perjantai 26. kesäkuuta 2015

Fish&chips - Vuoden keittokirja

Brittikeittiön klassikko fish&chips ei kaipaa uppopaistamista ollakseen täydellisen herkullinen. 






Henkan ruokajutuista ei voi olla innostumatta! Vuoden keittokirja vie mennessään ja käsi nappaa sen kirjahyllystä aina kun kohdalle osuu. Henri Alénin uusimpaan kirjaan on koottu kotiruokareseptejä jokaiseen vuodenaikaan. Resepteissä tarvittavia aineksia ei tarvitse metsästää kissojen ja koirien kanssa ympäri maata, sillä ohjeet on koottu aineksista, jotka löytyvät pääosin tavallisesta ruokakaupasta. Reseptien ainekset on peruskamaa, mutta itse ohjeissa on sitä tuttua Henkkaa eli ei mitään peruskamaa, vaan aina jotain innostavaa ja erilaista. Vuoden keittokirjassa makumaailmaa seilaa Suomen, Lähi-idän, aasialaisen, italialaisen ja ranskalaisen keittiön makujen parissa, niin kuin nykyisin monessa suomalaisessa keittiössä.

Fish&chips valmistuu Henri Alénin Vuoden keittokirjan ohjeella kotimaista järvikalaa hyödyntäen. Haukipalat pyöritellään korppujauhoissa ja paistetaan pannulla juuri ja juuri kypsiksi. Hauen voi tarvittaessa korvata myös kuhalla. Perunalohkot valmistuvat vaivattomasti uunissa sillä välin kun haukipalat ovat työn alla.

Remoulade kruunaa tämän annoksen. Dippikastikkeeseen käytettävä majoneesi kannattaa ehdottomasti valmistaa itse. Huoneenlämpöisillä raaka-aineilla ja huolellisella vatkaamisella saa aikaan täydellistä majoneesia. Ja jos vahinko sattuu, juoksettunutta majoneesia ei kannata nakata roskiin. Majoneesin voi pelastaa lisäämällä joukkoon tipan vettä, sitruunamehua tai yhden keltuaisen ja sekoittamalla juoksettunut majoneesi vähitellen sekaan.

Leivittämisessä tykkään itse käyttää korppujauhojen sijaan ranskanleipää. Se on vähän niin kuin kotimainen vaihtoehto pankokorppujauhoille. Surautan palan ranskanleipää sauvasekoittimella muruiksi pari tuntia ennen käyttöä ja jätän muruset lautaselle kuivahtamaan.












PAISTETTUA HAUKEA FISH&CHIPS, REMOULADE

1 kg Rosamunda-perunoita
rypsiöljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
600 g haukifileetä
korppujauhoja

MAJONEESI:
2 kananmunankeltuaista
2 tl dijon-sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
3-4 dl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuri

REMOULADE:
½ porkkanaa
1 salottisipuli
2 rkl persiljaa hienonnettuna
½ dl maustekurkkua pieninä kuutioina
2 rkl kapriksia
½ tl dijon-sinappia
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
2 dl majoneesia

Valmista ensin majoneesi. Riko keltuaiset kulhoon. Lisää sinappi ja valkoviinietikka ja sekoita hyvin vatkaten. Jatka sekoittamista ja kaada joukkoon öljy ohuena nauhana. Jos majoneesi tuntuu leikkaavan, voit lisätä joukkoon tipan vettä tai sitruunamehua ja sen jälkeen jatkaa öljyn lisäämistä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuori ja raasta puolikas porkkana. Kuori ja kuutioi salottisipuli. Hienonna persilja ja maustekurkku. Sekoita kaikki raaka-aineet hyvän majoneesin joukkoon ja anna tekeytyä hetki.

Pese perunat hyvin. Jos kuori on puhdas, perunoita ei tarvitse kuoria.

Leikkaa isoiksi lohkoiksi. Pirskota lohkojen päälle öljyä, suolaa ja mustapippuria. Paista perunalohkot kerran tai kaksi kääntäen kuumassa uunissa noin 220-asteessa, kunnes niiden pinta on kullanruskea ja rapea ja ne ovat sisältä pehmeitä.

Leikkaa haukifileen paksusta selkäosasta tulitikkuaskin mittaisia paloja. Pyöritä palaset korppujauhoissa. Paist haukipalat keskilämpimällä pannulla, kunnes ovat juuri ja juuri kypsiä.

Mausta suolalla ja tarjoa paistetut perunat ja hauki kotitekoisen remouladekastikkeen kera.





Vuoden keittokirja on saatu arvostelukappaleena.


4 kommenttia: