perjantai 13. marraskuuta 2015

Paimenpiiras hirvestä

Pataruokakausi on jälleen hieman myöhässä leutojen ilmojen takia. Viime aikoina meillä on syöty tällaista siirtymävaiheruokaa, laatikoita ja keittoja. Ne lämmittää sopivasti, mutta ei vaadi tuntien työtä ja haudutusta.





Henkan kotiruoka-kirja houkutteli testaamaan paimenen piirasta. Kotimainen versio brittiklassikosta Shepherd's Pie on oikein toimiva. Tosin mielestäni hirvenliha kaipaa tässäkin kaverikseen hieman rasvaista possua ja lorauksen punaviiniä.


HIRVI-PERUNAPIIRAS

1 kg jauhoisia perunoita
3 dl maitoa
1 rkl katajanmarjoja
50 g voita
3 kananmunankeltuaista
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
300 g hirven jauhelihaa
200 g porsaan jauhelihaa
rypsiöljyä
1 dl tomaattipyreetä
2 tl kuivattua rosmariinia
4 dl lihalientä
loraus punaviiniä
suolaa ja mustapippuria

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi vedessä. Valuta perunat huolellisesti ja murskaa ne perunasurvimella. Lisää perunoiden joukkoon maito (perunasurvoksen voi tässä kohtaa myös vatkata sähkövatkaimella kuohkeaksi muusiksi) ja anna jäähtyä.

Murskaa katajanmarjat karkeasti. Ruskista voi katajanmarjojen kanssa pannulla kullanruskeaksi. Anna voin paahtua kunnolla, mutta varo ettei se pala. Siivilöi katajanmarjavoi perunasurvoksen joukkoon. Sekoita joukkoon myös kananmunankeltuaiset ja mausta perunasose suolalla ja mustapippurilla.

Kuori ja hienonna porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista ne jauhelihan kanssa tilkassa rypsiöljyä. Lisää tomaattipyree, rosmariini, punaviini ja lihaliemi. Anna jauhelihakastikkeen hautua matalalla lämmöllä noin 15-20 minuuttia, kunnes kastike on paksua. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Kaada jauhelihakastike uunivuokaan ja levitä perunsose päälle. Paista uunissa 200°C :ssa noin 20 minuuttia tai kunnes perunasoseen pinta on saanut hieman väriä.

Vinkki! Jos haluat tästä ruoasta kosteamman version, jätä keltuaiset pois perunasoseesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti