torstai 18. kesäkuuta 2015

Hitaat ribsit

Satoi tai paistoi, juhannus on kesän kuuminta grillaussesonkia. Grilliin päätyy monenlaisia herkkuja, mutta ribsien suosio on ja pysyy vuodesta toiseen. Glorian ruoka&viini -lehden Jouni Toivasen todella hitaat ribsit, osui ja uppos. Ohjeen mukaiset ribsit valmistetaan kahdessa vaiheessa ja mitä pidempään lihojen antaa marinoitua sen parempi. Marinoidut ribsit haudutetaan ylikypsiksi ja grillataan hyvän glaseerauksen kera. Täydelliset ribsit on niin kypsiä, että lihat tippuu lautaselle, kun luista ottaa kiinni. 

Alkuperäinen ohje löytyy uusimmasta (4/2015) Glorian ruoka&viini -lehdestä. Lisäsin glaseerauskastikkeeseen puoli pulloa hp-kastiketta ja mausteseos sai savuista makua savupaprikajauheesta, toki ilmankin pärjää. Nämä ylikypsät ribsit päätyvät grillin kautta vatsaan vielä useamman kerran tänä kesänä.

Ehdoton suosikki ribsien kaveriksi on coleslaw. Varsinkin nyt kun kotimaista varhaiskaalia löytyy vihannesosastolta. Jos majoneesipohjainen salaatti tuntuu liian raskaalta jätä majoneesi pois!







HITAAT RIBSIT
max 4:lle

1 kg ribsejä

MAUSTESEOS:
2 valkosipulinkynttä
1½ rkl suolaa
1 rkl ruokosokeria
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
¼ tl mustapippuria myllystä

HAUDUTUKSEEN:
3 dl kolajuomaa
3 dl omenamehua

½-1 plo hp-kastiketta

VIIMEISTELYYN:
1 punainen chili
tuoretta korianteria

Tee mausteseos. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet kulhoon. Lisää muut aineet. Hiero mausteseos ribsiin. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 12 tunniksi, mieluiten vuorokaudeksi.

Siirrä ribsit kannelliseen pataan. Leikkaa luurivit pataan mahtuviksi paloiksi, mutta jätä ne mahdollisimman isoiksi. Kaada kola ja omenamehu pataan. Laita kansi päälle.

Hauduta ribsejä 150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Anna ribsien vetäytyä liemessä noin 30 minuuttia. Nosta lihat pois padasta ja kaada haudutusliemi kattilaan. Keitä lientä noin 15 minuuttia, kunnes se on kiehunut hieman kasaan. Lisää joukkoon hp-kastiketta maun mukaan ja anna kiehua kevyesti poreillen vielä toiset 15 minuuttia. Kastike saa olla mahdollisimman paksua, jotta se pysyy hyvin ribsien pinnalla.

Kuumenna grilli keskilämmölle. Sivele kastiketta ribseille ja grillaa 5 minuuttia molemmilta puolilta välillä käännellen. Jos on aikaa, niin ribsiä voi marinoida glaseerauskastikkeessa ennen grillausta.

Purista limetin mehu kypsille lihoille. Hienonna pinnalle chiliä ja korianteria. Tarjoa ribsien kanssa esim. coleslaw-salaattia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti