sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Lanttusämpylät

Chocochili-blogista tunnetun Elina Innasen loppuvuodesta ilmestynyt Vegaanin keittiössä on runsas kokoelma arkeen sopivia kasvisreseptejä, joiden valmistaminen ei vie liikaa aikaa. Elinan itse kuvaamat kuvat ovat kauniita ja ne houkuttelevat testaamaan uusia makuja. Kirja sopii mainiosti muillekin kuin kasvissyöjille. Lihansyöjä poimii tästä kirjasta monipuolisia ja hyviä vinkkejä arkea keventämään. Vaihtelu ja uudet ideat ovat aina tervetulleita ainakin meidän keittiöön.

Testasin ensimmäisenä lanttusämpylät. Näitä muhkeita sämpylöitä on leivottu jo useaan otteeseen. Jos kaapista löytyy näin joulun jälkeen lanttua niin nyt kannattaa laittaa leipoen. Ja vaikka lanttua ei juuri kaapista löydy, niin kaupan hyllyllä sitä on nyt hyvin tarjolla. Ohjeessa on käytetty lantturaastetta, mutta lanttusose tuntuu käyvän näihin ihan yhtä hyvin.










LANTTUSÄMPYLÄT
10-12 suurta sämpylää

6 dl spelttijauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1½ dl ruis- tai kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
1½-2 tl suolaa
3 dl raastettua lanttua
5 dl vettä (tai kauramaitoa)
½ dl öljyä
noin 1 dl vehnäjauhoja leipomiseen 

Sekoita kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa. Lisää lantturaaste. Lämmitä neste 42-asteiseksi ja lisää se taikinaan yhdessä öljyn kanssa. Sekoita taikinaksi ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla muutaman minuutin ajan. Lisää jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Jaa taikina 10-12 osaan ja pyörittele palat sämpylöiksi.

Paista sämpylöitä 225 -asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.


Kirja on saatu arvostelukappaleena.

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Muutama jouluinen paketointi-idea

Pienellä vaivalla saat joululahjat pakattua yksilöllisempiin kääreisiin.









Paperin ei tarvise olla sitä marketista löytyvää jouluaiheista-paperia. Käytä mielikuvitusta - vanhoja sanomalehtiä, kukkakaupan käärepaperia, pakkauspaperia, silkkipaperia jne. Käytä sitä mitä kotoa löytyy! Myös jo käytetyt paperit ja koristeet kannattaa säästää ja hyödyntää jos ne vain suinkin ovat vielä käyttökunnossa.

Myös yksivärinen paperi näyttää hyvältä paketin pinnassa kun sitä hieman koristelee. Vaikka on talvi, niin luonnosta löytyy kaunista materiaalia paketin yksilölliseen ulkoasuun esim. puolukanvarpuja ja risuja.

Lahjapaketin voi viimeistellä jouluisella tuoksulla. Valitse mausteita tai hedelmiä, jotka kestävät hyvänä ainakin siihen asti kunnes lahja on tavoittanut saajan. Koristele esim. kaneli- tai vaniljatangolla, yrteillä (esim. persilja tai rosmariini) tai hedelmillä, kuten omenoilla tai viikunoilla.



kakkupaperi & kuusenoksa


vaniljatanko & puolukanvarpu


granaattiomena ja kuusenoksa




















Vain mielikuvitus on rajana näissä paketointipuuhissa!

Blogin oma joulukalenteri saa vielä odottaa, mutta osallistuin tällä paketointi-idealla ihanan Anrinko-blogin joulukalenteriin!

lauantai 20. joulukuuta 2014

Paahdetut punajuuret smetanan ja pähkinöiden kera

Punajuuri nostaa suosiotaan joulupöydässä vuosi vuodelta eikä vain rosollin muodossa. Tämä tahriva juures on varsinainen terveyspommi. Punajuuri sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy ainakin A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja.

Paahdetut punajuuret smetanan ja pähkinöiden kera on oiva haastaja perinteiselle rosollille.






PAAHDETUT PUNAJUURET SMETANAN JA PÄHKINÖIDEN KERA

1 kg punajuuria
tuoretta timjamia
1-2 rkl öljyä
100g smetanaa
suolapähkinöitä (tai paahdettuja pinjansiemeniä)

Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Levitä punajuurilohkot uunivuokaan ja pirskota päälle öljyä. Lisää joukkoon muutama timjaminoksa. Paista punajuuria 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes lohkot on pehmeitä. Anna punajuurilohkojen jäähtyä ennen kuin lisäät smetanan. Ripottele pinnalle pähkinöitä.


Vinkki! Jos et halua jouluksi punajuuren värjäämiä käsiä käytä kertakäyttöhanskoja tai levitä käsiin ruokaöljyä ennen kuin otat juuret käsittelyyn. Ruokaöljy vähentää punajuuren värin tarttumista, mutta ei estä sitä kokonaan.

perjantai 19. joulukuuta 2014

Graavilohileivät

Joulun klassinen alkupala valmistuu helposti ja siinä maistuu piparjuuri. Pohjalle hyvää tummaa vuokaleipää tai saaristolaisleipää, pinnalle piparjuurituorejuustoa, graavilohta ja tilliä.










GRAAVILOHILEIVÄT

tummaa vuokaleipää tai saaristolaisleipää
400-500 g graavilohta
200 g tuorejuustoa
2 tl raastettua piparjuurta
(salaattia)
tuoretta tilliä
pippuria myllystä

Viipaloi leipä.

Sekoita tuorejuuston joukkoon raastettu piparjuuri ja voitele leivät piparjuurituorejuustolla.

Asettele leipien päälle reilu viipale graavilohta ja tuoretta tilliä. Rouhi päälle pippuria myllystä ja koristele sitruunaviipaleilla.

Nosta leivät kylmään odottamaan tarjoilua.

torstai 18. joulukuuta 2014

Piparitalkoot

Meidän piparitaikinassa tuoksuu ja maistuu kaneli, neilikka ja kardemumma. Piparitalkoiden tärkeysjärjestys omalla kohdallani menee näin:

Tärkein - taikinan jouluinen tuoksu
Seuraavana - taikinan maistelu
Ja vasta sitten - pipari.












PIPARIT

125 g voita
3/4 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
½-1 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan voi, siirappi, sokeri ja mausteet. Kiehauta puuhaarukalla sekoittaen.

Vatkaa seos haaleaksi ja lisää muna hyvin sekoittaen.

Sekoita sooda vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhot siirappi-voiseokseen puuhaarukalla sekoittaen.

Kaada taikina kelmun päälle, muotoile litteäksi levyksi ja kääri taikina kelmuun. Siirrä taikina jääkaappiin ja leivo piparit seuraavana päivänä.

Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa 7–12 minuuttia piparien paksuudesta ja koosta riippuen.

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Lohen graavaaminen

Graavilohi on joulupöydän ehdoton klassikko. Se kannattaa valmistaa mahdollisimman tuoreesta kalasta. Graavisuolattu kala säilyy jääkapissa noin 3 vrk. Graavauksen mausteeksi sopii mm. tilli, rosepippuri, kataja yms.







GRAAVILOHI

noin ½ kg lohifileetä
1 tl sokeria
2 rkl karkeaa merisuolaa
(tilliä tai muuta maustetta)

Laita lohifilee voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileelle ripaus sokeria. Sirottele kalan pinnalle karkeaa merisuolaa (paksuun kohtaan enemmän suolaa kuin ohuempaan) ja mausteet. Kääri lohifilee pakettiin voipaperin sisään, aseta filee lautasen tai muun astian päälle nahkapuoli ylöspäin ja lisää päälle kevyt paino. Pidä filettä jääkaapissa reilu vuorokausi. Poista kalafileestä suola ja mausteet. Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi juuri ennen tarjoamista.

Jos graavilohta jää ylitse siitä kannattaa valmistaa esimerkiksi lohipasteijoita.

tiistai 16. joulukuuta 2014

Ravintola Raatihuoneen Kellari

Joululaatikoiden valmistaminen on aina yhtä jännittävää, ainakin meidän taloudessa. Vaikka käytössä on miten hyvä resepti tahansa, ei koskaan voi tietää mitä lopputulos tulee olemaan. Se on joko sinne päin, onnistunut tai jotain muuta.

Toisilta nuo jouluruoat onnistuvat vuosi toisensa jälkeen yhtä täydellisesti. Se tuli taas koettua kun käytiin Porissa ravintola Raatihuoneen Kellarissa joululounaalla. Viime kerrasta oli ehtinyt vierähtämään jo muutama vuosi. 

Ravintola Raatihuoneen Kellari tarjoaa perinteistä joululounasta herkullisella kalapöydällä. Tuo ravintolan kuuluisa kalapöytä on tarjolla muulloinkin. Sen makuun kun on kerran päässyt, ei sitä niin vain unohda. Muutaman tunnin ajomatka ei tunnu missään kun pääsee tämän pöydän ääreen. 

Ravintola sijaitsee keskellä historiallista kivi-Poria, vuonna 1841 valmistuneen C.L. Engelin suunnitteleman Porin Raatihuoneen kellarissa, tunnelmallisten tiiliholvien alla.

Meidän perheen rakkaustarina sai alkunsa tässä ravintolassa noin kymmenen vuotta sitten. Liekö se yksi syy tämän ravintolan suosioon meidän perheessä. 

































perjantai 12. joulukuuta 2014

M&T Vauhtisiivet (mausteiset & tahmeat)

Broilerinsiivet - ruoka, jolla on monta nimeä: siivet, broilerinsiivet, hot wings, buffalo wings jne. Miten kukin niitä kutsuu. Olen muutaman kerran maistanut siipiä, mutta mitään suurta ihastusta siipiä kohtaan en ole kokenut kunnes...

Jokin aika sitten törmäsin Tilakaupan sivuilla maustamattomiin Luomunokan vauhtisiipiin ja innostuin kokeilemaan siipien valmistusta. Siivet olivat todella tasalaatuisia eikä uunistakaan löytynyt roiskeen roisketta paiston jälkeen.

Nämä vauhtisiivet sopivat vaikka illanistujaisiin. Kaveriksi broilerinsiiville suosittelen dippikasviksia.












M&T BROILERINSIIVET (mausteiset ja tahmeat)
(4 annosta)

900 g luomunokan vauhtisiipiä
200 g tomaattimurskaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 dl japanilaista soijaa
½ dl ruokokidesokeri
½ dl worcestershire-kastiketta
½ dl punaviinietikkaa
1 tl savustettua paprikaa
1-2 tl chilihiutaleita
1 tl suolaa

Dippi:
1½ dl kermaviiliä
1 dl itse tehtyä majoneesia
3 rkl ruohosipulia hienonnettuna
3 rkl persiljaa hienonnettuna
sitruunamehua

Lisäksi:
dipattavia kasviksia (porkkanaa, kukkakaalia, kurkkua, paprikaa yms)


Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Laita hienonnettu valkosipuli kulhoon ja lisää muut aineet. Sekoita. Lisää kanansiivet ja pyörittele marinadissa. Anna siipien marinoitua vähintään muutama tunti.

Sekoita dipin ainekset keskenään ja siirrä jääkaappiin maustumaan.

Laita siivet uunipellille leivinpaperin päälle (asettele siivet erilleen) ja paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes siivet ovat saaneet sopivan värin.

Tarjoa siivet kasvisten ja dipin kera.

perjantai 5. joulukuuta 2014

Göstan joulu






Otettiin viime lauantaina mieheni kanssa varaslähtö jouluun ja suuntasimme kohti Mänttää ja Ravintola Göstaa. Tällä kertaa ei tarvinnut tehdä vaikeita päätöksiä ruokalistan suhteen, sillä houkutteleva menu oli etukäteen tiedossa. Lauantaina starttasi Ravintola Göstan ensimmäinen joulusesonki pikkujoulujen merkeissä herkullisesta ruoasta nauttien livebändin säestyksellä.

Alkuun nautittiin valikoima jouluisia alkupaloja kurpitsakeittoa, ankanmaksamoussea, härkärilletteä piparjuuren kera, pippuroitua lohta, sillileipää keltuaismajoneesilla, muikun mätiä ja waldorfinsalaattia. Pääruoaksi rapeaksi paahdettua luomupossun kylkeä ja sherrykastiketta. Ja jälkiruoaksi Creme brulee ja mehustettuja luumuja.
























Alkuun nautittu kurpitsakeitto ja varsinkin hanhenmaksa oli niin herkullista, että hieman jännitti voiko koko menu jatkua yhtä herkullisena loppuun asti. Mutta tuo ajatus osoittautui illan aikana turhaksi. Rapeaksi paahdettu luomupossu kylki suli suuhun ja lisukkeet (mm. tattia ja palsternakkaa) sopivat täydellisesti kokonaisuuteen. Jos jotain puutetta pitäisi keksiä niin suolaa olisi saanut pöydässä olla. Itselle suolaa oli riittävästi, mutta seuralainen olisi kaivannut pääruoan kohdalla ripauksen lisää. Ja sitten tuo jälkiruoka - creme brulee. Tämä klassikko jälkiruoka onnistuu hyvin kotioloissakin, mutta jos haluaa täydellisen creme bruleen se vaatii jo enemmän. Crème brûlée on kermainen vanukas, jossa on rapeaksi paahdettu sokeripinta. Täydellisen rapea sokerikansi - juuri niin kun se oli Ravintola Göstassa valmistettu.

Uuden taidemuseo Göstan ja ravintolan avajaisia vietettiin kesäkuussa. Olen ruokaillut ravintolassa puolen vuoden aikana neljä kertaa ja aina yhtä ihastuneena ja tyytyväisenä olen ravintolasta poistunut. Hinta-laatusuhde on tässä ravintolassa enemmän kuin kohdallaan.