaatinlehden täytteeksi. Viimeistele kevätsipulisalaatilla, isoäidin kurkuilla, chilillä ja tuoreella korianterilla.


KEVÄTSIPULIKASTIKE
2 nippua kevätsipulia
3/4 dl rypsiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
suolaa
loraus soijakastiketta

Hienonna kevätsipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


ISOÄIDIN KURKUT
1 kurkku
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi (esim. juustohöylällä). Laita viipaleet sokerin, suolan ja etikan kanssa kannelliseen kulhoon. Sulje kansi ja ravista kunnolla. Anna kurkkujen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.







maanantai 12. toukokuuta 2014

Innostu tomaatista

On taas se aika vuodesta kun ostoskoriin tulee kerättyä runsaasti kotimaisia kasviksia. Tomaatteja päätyy koriin ympäri vuoden, mutta tähän aikaan vuodesta niiden maku paranee entisestään. Nyt vietetään tomaattiviikkoa. Mikä on sinun tomaattinen herkkusi?

Tomaatti sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Tämä punainen herkku on yksi parhaita lykopeeni-antioksidantin lähteitä. Se auttaa elimistöä suojautumaan sydän- ja verisuoniongelmia vastaan. Ja mikä parasta, tomaatti auttaa ihoa pysymään nuorekkaana.

Tomaatti on parhaimmillaan kypsän punaisena ja hiukan pehmenneenä. Hieman raa'at tomaatit kannattaakin siirtää huoneenlämpöön muutamaksi päiväksi, jolloin niiden väri syvenee ja maku muuttuu makeammaksi.
Jääkaappisäilytyksessä tomaatin rakenne vetistyy ja maku heikkenee. Tomaatit tuliskin säilyttää yli 13 asteisessa paikassa. Tomaateista ja muista kotimaisista viljellyistä puutarhatuotteista voi käydä lukemassa lisää täältä.






CAPRESE-SALAATTI
4:lle
4 tomaattia
2 palloa mozzarellaa
karkeasti silputtua basilikaa
1 rkl balsamicokastiketta
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Halkaise mozzarella ja leikkaa sekin lohkoiksi. Yhdistä ainekset ja lisää joukkoon basilika, balsamicokastike, suola ja mustapippuri. Tarjoile heti.







RATATOUILLE

4-6 tomaattia
1 pieni munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 paprikaa
2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
öljyä
tuoretta basilikaa tai timjamia
suolaa
mustapippuria
tilkka vettä

Leikkaa munakoiso viipaleiksi. Ripota leikkuupintaan ohuelti suolaa ja anna suolan vaikuttaa noin puoli tuntia. Kuivaa munakoisoviipaleet talouspaperilla ja paloittele viipaleet.

Tomaatit voi halutessaan kaltata. Lohko tomaatit ja kesäkurpitsa. Viipaloi valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa sipulit lohkoiksi. Huuhtele ja halkaise paprikat, poista siemenet ja paloittele.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Kuullota öljyssä sipulit ja paprikat. Siirrä ne hautumaan pataan tai kattilaan. Kuullota öljyssä vielä kesäkurpitsa- ja munakoisolohkot ja lisää nekin pataan. Lisää pataan myös tomaattilohkot ja valkosipulinkynnet.

Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Mausta basilikalla (tai timjamilla), suolalla ja mustapippurilla.






Sekä caprese-salaatti että ratatouille sopivat mainiosti myös grilliruokien lisäkkeeksi. Ratatouillen voi myös soseuttaa kypsennyksen jälkeen ja nauttia lämpimänä keittona.






Pääsin Blogiringin kautta mukaan Kauppapuutarhaliiton kampanjaan. Kampanja on ollut käynnissä jo tovin ja se jatkuu edelleen pitkälle kesään. Raaka-aineet vaihtuvat viikottain. Nyt oli vuorossa tomaatti.

Sirkkalehtimerkki takaa, että tuote on sataprosenttisesti kotimainen. Vain tähän merkkiin voit luottaa, jos haluat ostaa Suomessa viljeltyjä puutarhatuotteita. Ostamalla kotimaisia vihanneksia tuet kotimaista työllisyyttä ja hyvinvointia. 


Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto ry


tiistai 6. toukokuuta 2014

Mansikka-raparperikiisseli

Lunta sataa ja raparperit kasvaa. Omasta raparperista ei ole vielä tietoakaan, mutta kaupan hedelmäosastolta löytyi maanantaina kotimaista raparperia. Siinä siitä ihasteltiin kassaneidin kanssa. Jotenkin niin ihanaa tämä kevät!






MANSIKKA-RAPARPERIKIISSELI

1 litra vettä
5 dl raparperipaloja
5 dl mansikoita (pakaste)
¾ dl sokeria
½ vaniljatanko

Suurus:
½ vettä
4 rkl perunajauhoja

Lisäksi:
vispikermaa
½ vaniljatanko
sokeria

Kuori ja paloittele raparperit. Mittaa vesi, raparperinpalat, mansikat ja sokeri kattilaan. Lisää joukkoon halkaistu, puolikas vaniljatanko (säästä toinen puoli kermavaahtoon). Keitä kunnes raparperit ja mansikat muuttuvat pehmeiksi.

Sekoita perunajauhot ½ dl:aan vettä. Nosta kattila liedeltä ja lisää suurus samalla koko ajan sekoittaen.

Kiehauta kiisseli. Poista vaniljatanko. Pinnalle voi ripotella sokeria.

Tarjoa lisänä aidolla vaniljalla maustettua kermavaahtoa.