tiistai 30. syyskuuta 2014

Kaalikääryleet

Perinteiset kaalikääryleet ovat yksi kotiruokien ehdoton klassikko. Parhaat kaalikääryleet valmistuvat syksyisin sadonkorjuuaikaan. Kääryleitä kannattaa tehdä iso annos, koska ne vain paranevat uudelleen lämmitettäessä.
 
Olen valmistanut kaalikääryleitä monella ohjeella, mutta Mysi Lahtisen syntisen hyvät kaalikääryleet on sitä mitä lupaa. Kumartaminen ja paistaminen vie aikaa hellan ääressä, mutta lopputulos palkitsee. Tavallisen jauhelihan sekaan voi lisätä hieman lampaan jauhelihaa. Se tekee mausta entistäkin herkullisemman.

 


 
ISOÄIDIN KAALIKÄÄRYLEET

Iso kaalinpää
800 g jauhelihaa
2 dl kypsää riisiä
4 dl kermaa
siirappia
½ litraa kaalin keitinveteen tehtyä lihalientä
valkopippuria
suolaa 
2 kananmunaa
voita

Tee kaalinpään kantaan veitsellä ristiviilto. Keitä kaalia suolattomassa vedessä sen aikaa, että lehdet vähän laiskistuvat.
 
Nosta kaali vedestä valumaan siivilään. Älä heitä keitinvettä pois. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kaalinkeitinveteen valmistetussa lihaliemessä kypsäksi. Vajaasta desilitrasta raakaa riisiä tulee noin kaksi desiä kypsää riisiä.
 
Irroittele kaalista lehdet. Leikkaa paksuimmat lehtiruodit ohuemmiksi veitsellä. Silppua sisimmät pikkulehdet jauhelihan, munien ja riisin joukkoon ja mausta täyte valkopippurilla, suolalla, tilkalla siirappia ja kermaa. Sekoita täyteainekset hyvin keskenään.
 
Kuumenna korkealaitainen tyhjä pelti uunissa sillä aikaa kun kiehautat noin puoli litraa kaalinkeitinveteen tehtyä voimakasta lihalientä.
 
Ota pelti uunista ja sulata siinä reilusti voita. Asettele kaalinlehdet työpöydälle ja jaa täyte lehdille. Rullaa kääryleet. Taita paksu kantaosa täytteen päälle. Käännä sitten reunat sen päälle päällekkäin ja kieritä kaalinlehti rullalle. Pane kääryle pellille lehden reunapuoli alaspäin.
 
Pistä pelti 225-asteiseksi lämmitettyyn uuniin ja paista kääryleitä niin kauan, että ne ovat melkein kärähtämäisillään. 
 
Vedä pelti ulos ja valele kaalikääryleitä langanohuella siirappinorolla ja vähän paksummalla kermalurituksella. Käännä kääryleet sitten nurinniskoin ja pane pelti uuniin.
 
Paista kääryleitä kymmenisen minuuttia ja ota taas pois uunista. Valele kääryleitä niukasti siirapilla ja reippaasti kermalla. Käännä ylösalaisin ja työnnä pelti takaisin uuniin. Alenna samalla uunin lämpö 175 asteeseen.
 
Jatka paistamista. Valele kääryleitä välillä kermalla, kaalin keitinveteen tehdyllä lihaliemellä ja pikku norolla siirappia. Siirapin lisäämistä pitää varoa, jottei tulisi vahingossa lorauttaneeksi liikaa. Liian makeat kääryleet ovat kamalia.
 
Parin tunnin kumartelun ja paistamisen jälkeen käännetään lämpö uunista kokonaan pois. Kääryleet saavat jäädä uuniin hautumaan ja jäähtymään omia aikojaan.
 
Kääryleet on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Tosin ei kai kukaan voi pitää näppejään erossa tässä vaiheessa :)
 
Nosta kääryleet kylmään. Pane myös loppu lihaliemi kylmään. Valele kääryleitä lihaliemellä ja kermalla hyvissä ajoin ennen ruokailua ja pistä kääryleet taas uuniin. Kuumenna kääryleet miedossa uuninlämmössä.
 
Tarjoa kaalikääryleet keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Vaasan Jaakon puolukkajuoma

Jaakkoon, Jaakoon, Jaakon? Rakkaalle lapselle on kertynyt nimiä urakalla. Työpaikan kahvipöytäkeskustelusta innostuneena päätin lähteä puolukkametsään ja valmistaa paljon kehuttua Vaasan Jaakon puolukkajuomaa. Olihan se niin hyvää, että metsään mennään vielä useammankin kerran. Maltilliset pakkasyöt eivät ole este mehun valmistamiselle. Juoma on saanut paljon kehuja myös lasten suusta!

Puolukkamehun ohje löytyy viinihappopussin kyljestä ja viinihappo löytyy tavallisesta ruokakaupasta. Ohjeessa neuvotaan käyttämään ½ kiloa sokeria mehulitralle. Itse tykkään tässä kohtaa hyvin happamasta versiosta ja sokeria lisään kovin maltillisesti. Mainio juoma! 















PUOLUKKAJUOMA

4 litraa puolukoita
2 litraa vettä
25 g viinihappoa
½ kg sokeria mehulitralle (vähempikin riittää!)

Puhdista ja survo puolukat. Liuota viinihappo puoleen litraan vettä, lisää seos ja loput vedestä puolukoiden joukkoon. Sekoita hyvin. Jätä mehustumaan 2 vuorokaudeksi. Siivilöi puolukkasurvoksesta mehu sideharson läpi. Lisää sokeri ja pullota mehu.

Säilytä mehu viileässä. Mehu on heti valmista juotavaksi. Laimenna mehu omaan makuun sopivaksi.





tiistai 23. syyskuuta 2014

Katkarapuleipä

 



Tänä vuonna meillä ei vietetty rapujuhlia. Juhlia on huono viettää kun tärkein puuttuu, ne ravut! Ilmeisesti meidän merrat on aikansa palvelleet. Mertaan ei tullut rapuja, mutta jotain sieltä järvenpohjasta saatiin nostettua, laiva. Sen verran on ajanpatinaa havaittavissa tuossa laivan pinnassa, että jonkin aikaa tämä on seilannut järvenpohjassa.






Rapujuhlien sijaan meillä nautittiin klassikoita, katkarapuleipiä. Tärkeimmät seikat onnistuneessa katkarapuleivässä on runsas kasa katkarapuja ja herkullinen majoneesi. Katkarapuja saisi olla niin paljon, ettei kaikki edes pysy leivän päällä.
 
 





KATKARAPULEIVÄT 
4:lle

4 siivua vaaleaa paahtoleipää
salaattia
kurkkua
2-3 keitettyä kananmunaa
noin 1½ dl piparjuurimajoneesia
noin 350 g katkarapuja
½ sitruuna
tilliä

Piparjuurimajoneesi:
1½ dl majoneesia
2 rkl smetanaa
1 tl raastettua piparjuurta

Valmista ensin majoneesi. Sekoita smetana majoneesin joukkoon. Raasta sekaan 1 tl piparjuurta ja sekoita.

Valuta katkaravut huolellisesti. Huuhtele salaatinlehdet ja siivuta kurkku ohuiksi viipaleiksi.

Kasaa leivät, koristele tillillä ja sitruunalla.

perjantai 19. syyskuuta 2014

Maailman helpoin omenapiirakka

Vanhempieni hellässä huomassa kasvavat omenapuut ovat olleet tänäkin vuonna erittäin tuottoisia. Syksy taitaa mennä ihan herkutteluksi.

Tämän helpompaa omenapiirakan valmistus ei enää voi olla. Sekoita pohjan raaka-aineet keskenään, lohko omenat ja paista. Tästä ohjeesta lapsikin innostuu! Tällä kertaa kauhaa heilutti ja omenoita lohkoi meidän perheen 4-vuotias apukokki. Ohje on peräisin rakkaasta köksän kirjasta.

 


 

OMENAPIIRAKKA

2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
2 dl piimää
75 g voita sulatettuna
1 kananmuna

pinnalle:
4-5 omenaa
noin 1 tl kanelia
1 rkl sokeria


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka.

Poista omenista siemenkota ja viipaloi omenat.

Sulata voi. Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne puuhaarukalla. Lisää kulhoon piimä, voisula ja muna. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja lado pinnalle omenaviipaleet.

Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria.

Paista piirakka uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.












perjantai 5. syyskuuta 2014

Cafe Pispala - viikonloppubrunssi

Pitkään odotettu brunssi on nyt vihdoin koettu ja hyväksi todettu. Kauniiseen työläiskaupunginosaan, Pispalaan kesällä avautunut kahvila sijaitsee kapealla kadulla asuintalon pohjakerroksessa. Sisustus on hyvin pelkistetty, mutta miellyttävä ja kaunis. 


















Cafe Pispala tarjoaa aamiaista rennosti amerikkalaiseen tyyliin viikonloppuisin klo 10-15. Brunssilista on näkyvällä paikalla kassan läheisyydessä. Valitsin brunssilistalta All american, joka sisälsi pekonin, munakokkelin ja paistettujen perunoiden lisäksi skonssin ja hillon. Annokseen kuului kahvi ja lisänä otin vielä tuorepuristetun appelsiinimehun. Olo oli brunssin jälkeen hyvin täyteläinen. Aamukymmeneltä syöty brunssi riitti pitkälle iltapäivään. Mutta sehän se brunssin perimmäinen tarkoitus kai onkin :)







Kokemus oli miellyttävä ja sijainti ihastuttava. Ravintolan edessä taitaa olla muutama autopaikka, mutta suosittelen jättämään auton kauemmaksi ja saapumaan paikan päälle kävellen. Cafe Pispala tarjoaa maailman makuja lounaan ja illallisen merkeissä keskiviikosta sunnuntaihin. Lista vaihtuu viikottain ja voimassa olevan listan näkee Cafe Pispalan fb-sivuilta.





 

torstai 4. syyskuuta 2014

Gluteenitonta omenapiirakkaa keliakiaviikon kunniaksi

Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään tänä vuonna 1.-7. syyskuuta. Keliakiaviikolla puhutaan ruokavalion tarkkuudesta - keliaakikolle ripauskin gluteenia on liikaa.

Haluan kantaa korteni kekoon jakamalla tämän gluteenittoman omenapiirakan ohjeen. Piirakka on samalla myös laktoositon.






GLUTEENITON JA LAKTOOSITON OMENAPIIRAKKA

150 g laktoositonta voita
250 g sitruunanmakuista maitorahkaa (laktoositon)
2 kananmunaa
6½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoa
1 dl hasselpähkinärouhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

täyte:
4-6 kpl omenoita
1 rkl sokeria
1 rkl kanelia
250 g sitruunanmakuista maitorahkaa (laktoositon)
2 dl laktoositonta kuohukermaa
1 kananmuna


Sekoita gluteenittomat jauhot, hasselpähkinärouhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa pehmeä voi, maitorahka ja kananmunat keskenään ja lisää joukkoon jauhoseos.

Painele taikina reilunkokoiseen voideltuun piirakkavuokaan, myös reunoille. Lisää vuokaan lohkottuja omenoita limittäin. Ripottele päälle hieman sokeria ja kanelia. Sekoita maitorahka, kuohukerma ja kananmuna ja kaada seos tasaisesti omenoiden päälle.

Paista 180 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.








maanantai 1. syyskuuta 2014

Sadonkorjuurullat & Kippari-dippi ja ARVONTA

Sadonkorjuuaika on täällä. Kesän taittuessa syksyyn kotimaiset kasvikset, juurekset ja sienet ovat parhaimmillaan. Kevätrullat saavat syksyn myötä uuden muodon kun sadonkorjuuherkkuja kääräistään rullalle ja dipataan rullia juustoiseen kippari-dippiin.
 
Valio Kippari® ja Blogirinki haastoivat bloggaajat kehittämään katuruoka-henkisen reseptin, Kipparin kaveri. Luvassa on ennakkoluulottomia reseptejä, joihin voit tutustua täällä. Valitse oma suosikkisi ja käy antamassa äänesi. Kilpailu päättyy 31.10.2014. Äänestäneiden kesken arvotaan korillinen ihania tuotteita mm. kippari-juustoja ja Jenni Häyrisen herkullinen Katukeittiö-kirja.

Valio Kippari-sulatejuustoviipaleiden myynti alkoi huhtikuussa 1970. Se oli ensimmäinen savustettu emmentalsulatejuustoviipale Suomen markkinoilla. Yksi Valio Kippari-sulatejuuston maun salaisuuksista on juuston aito savustus leppäsavuilla. Pitkän historian omaava tuote on saanut rinnalleen myös pippurilla reunustetun version, jonka pippurisuus maustaa mainiosti voileivät tai hampurilaiset.
 


 

 

SADONKORJUURULLAT JA KIPPARI-DIPPI

1        Filotaikinapaketti (12 arkkia)
          lehtikaalin lehtiä
4  kpl porkkanoita
6  kpl retiisiä
2  kpl valkosipulinkynttä
nippu persiljaa
voita voiteluun

Kippari-dippi:
150  g Valio Kippari viipaleita
2  dl ruokakermaa


Ota filotaikina huoneenlämpöön sulamaan muutamaksi tunniksi. Älä yritä avata pakettia jäisenä, jäiset taikina-arkit repeävät helposti.

Huuhtele lehtikaalin lehdet ja revi ne noin 10x10 cm:n kokoisiksi lehdiksi. Kuori ja suikaloi porkkanat. Viipaloi retiisit ja valkosipulinkynnet. Ainekset voi halutessaan pyöräyttää paistinpannulla, mutta se ei ole välttämätöntä.

Levitä filotaikina-arkki työpöydälle leivinpaperin päälle. Voitele arkki voisulalla. Nosta puolet arkista toisen puolen päälle ja voitele puolikas arkki kevyesti voisulalla. Lisää arkin keskelle lehtikaalin lehti, nippu suikaloituja porkkanoita, retiisiviipaleita ja valkosipulisiivu. Ripottele päälle hieman tuoretta persiljaa ja kääri tiukaksi rullaksi. Nosta rulla pellille leivinpaperin päälle ja toista tämä kunnes saat kaikki rullat käärittyä.

Sipaise pintaan voisulaa ja paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes rullat ovat rapeita ja kauniin värisiä.

Kuumenna kerma pinnoitetussa kattilassa tai vesihaudeastiassa. Lisää joukkoon pilkottu kippari-juusto. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes juusto on kokonaan sulanut. Siivilöi kastike tai surauta se tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada Kippari-dippi astiaan ja nauti yhdessä sadonkorjuurullien kanssa.
 





Yhteistyössä Valio