sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Pippurilla potkua pataleipään




Pataleipä hurmaa helppoudellaan! Pinnalta rapea ja sisältä sopivan kuohkea leipä onnistuu pienellä vaivalla. Ohjetta voi muunnella monin tavoin esim. jauhoja vaihtamalla, yrteillä tai muilla mausteilla kuten pippureilla. Pippurinen pataleipä sopii vaikkapa fondue-padan ääreen.


PATALEIPÄ
1 kpl

7 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
3 ½ dl vettä

Lisäksi:
kokonaisia rosepippureita
rypsiöljyä

Yhdistä kulhossa jauhot, suola ja kuivahiiva. Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei vaivata. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–20 tunniksi. Mitä pidempään kohotat, sitä enemmän leipä saa makua.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Kasta käännelty puoli rosepippuriastiaan. Nosta leipä kohoamaan (pippurinen puoli ylöspäin) peitettynä 30 minuutiksi.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Jäähdytä leipä ritilän päällä.

9 kommenttia:

  1. Minä en ole vieläkään kokeillut pataleipää, pitäisiköhän viimein? :)

    VastaaPoista
  2. En ole kokeillut minäkään, mutta nyt näyttää niin hyvältä että taitaa olla aika :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta mutta :) Toivottavasti leipä pääsee testiin!

      Poista
  3. Taas niin kaunis kuva! Vaikka olisi kuinka iso pata (ja taikina), leipä tuntuu aina loppuvan kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on kyllä totta! Uunituore pataleipä katoaa parempiin suihin hetkessä. Usein se ei ehdi edes jäähtymään kunnolla :)

      Poista
  4. Ihanan näköistä! Mun täytyy vielä nujertaa tuo pataleivän keittiöpeikko, olen onnistunut kolme kertaa kämmäämään sen. Hyvää tuli joka kerta, mutta aina jotenkin kummallisesti. Tässä käytetäänkin öljyä, pitääpä kokeilla olisiko mulla parempi tuuri sen kanssa kuin niiden jauhojen kanssa turatessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merja! Jos se onkin tällä kertaa - neljäs kerta toden sanoo! :) Toivottavasti seuraava pataleipä nujertaa tuon peikon! Padan pohjaan ja reunoille kannattaa tosiaan sipaista öljyä niin leipä ei jää kiinni pataan.

      Poista
  5. Tuo kuva on todella kaunis, olen käynyt ihastelemassa sitä jo muutamaan otteeseen. Minulla on pataleipä kumma kyllä vieläkin testaamatta, ehkä tässä joku päivän saan vielä leivottua sellaisen...

    VastaaPoista