keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Mansikkajuustokakku

Perinteeksi muodostunut naistenviikon mansikkakakku valmistui tällä kertaa ilman uunia. Tämän juustokakun voi tehdä annosmaljoihin tai yhteen isompaan kulhoon. Pohjana on rikottuja domino-keksejä, täytteenä kermainen tuorejuustovaahto ja koristeena tuoreita mansikoita tai muita marjoja.










 

MANSIKKAINEN JUUSTOKAKKU 4:lle

6 domino-keksiä
1 dl vispikermaa
1 dl maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria
tuoreita mansikoita

Murenna dominot annosmaljan pohjalle (saa jäädä reiluiksi paloiksi). Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto kermavaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mausta kermavaahto tomusokerilla.  Annostele kermavaahto kulhoihin ja ripottele päälle tuoreita mansikoita.

Tämän jälkiruoan voi valmistaa hieman etukäteen ja siirtää jääkaappiin odottamaan vuoroaan.

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Vieno ja Jorma






Meillä on ihmetelty vuohien metkuja viime päivät. Ystävä kysyi haluaisinko ottaa vuohipariskunnan hoitoon viikoksi. Vastausta ei tarvinnut kauaa miettiä. Mies joka ei suuresti välitä vuohihaaveistani oli sopivasti työreissulla toisessa maassa eikä näin ollut vaikuttamassa päätökseen. Noh, taisin sentään ilmoittaa mitä kotona odottaa kun hän palaa työreissulta.















Viljapellot ja perunamaa on jätetty rauhaan, mutta muutama anopin kukka on tainnut kadota. Vuohen sanotaan olevan köyhän miehen lehmä, sillä se pystyy käyttämään ravinnokseen puiden ja pensaiden lehtiä yms. pihan kasvillisuutta paremmin kuin muut kotieläimet.

Sen lisäksi, että Vieno ja Jorma ovat pitäneet pihamaan siistinä, niiltä on saatu myös maitoa. Aamulypsy on tuonut ihan uutta intoa aamuheräämiseen. Vuohenmaito on maailmalla paljon suositumpaa mitä se on Suomessa. Vuohenmaito sopii useimmille laktoosi-intolerantikoille ja monille maitoallergisille. Perheestä löytyy yksi laktoosi-intolerantikko ja vuohenmaidon sopivuutta on testattu onnistuneesti. Jokunen vuohenmaito-ohje saattaa eksyä myös blogiin lähipäivinä.










torstai 17. heinäkuuta 2014

Basilikalevite

Tuorejuustosta, basilikasta ja valkosipulista syntyy helposti maukas levite leivälle. Pienilehtinen basilika on voimakkaan makuinen ja se säilyy hyvänä pitkään.








 

BASILIKALEVITE

1 prk maustamatonta tuorejuustoa
½-1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
tuoretta basilikaa
(suolaa)

Mausta tuorejuusto valkosipulilla, basilikalla ja ripauksella suolaa. Basilikalevite sopii tuoreen leivän kanssa tarjottavaksi.

lauantai 12. heinäkuuta 2014

Vadelma-raparperijäätelö

Huh hellettä. Jäätelökone on ahkerassa käytössä näillä ilmoilla. Eikä auta, vaikka jäätelöä yrittäisi valmistaa varastoon, kaikki menee mitä tulee. Samalla viha-rakkaussuhde KitchenAidiin on muuttunut rakkaudeksi tämän lisälaitteen myötä.








VADELMA-RAPARPERIJÄÄTELÖ

130 g vadelmia (pakaste)
2-3 vartta raparperia
100 g hillosokeria
3 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
½ vaniljatanko

Kuori ja pilko raparperit kattilaan. Lisää joukkoon jäiset vadelmat ja halkaistu puolikas vaniljatanko. Hauduta seosta kannen alla kunnes raparperi pehmenee. Sekoita joukkoon hillosokeri ja keittele hiljalleen noin 10 minuuttia. Jäähdytä hillo. Poimi vaniljatanko pois.

Yhdistä vatkaamaton kerma, maito ja hillo keskenään. Kaada seos jäätelökoneeseen ja anna jäätelökoneen käydä, kunnes jäätelö on saavuttanut oikeanlaisen koostumuksen. Kaada jäätelö pakastimen kestävään astiaan ja siirrä pakastimeen. Itse tehty jäätelö säilyy pakastimessa hyvänä noin viikon.

tiistai 8. heinäkuuta 2014

Helposti hyvää - itse tehtyä ruisleipää ja muikkujuttuja

Kun kaupan hyllystä löytyvään ruisleipäainekseen lisää vettä ja hiivaa, saa erittäin maukasta ruisleipää. Helposti ja melko nopeasti, jos miettii kuinka kauan ruishapanjuuren valmistus kestää. Pizzakivellä paistettuna leivistä tuli pinnaltaan rapeita ja sisältä meheviä.

Kun näihin ruiskiekkoihin lisää muurinpohjapannulla paistettuja muikkuja, hieman vihreää ja valkosipulilla maustettua smetanaa, maku saa muikut ihan jokaisen huulille.
















MUIKKULEIVÄT

pieniä ja pyöreitä ruisleipiä
muikkuja
ruisjauhoja
suolaa
voita
3-5 valkosipulinkynttä
1 prk smetanaa
salaattia
tilliä

Paahda valkosipulinkynsiä kuorineen pannulla. Paahtaminen pehmentää valkosipulin makua. Kuori paahdetut valkosipulinkynnet. Se onnistuu helpoiten kun kannan vetää veitsellä auki ja toisesta päästä puristaa sisuksen ulos. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää smetanan joukkoon. Siirrä jääkaappiin maustumaan.

Pyörittele peratut muikut suolalla maustetuissa ruisjauhoissa. Paista muikut voin kera muurinpohjapannulla. Paahda halkaistut ruisleivät samalla pannulla.

Kokoa leivät ja maista!

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Vadelma-mansikkaleivokset

Se on kesä nyt! Ja tuoreet marjat maistuvat uskomattoman herkullisilta. Metsämarjoja saa vielä hetken odotella, mutta lupaavalta näyttää. Mustikka alkaa saamaan väriä ja vadelmapuskat näyttävät reheviltä. Niitä odotellessa meillä herkutellaan torilta ostetuilla marjoilla ja tyhjennetään pakastimen marjasatoa.

Kesän kunniaksi suut makeaksi näillä helpoilla ja nopeilla vadelma-mansikkaleivoksilla. Idea näihin kesäisiin leivoksiin löytyi vanhemmasta Allt om Mat- lehdestä.










VADELMA-MANSIKKALEIVOKSET noin 8:lle

1 pkt pikkuleipiä (esim. kauralastuja tai amerikanserkkuja)
1 dl vispikermaa
1 dl maustamatonta tuorejuustoa
sokeria
tuoreita vadelmia ja mansikoita

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto. Mausta kermavaahto ripauksella sokeria.

Levitä jokaisen pikkuleivän päälle kerros kermavaahtoa ja ripottele päälle tuoreita marjoja.