torstai 17. syyskuuta 2015

Täytetyt kesäkurpitsat





Täytetyt kasvikset on retroruokaa parhaimmillaan. Perinteiselle paprikalle löytyy paljon haastajia. Varteenotettavia vaihtoehtoja on (kesä)kurpitsa, tomaatti, munakoiso, sipuli ja nauris. Sesongin raaka-aineita kannattaa hyödyntää, sekä täytteissä että pääraaka-aineen valinnassa.





Ihastuin näiden täytettyjen kesäkurpitsojen helppouteen ja täyteläiseen jauhelihakastikkeeseen. Täytteessä ei ole mukana viljaa, eikä se sitä kaipaa, mutta kukaan ei estä tarjoamasta lisänä vaikka ohrattoa. Myös tuore, rapeakuorinen leipä sopii tähän hyvin.


TÄYTETYT KESÄKURPITSAT

3 keskikokoista kesäkurpitsaa
öljyä
vastarouhittua mustapippuri

Jauhelihatäyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 suippopaprika
300 g naudan jauhelihaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl lihalientä
ripaus sokeria
kourallinen tuoretta basilikaa
2 dl juustoraastetta (osan voi korvata parmesaanilla)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise huuhdotut kesäkurpitsat pituussuunnassa kahtia. Koverra kurpitsojen sisus lusikalla täytettä varten. Sivele leikkauspinnoille öljyä ja rouhi pintaan hieman mustapippuria. Paista uunissa kunnes kesäkurpitsat ovat pehmeitä, noin 20 minuuttia. 

Valmista jauhelihakastike. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulit. Hienonna paprika ja kesäkurpitsan sisus. 

Kuullota sipulisilppua muutama minuutti öljyssä. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Lisää tomaattipyree, paprika ja kesäkurpitsojen malto. Paista muutama minuutti. Lisää joukkoon lihaliemi. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon hienonnettu basilika.

Lusikoi täyte kurpitsojen koloihin. Ripottele juustoraaste täytteen päälle. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

2 kommenttia: