tiistai 6. tammikuuta 2015

Ruisvuokaleipä

Leipä, jonka sisällä on kokonaisia ruisjyviä. Tätä leipää on leivottu jo useampi erä. Aina se katoaa yhtä nopeasti parempiin suihin. Leipä on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Kokonaiset ruisjyvät antavat purukalustolle sopivasti tuntumaa.








RUISVUOKALEIPÄ
2 leipää

RASKI:
400 g vettä (huoneenlämpöistä)
50 g ruishapanjuurta
175 g ruishiutaleita
60 g riihiruisjauhoja
200 g ruisjyviä

TAIKINA:
raski edelliseltä päivältä
250 g vettä
300g vehnäjauhoja
200 g sihtiruisjauhoja
2 tl kuivahiivaa
3 rkl tummaa siirappia
2 tl suolaa

ENSIMMÄINEN PÄIVÄ

Tee raski. Lisää kaikki ainekset kulhoon, sekoita ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli.

TOINEN PÄIVÄ

Sekoita raski ja muut ainekset. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään 20 minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia.

Vaivaa taikinaa vielä minuutti ja anna levätä 30 minuuttia.

Jaa taikina kahteen hyvin voideltuun leipävuokaan. Vuoan tilavuus on hyvä olla noin 1½ litraa. Kohota leipiä liinalla peitettynä 2 tuntia. Ripottele pintaan hieman ruisjauhoja.

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita leipävuoat uuniin ja paista leipiä 15 minuuttia. Laske lämpötila 175 asteeseen. Paista leipiä runsas tunti tai kunnes niiden sisälämpötila on n. 98 astetta.

Ota leivät vuoista ja anna niiden jäähtyä ritilällä, ilman liinaa. Säilytä leipiä muovissa. 

2 kommenttia:

  1. Tää leipä näyttää niin hyvältä. Mä tartten juuren!

    VastaaPoista
  2. Onpas herkullisen näköistä! Ja tunnelmallista! Onko teillä savusauna?

    VastaaPoista