sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Tuoretta leipää myös pyhänä

Vesisade, koleus ja tyhjät leipävarastot. Tänään on monta hyvää syytä leipoa tuoretta leipää.






Leipä on usein se mikä pyhien jälkeen loppuu ensimmäisenä. Tilanne on usein sama myös ruokakaupassa, missä tilanne normalisoituu muutamassa päivässä. Meillä asuu leivän suurkuluttajia, joten leipä-aineksia on oltava aina kaapissa. Taikinajuuret viettävät ansaittua kesälomaa, joten nyt leivotaan hiivalla.

Pehmoiset kaurasämpylät on vastustamattomia. Sämpylät valmistuu kätevästi yleiskoneella, käsipelillä kestää hieman pidempään. Mutta jos on taikinaterapian tarpeessa niin ei muuta kuin sormet taikinaan. Tuorehiivan voi korvata pussillisella kuivahiivaa. Muista käyttää kuivahiivan kanssa hieman lämpöisempää nestettä.


















SÄMPYLÄT
Noin 20 kpl

2 dl kaurahiutaleita
5 dl maitoa (tai puolet maitoa ja puolet vettä)
30 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 pieni muna
noin 11 dl vehnäjauhoja
50g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Mittaa kaurahiutaleet yleiskoneen kulhoon, murenna hiiva sekaan ja lisää kädenlämpöinen maito. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, hunaja ja muna ja sekoita. Lisää jauhot vähän kerrallaan, koko ajan koneella vaivaten. Työstä taikinaa kunnes se on sopivan paksua. Käytä jauhoja mielummin vähemmän kuin liikaa. Lisää huoneenlämpöinen voi pienissä erissä ja jatka vaivaamista kunnes voi on sekoittunut joukkoon. Anna taikinan kohota liinan alla noin 50 minuuttia.

Kumoa taikina kevyesti jauhoitetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Painele takinasta ilmat pois ja jaa molemmat takinamassat noin kymmeneen osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi, jauhota pinta, nosta leivinpaperin päälle ja litistä ilmat pois. Anna sämpylöiden kohota vielä 30 minuutin ajan liinalla peitettynä. Pistele sämpylät haarukalla. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista sämpylöitä 10-13 minuuttia, kunnes ovat kauniin värisiä. Anna sämpylöiden jäähtyä ritilällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti