keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Bagel goes Vietnam






Gluteeniton ruokavalio on ollut pitkään melkoinen mörkö (varsinkin) ravintolapuolella. Erityisen hyvin ongelma on näkynyt hotellien aamiaisella, missä tarjolla ei ole ollut juuri muuta kuin riisikakkuja. Viime aikoina gluteeniton ruokavalio on kasvattanut suosiotaan myös muiden kuin keliakiaa sairastavien keskuudessa ja samalla tuotteiden näkyvyys ja saatavuus on parantunut huomattavasti.

Henkilökohtainen kokemukseni gluteenittomien jauhojen käytöstä on melko vähäistä. Gluteenittomassa leivonnassa on omat niksinsä, mutta yksinkertaisilla ohjeilla ja valmisjauhoilla on helppo aloittaa.











Meikäläisen gluteenittomat bagelit lähtivät makumatkalle Vietnamiin! Urtekram yleisleivontamixillä bagelit valmistui melko vaivattomasti. Jopa helpommin kuin vehnäversiot. Jauhojen joukkoon tarvitsee sekoittaa vain hiiva, suola ja vesi. Taikinan voi maustaa halutessaan oliiveilla. Suosittu vietnamilainen bánh mì -leipä kootaan tavallisesti patongin väliin, mutta tällä kertaa poiketaan tästä perinteestä. Gluteeniton bánh mì -bagel täytetään nyt kotoisasti etikoiduilla vihanneksilla (porkkanalla ja kurkulla) ja salaatilla.

Lähdin mukaan Ruoka.fi:n ja Urtekramin järjestämään paras gluteeniton leivonnainen- kilpailuun. Käy äänestämässä suosikkileivonnaista ja voita 100 eurolla Urtekram-tuotteita!


BÁNH MÌ -BAGEL
noin 12 kpl

BAGEL:
7 dl kädenlämpöistä vettä
15 g hiivaa
2 tl suolaa
1 ps Urtekram yleisleivontamixiä

keitinvettä
suolaa

kananmuna voiteluun
kurpitsan- tai unikonsiemeniä

PORKKANA-KURKKUPIKKELSI:
½ kurkkua
1-2 porkkanaa
1 dl valkoviinietikkaa
½ dl sokeria
1 dl vettä
½ tl suolaa

LISÄKSI:
kypsää siankylkeä, kanaa tai graavilohta
salaattisekoitusta
srirachamajoneesia
tuoretta korianteria


Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Huuhtele viipaloi kurkku pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna liemen ainekset niin, että sokeri liukenee täysin. Anna liemen jäähtyä. Laita vihannekset jäähtyneeseen liemeen ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Liota hiiva veteen. Lisää suola ja Urtekram yleisleivontamix. Sekoita huolellisesti yleiskoneella noin 5 minuuttia. Taikinan tulee olla kiinteä. Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Huuhtele kädet kylmällä vedellä ja muotoile taikina voipaperin päällä noin 2 sentin paksuiseksi levyksi. Stanssaa taikinalevystä kahdella rengasmuotilla rinkeleitä. Nosta rinkelit voipaperin päälle kohoamaan noin 45 minuutiksi. Kiehauta kevyesti suolalla maustettu vesi, keitä bageleita kevyesti kiehuvassa vedessä molemmin puolin (n. 1min/puoli). Nosta bagelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle.

Voitele bagelit kananmunalla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista bageleita 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Halkaise bagelit. Täytä leivät valitsemallasi lihalla tai kalalla, etikoituneilla porkkanasuikaleilla ja kurkkuviipaleilla ja salaatilla. Viimeistele Bánh mì- bagelit srirachamajoneesilla ja tuoreella korianterilla.





4 kommenttia:

  1. Tosi luova idea nämä banh mi -bagelit! Olisivat varmaan kivoja piknik-tarjottavia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Totta, nämä toimisi varmasti myös piknikillä :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos, yllätyin kyllä kuinka helppo tuota taikinaa oli käsitellä :)

      Poista