maanantai 20. huhtikuuta 2015

SitruunasemifreddoMeillä otettiin varaslähtö jäätelökauteen jo pääsiäisenä. Jäätelökärpänen puraisi viime kesänä niin pahasti, että lupaan ettei tämä jää tämän vuoden ensimmäiseksi ja viimeiseksi jäätelöpostaukseksi. Ei haittaa vaikkei kaapista löydy jäätelökonetta, hyvää jäätelöä voi valmistaa ilman konettakin. Koneella kumminkin saa jäätelöön parhaan rakenteen enkä itse enää pärjäisi ilman. Itse tehty jäätelö on ihanuutta. Mutta hei, itse tehdyn jäätelön säilyvyys ei ole yhtä hyvä kuin teollisen jäätelön. Joten sitä ei säilötä pakastimessa viikkotolkulla, vaan syödään pois ja tehdään uutta tilalle.

Jäätelökausi ei alkanut perinteisellä jäätelöllä vaan vähän helpommalla versiolla. Semifreddo muistuttaa kovasti jäätelöä, mutta se valmistamiseen ei käytetä jäätelökonetta. Sitruunasemifreddo sopii hyvin myös juhlapöytään. Koristeluun voi käyttää hedelmiä, marjoja ja syötäviä kukkia. Mantelilastut tekevät tästä herkusta juhlavamman. Sitruunasemifreddo on gluteeniton vaihtoehto perinteiselle kakulle.

Sitruunatahnaa (lemon curd) on taas kevään aikana tullut valmistettua jokunen kerta. Vesihauteet olen jättänyt historiaan sen jälkeen kun valmistin tahnan ensi kertaa mikrossa. Se on vähän liiankin helppoa! Onneksi meidän taloudessa ei ole mikroa. 


SITRUUNASEMIFREDDO
noin 10 hengelle

4 kananmunaa
1½ dl tomusokeria
rouhittua vaniljatankoa (vaniljamylly)
5 dl kuohukermaa
1 dl lemon curdia
reilu 1 dl mantelilastuja

Varaa noin 1,5 litran vuoka semifreddon pakastamista varten.

Paahda mantelilastuja varovasti kuumalla pannulla, varo polttamasta niitä. Siirrä hieman väriä saaneet mantelilastut sivuun odottamaan.

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.

Rouhi vaniljatankoa keltuaisten kanssa samaan kulhoon. Mittaa joukkoon myös tomusokeri. Vatkaa keltuaisseos kuohkeaksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi kolmannessa kulhossa.

Yhdistä kermavaahto keltuais­seokseen. Nostele lopuksi joukkoon valkuaisvaahto. Kääntele ne huolellisesti sekaisin, mutta vältä turhaa sekoittamista, jotta vaahdot eivät laske.

Kumoa seos vuokaan yhdessä lemon curdin kanssa. Ripottele mantelilastut tasaisesti semifreddon pintaan. Peitä vuoka kelmulla. Nosta vuoka pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.

4 kommenttia:

  1. Oijoi, kuinka ihana! Tässä olisi tulossa lakkiaiset, onkohan tuo kuinka nopeasti syötävä herkku vai kestääkö hetken pöydässä hetken tai toisenkin tarjolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän kanssa pätee sama kuin jäätelönkin, ettei saa pakastaa uudelleen. Kestää kyllä pöydässä jonkun aikaa. Ja onhan tämä helpompi leikata ja nauttia hieman sulaneena :)

      Poista