torstai 30. huhtikuuta 2015

Lakua, raparperia ja vaniljajäätelöä






Lakritsimunkkeja, raparperidippiä, lakritsisiirappia ja vaniljajäätelöä. Näillä aineksilla syntyy maukkaat munkkibileet. Tuoreet raparperit ovat vielä maan alla, joten käytin ohjeesta poiketen pakastettuja raparperipaloja. Kuukauden päästä käytössä onkin jo tuoretta tavaraa.














Lakritsi ja raparperi sopii mainiosti yhteen. Juoksutin työmatkalla ollutta miestäni lakritsijauheen takia pitkin Tukholmaa. Elisabeth Johanssonin ohje ja lakurae (Lakrids by Johan Bülow) on odottanut tätä hetkeä jo tovin. Nykyisin tätä herkkua saa jo Suomestakin.

Munkkien siisti muoto on rengasmuotin ansiota. Stanssasin keskustan pienemmällä noin 3 cm:n rengasmuotilla. Lopputuloksena saatiin pyöreitä munkkeja ja näitä rinkeleitä.




LAKRITSIMUNKIT & RAPARPERIDIPPI
(noin 60 kpl)

50 g hiivaa
150 g voita
5 dl maitoa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
15-16 dl vehnäjauhoja
2 tl lakritsiraetta (Lakrids by Johan Bülow)
noin 7 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen

lakritsisokeri:
3 dl sokeria
2 rkl lakritsiraetta

raparperidippi:
3 raparperin vartta
3 rkl vettä
1 vaniljatanko
1½ dl sokeria

lakritsisiirappi:
2 rkl vettä
1 rkl lakritsiraetta
1½ dl siirappia

Munkit: Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi kattilassa, lisää maito ja kuumenna neste 37 asteiseksi. Kaada maito-voiseos hiivan joukkoon ja sekoita. Lisää sokeri, suola ja lakritsirae. Lisää jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa koneella noin 5 minuuttia. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja kauli se noin 1½ cm:n paksuksi levyksi. Santssaa munkit noin 6 cm:n halkaisijaltaan olevalla rengasmuotilla, tee reikä keskelle ja muotoile rinkeliksi. Voit käyttää myös pienempää rengasmuottia, jolla painat munkin keskelle reiän. Anna munkkien kohota noin 10 minuuttia. Lämmitä öljy kattilassa 160-170 asteiseksi. Lisää 2-3 munkkia kerrallaan ja paista kunnes ne ovat kauniin ruskeita, Paista munkit molemmin puolin. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Lakritsisokeri: Yhdistä sokeri ja lakritsirae. Pyörittele jäähtyneet munkit lakritsisokerissa. Jos pakastat munkkeja, pakaste ne ilman sokerikuorrutusta.

Raparperidippi: Kuori ja leikkaa raparperi pieniksi paloiksi. Laita raparperipalat kattilaan ja lisää vesi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi siemenet ja lisää vaniljatangon kanssa kattilaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna poreilla kevyesti viisi minuuttia. Lisää sokeri ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Poista vaniljatanko.

Lakritsisiirappi: Kaada vesi pieneen kattilaan ja lisää lakritsirae ja siirappi, kiehauta. Anna seoksen kiehua muutama minuutti. Jäähdytä siirappi.

Tarjoa munkkien kanssa raparperidippiä, lakritsisiirappia ja vaniljajäätelöä.

Iloista vappua!

2 kommenttia:

  1. Rengasmuotti, tietenkin! Ehdin jo epäuskoisena katsella noita kuvien kaunokaisia, vertailla niitä pöydällä nököttäviin omiin luomuversioihini ja heittää hanskat naulaan :) Kiva idea myös tuo lakritsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta luomut ne vasta ihania onkin, niissä näkyy kädenjälki! :)

      Poista