keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Haukipullat piparjuurivoilla

Herkullinen hauki.




Hauki on heti kuhan jälkeen meidän perheen suosikki. Se käy yhtä hyvin arkeen kuin juhlaankin. Haukipullat ja -pihvit sopivat hyvin myös pakastettavaksi, mutta meillä ne harvoin pääsevät pakastimeen asti. Niin suurta niiden menekki on. Hauki on kala, johon on vaikea kyllästyä. Varsinkin kun kalapullien- ja pihvien ohjeita on helppo muokata, sen mukaan mitä kaapista löytyy. Mausteita ei välttämättä tarvitse paljon, mutta on useita makuaineita, jotka sopivat mainiosti kalan kaveriksi. Myös lohi kelpaa hauen kaveriksi murekemassaan, mutta jos haukea on tarpeeksi käytettävissä niin lohen voi unohtaa.

Kotimaista haukea on hyvin saatavilla ympäri vuoden, mutta sen paras pyyntiaika on lokakuusta toukokuulle. Jos et itse kalasta, niin kurkkaa kalatiskiin ja nappaa hauki!








HAUKIPULLAT

½ kg jauhettua haukea
100g ranskankermaa tai kermaviiliä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 rkl sitruunan mehua
valkopippuria
reilusti tuoretta tilliä tai ruohosipulia

PERUNAMUUSI
1 kg perunoita
vettä
3 dl maitoa
suolaa

PIPARJUURIVOI
50 g voita
pala piparjuurta raastettuna


HAUKIPULLAT:
Sekoita haukimassan joukkoon keltuaiset, ranskankerma, suola, valkopippuri ja sitruunamehu. Vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto ja tillisilppu haukimassan joukkoon. Valmiin haukimassan voi siirtää jääkaappiin maustumaan.

Nosta kahden ruokalusikan avulla kekoja pannulle ja paista pullat voissa käännellen. Massan on melko löysä, joten siitä ei saa käsin pyöriteltyä pullia.

PERUNAMUUSI:
Pese, kuori ja halkaise perunat tasakoikoisiksi paloiksi. Keitä perunoita vedessä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta perunat huolellisesti. Kuumenna maito. Soseuta perunat ja lisää lämmintä maitoa, kunnes sose on sopivan paksua. Vatkaa hetken aikaa, jotta saat rakenteesta kuohkean. Mausta lopuksi suolalla. Muusi ei ole muusi ilman voinokaretta, mutta tällä kertaa sitä ei lisätä muusin sekaan. Piparjuurivoi ajaa saman asian.

PIPARJUURIVOI:
Sulata voi pannulla ja raasta joukkoo pala piparjuurta. Anna voin poreilla hetki.

Kokoa annos. Lorauta piparjuurivoita muusin pintaan, lisää haukipullat ja viimeistele annos ruohosipulilla ja keitetyllä kananmunalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti