keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Porkkana-juustokakku

Porkkanakakku on yksi lempileivonnaisistani. Kun tähän herkkuun yhdistää iki-ihanan juustokakun on tuloksena aavistuksen juhlavampi versio perinteisestä porkkanakakusta, porkkana-juustokakku. Ananas tuo porkkanakakun pohjaan mehevyyttä ja juustokakku hurmaavan kerroksen täyteläisyyttä.







Pääsin Blogiringin kautta mukaan kehittelemään reseptin Del Monten uusista makuananaksista, siitä se ajatus sitten lähti.

Del Monte on tuonut hiljattain markkinoille makuananakset. Ananaspaloja löytyy nyt myös sitruunan, kookoksen ja vaniljanmakuisissa sokeriliemissä. Makuananaksia voi nauttia sellaisenaan välipalana tai jälkiruokana esim. maustamattoman jogurtin kanssa. Ananakset sopivat myös leivontaan.












PORKKANA-JUUSTOKAKKU

1½ dl rypsiöljyä
2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
3 dl porkkanaraastetta
1 prk Del Monte ananaspaloja sitruunanmakuisessa sokeriliemessä

Täyte:
400 g tuorejuustoa
200 g sitruunalla maustettua maitorahkaa
1 dl sokeria
3 kananmunaa

Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
100 g smetanaa
70g tomusokeria
pähkinä- tai mariannerouhetta


Laita uuni lämpiämään 175- asteiseksi.

Kuori ja raasta porkkanat. Valuta ananas ja soseuta palat sauvasekoittimella tasaiseksi. Makulientä voi säästää kuorrutteen maustamiseen. Yhdistä kuivat aineet keskenään.

Vatkaa öljy ja fariinisokeri yleiskoneen hitaalla toiminnolla sekaisin. Lisää kananmunat ja jatka vatkaamista (noin 4 minuuttia) kunnes kulhossa on maitokahvinvärinen vaahto. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää joukkoon porkkanaraaste, ananassose ja kääntele taikina tasaiseksi.

Vatkaa tuorejuusto, maitorahka ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen ja sekoita.

Pingota halkaisijaltaan 22–24 sentin irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat.

Kaada porkkanakakkutaikina vuoan pohjalle. Levitä massa niin, että reunat nousevat hieman korkeammalle. Lorauta päälle juustokakkutäyte. Levitä pinta tasaiseksi. Jätä reunoille muutama milli vapaata tilaa, jolloin pohja pääsee paremmin nousemaan.

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Kakun keskiosa jää juustokakun tapaan löysäksi, mutta se hyytyy jäähtyessä. Nosta kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi.

Nosta jäähtynyt kakku jääkaappiin. Kakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.

Valmista tuorejuustokreemi sekoittamalla tuorejuusto, smetana ja tomusokeri keskenään. Kreemin voi maustaa ananaksen sitruunanmakuisella makuliemellä.

Levitä kreemi kakun pintaan ja koristele kakku pähkinä- tai mariannerouheella.



Yhteistyössä Del Monte 

perjantai 24. lokakuuta 2014

Routapaisti hirvestä

Hirvikausi on meidän suunnalla niin hyvällä mallilla, että jahdit on tältä syksyltä ohitse. Seuraavaksi siirrytään hellan ääreen. 
 
Jää- eli routapaisti valmistetaan nimensä mukaisesti jäisestä paistista. Jäinen paisti laitetaan matalalämpöiseen uuniin useammaksi tunniksi. Valmis paisti upotetaan vielä mausteliemeen maustumaan. Tämä ei ole hätäisen ruokaa, mutta lopputulos on odottamisen arvoinen.

Routapaistia voi valmistaa hirven lisäksi naudasta, lampaasta, peurasta tai porosta. Ohje on noin kahden kilon paistille. Pienempi paisti kypsyy nopeammin. Paistomittari takaa halutun kypsyyden.

Ikeasta löytyy hyvä ja edullinen uunivuoka mm. tähän tarkoitukseen.






ROUTAPAISTI

noin 2 kg:n hirvipaisti suoraan pakastimesta

mausteliemi:
noin 2 litraa vettä
1 dl karkeaa suolaa
2 rkl sokeria
4 laakerinlehteä
8 katajanmarjaa
yhteensä 2 ruokalusikallista puna-, musta- ja valkopippuria
nippu tuoretta timjamia

Kiehauta makuliemen aineet keskenään ja nosta jäähtymään.

Aseta jäinen paisti uunivuokaan ritilän päälle 80-asteiseen uuniin noin kymmeneksi tunniksi. Kun paisti on ollut uunissa noin 8 tuntia, aseta paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Jatka paistamista vielä muutaman tunnin ajan tai kunnes sisälämpö näyttää 65-70 astetta.

Aseta lämmin paisti tukevaan muovipussiin tai paistopussiin ja kaada makuliemi päälle. Sulje pussi huolella ja nosta reunalliseen astiaan. Anna paistin maustua liemessä vähintään 5 tuntia jopa yön yli. Kääntele paistia muutaman kerran maustumisen aikana.

Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile kylmänä esimerkiksi leivän päällä.

torstai 9. lokakuuta 2014

Vuohenjuustorisottoa ja paistettua lehtikaalia

Näin lokakuussa kaalivalikoimassa riittää valinnanvaraa. Kerivien kaalien ja kukkakaalien lisäksi Suomessa viljellään kyssäkaalia, lehtikaalia ja ruusukaalia. Monesta kaalista on lisäksi erivärisiä lajikkeita. Kaalit on hinnaltaan edullisia ja niitä kannattaakin hyödyntää ruoanlaitossa nyt monipuolisesti. Kaaleilla on myös hyviä vaikutuksia terveyteen. 

Kotimainen kaalisesonki jatkuu vielä pitkälle syksyyn jopa talveen. Nyt vietetään kaaliviikkoa, joten nautitaan näistä kotimaisista herkuista nyt oikein urakalla!
 







VUOHENJUUSTORISOTTOA JA PAISTETTUA LEHTIKAALIA
4:lle

3 salottisipulia
2 kpl valkosipulinkynsiä
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
noin 8 dl kuumaa kanalientä
muutama oksa timjamia
50 g parmesaania
1 rkl sitruunan mehua
100 g pehmeää vuohenjuustoa + lisää tarjoiluun
100 g lehtikaalia
öljyä paistamiseen


Huuhtele ja kuivaa lehtikaalinlehdet. Poista vahva lehtiruoti ja revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Pyöritä revittyjä lehtikaalinlehtiä öljytilkassa ja paista ne rapeaksi kuumalla pannulla. Siirrä paistetut lehdet sivuun odottamaan.

Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulin kynnet. Kuumenna voi ja öljy kattilassa. Lisää sipulit ja risottoriisi. Kuullota hetki miedolla lämmöllä, kunnes riisi on läpikuultavaa.

Lisää valkoviini ja muutama timjami oksa (poimi timjamioksat pois risoton seasta kypsennyksen loppuvaiheessa). Kun valkoviini on imeytynyt riisin joukkoon, lisää kauhallinen kuumaa kanalientä. Sekoita hyvin, jotta riisin tärkkelys tulee ulos ja rakenteesta tulee kermainen. Anna liemen imeytyä riisiin ja lisää sitten uusi kauhallinen kanalientä. Sekoita hyvin ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes kaikki kanaliemi on lisätty ja se on imeytynyt riisiin.

Lisää joukkoon sitruunanmehu, parmesaaniraaste ja vuohenjuusto. Sekoita. Lisää lopuksi rapeat lehtikaalinlehdet ja viimeistele annos vuohenjuustolla. Tarjoa välittömästi.

lauantai 4. lokakuuta 2014

Korvapuustit

Sisältä pehmeä ja pinnaltaan sopivasti paistunut. Tänään on kansallinen korvapuustipäivä. Täydellinen päivä ottaa hetki omaa aikaa ja upottaa kädet taikinaan!








KORVAPUUSTIT

50 g hiivaa
2½ dl maitoa
2½ dl vettä
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
noin 1 kg (n.16 dl) vehnäjauhoja
125 g voita

täyte:
100 g voita
1½ dl fariinisokeria
2 rkl kanelia

raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, kardemumma, suola ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä tai sulatettu voi. Annan taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina kahdeksi 60 x 30cm:n kokoiseksi levyksi.

Levitä levyille pehmeä voi. Ripottele pinnalle fariinisokeri ja kaneli. Kääri taikinalevyt rulliksi pitkiltä sivuilta. Leikkaa rullat terävällä veitsellä vinottain kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin. Paina sormilla kapea kohta alas pöytään saakka. Kohota pullia liinan alla vähintään 40 minuuttia, jopa tunti.

Voitele kohonneet puustit. Ripota pinnalle raesokeria.

Paista puustit uunin keskiosassa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

torstai 2. lokakuuta 2014

Helppo ja nopea arkiruoka vartissa!

Kesäkurpitsaspagetti on pyörinyt julkisuudessa jo jonkin aikaa (eli kauan!), mutta itse olen onnistunut sivuuttamaan tämänkin ilmiön. Parempi myöhään kuin milloinkaan, sillä kesäkurpitsaspagetti valmistuu helposti ja nopeasti. Spagetin kaveriksi sopii kermainen savulohikastike.
 
Suikaleet saa tehtyä vaikka juustohöylällä ja veitsellä. Mutta minä kipaisin paikalliseen Chez Mariukseen ja ostin Victorinoxin juliennekuorijan.
 
Kesäkurpitsasuikaleet voi kypsentää pikaisesti suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä tai pyöräyttää kuumalla pannulla öljytilkassa. Suikaleet vetistyy helposti, joten nopea pyöräytys kuumassa riittää.









KESÄKURPITSASPAGETTIA SAVULOHIKASTIKKEELLA 2:lle

1 pkt (n. 150 g) kylmäsavustettua (kirjo)lohta
2 pientä kesäkurpitsaa
½ punasipuli
1 valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
1½ dl ruokakermaa
sitruunamehua
ripaus mustapippuria 
(suolaa)
tilliä hienonnettuna
parmesaania

Huuhtele ja suikaloi kesäkurpitsa. Keskiosan voi pilkkoa kastikkeen joukkoon.
Kuori ja pilko punasipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita (ja kesäkurpitsaa jos keskustaa jäi pilkottavaksi) pari minuuttia öljyssä. Lisää kerma ja kylmäsavustettu lohi ja kiehauta. Mausta sitruunamehulla ja pippurilla.

Keitä kesäkurpitsaspagettia hetki kiehuvassa vedessä tai pyöräytä suikaleita kuumalla pannulla öljytilkassa.

Viimeistele annos tillillä ja parmesaanilla, nauti heti!